The GlenAllachie onthult een trio whisky’s uit topwijnvaten

Nieuws
vrijdag, 27 oktober 2023 om 9:00
glenallachie wine batch 2
Na de recente release van The GlenAllachie 21 Year Old Cask Strength Batch 4, heeft de distilleerderij alweer nieuwe vaten geopend. Dit keer is het een drietal whisky’s uit wijnvaten. Logisch dan ook dat deze drie The GlenAllachie expressies batch 2 van de Wine Cask Series vormen.
Het trio heeft eerst gerijpt in ex-bourbon eiken vaten, met daarna een finish in Europese rode wijnvaten. Deze zijn door Billy Walker geselecteerd die bij de wijnproducenten in Frankrijk, Italië en Portugal geweest is. De leeftijd van de whisky’s varieert daarbij tussen de 9 en 11 jaar, terwijl alle drie de whisky’s gebotteld zijn op 48 procent alcohol by volume (ABV).
Billy Walker, meesterdistilleerder bij The GlenAllachie, is erg blij met de resultaten van de finishes van The GlenAllachie Wine Cask Series Batch 2. Hij vertelt dat de samenwerkingen tussen de wijnproducenten en The GlenAllachie twee passies van hem samenbrengt: goede wijn en Schotse whisky.

Wat is The GlenAllachie Wine Cask Series Batch 2?

De whiskyserie bevat dan ook drie finishes die van redelijk exclusieve plekken komen. De 11 jaar oude, bronskleurige whisky is er een finish in Premier Cru Classé wijnvaten gekregen Deze vaten komen van een van de vijf chateaus die de Bordeaux- wijn onder deze classificatie maken. Dit zijn de tasting notes van The GlenAllachie 11 Years Old Premier Cru Classé finish:
Neus: Golven van butterscotch, zwarte bessen en heidehoning, met hints van mineraliteit, gepocheerd boomgaardfruit en sinaasappelschil.
Smaak: Lagen van honingraat, zwart fruit en pure chocolade, gevolgd door koffie, truffel en kaneel.
Afdronk: Crème de cassis en gember.
Clanlands Image
Clanlands
EUR24.99
Op voorraad
Koop op bol.
De vaten voor de 10 jaar oude The GlenAllachie single malt komen uit Italië. Deze rosegouden dram heeft een finish gehad in biologische Super Toscaanse barriques van Grattamacco. Dit is het tweede grootste wijnhuis in de regio Bolgheri. De whisky heeft door de vaten de volgende tasting notes gekregen:
Neus: Barstensvol pure chocolade, butterscotch en heidehoning, met tonen van zwarte bes, gekarameliseerde bruine suiker en kaneelkruid.
Smaak: Golven van rijpe rode bessen, grapefruit en geroosterde honingraat.
Afdronk: Butterscotch, gesuikerd fruit en zwarte truffel.
De derde en jongste expressie in The GlenAllachie Wine Cask Series Batch 2 reeks is de Douro Valley Cask Finish. Deze vloeistof is gefinisht in zeldzame vaten van Denominação de Origem Controlada (DOC) uit Portugal. De whisky heeft een rijke rode kleur gekregen door deze rode wijnvaten en de tasting notes zijn zoet en kruidig:
Neus: Golven van pruimenjam, clementines en gedroogde rode bessen, met tonen van heidehoning en vanillekruiden.
Smaak: Barstensvol gedroogde abrikozen, heidehoning en gekristalliseerd fruit.
Afdronk: Toetsen van rijp zwart fruit, butterscotch en kaneelkruid.
De drie nieuwe whisky’s zijn naast de tasting notes ook voorzien van een verkoopprijs en komen binnenkort in Nederland beschikbaar. Voor de Premier Cru Classé Cask Finish is de adviesverkoopprijs 63 pond ( omgerekend 72 euro), de Grattamaco Wine Cask Finish kost 58 pond (omgerekend 66 euro) en de Douro Valley Cask Finish heeft een prijskaartje van 59 pond (omgerekend ongeveer 68 euro).
Foto: The GlenAllachie.