Penderyn Faraday Review

Reviews
vrijdag, 27 oktober 2023 om 11:00
penderyn faraday
Het is tijd voor een nieuwe recensie. Deze keer gaan we het hebben over een fles whisky die misschien het beste is met een paar druppels water extra gedronken kan worden. Welkom bij de Penderyn Faraday review.
Penderyn is bekend voor Welse single malt whisky’s. In de Welse taal wordt Welse whisky ‘whisgi cymraeg’ genoemd. ‘Single Malt Welsh Whisky’ is nu een beschermd merk in het Verenigd Koninkrijk.

Zien, ruiken, proeven

LandWales
DistilleerderijPenderyn (Aberdare)
Soort whiskySingle Malt
KleurRijk brons
GeurVanille en aardbeien, noten, hooi
SmaakDruiven, pruimen, boterig
AfdronkScherp, middelsterk met hout smaken
Leeftijd Geen leeftijdsaanduiding
Alcohol   46 procent
Inhoudfles70 centiliter
Prijs 52 euro (exclusief voor reizigers)

Een speciale Welshe single malt whisky

Penderyn heeft nu twee andere distilleerderijen (in Swansea en Llandudno), maar Faraday komt uit de originele fabriek, gelegen in het Bannau Brycheiniog Nationaal Park (of ‘Brecon Brecons’ in het Engels). Hier worden twee soorten single malts gemaakt: de eenvoudige ‘Dragon’ whisky’s, en de rijke ‘Aur Cymru’ (Wels geld) whisky’s.
Faraday is een van de speciale single malts.

Wat is ‘Faraday’?

Faraday is exclusief voor reizigers beschikbaar. Deze whisky heeft eerst in ex-bourbon vaten gerijpt, daarna komen de kleur en smaken van Ruby port vaten. Faraday heeft dus een nogal donkere kleur voor een whisky die waarschijnlijk jong is. De drank heeft geen specifieke leeftijd er is ook geen kleurstof toegevoegd.
De naam ‘Faraday’ komt uit de Penderyn ketels; een unieke uitvinding die rectificatiekolommen en normale alambieken combineert. Deze zeldzame ketels zijn een cruciaal onderdeel van de kenmerkende smaak van elke Penderyn single malt: licht, zoet, en boterig.

Hoe smaak deze specifieke whisky? Penderyn zegt er het volgende over: lichte fruitigheid’ geuren van rozijnen en vanille, smaken van heel bloemige honing en gedroogde fruiten, een verfijnd en romig mondgevoel, en een middel zachte afdronk met een nootachtige droogheid.

Hoe smaakt de Faraday?

Het is tijd om zelf aan de slag te gaan! Je vindt geuren van portvaten, met pittige pruimen. Er komen ook aardbei en vanillegeuren vrij en er is een goede zoetigheid vastgehouden door nootachtige, houtige kanten. De drank is niet zo diepgaand als Penderyn Portwood, maar zeker vergelijkbaar.
Als je blijft ruiken, worden de geuren sterker en dat is zeer welkom! Er komen lichte en zware geuren samen dat zich moeilijk laat omschrijven. Misschien is er sprake van boterig hooi en abrikozen. Dit is typisch voor de klassieke Penderyn stijl en dat past bij de Faraday ketels. Je treft deze geuren ook aan bij de huisstijl single malt, die in Madeira vaten gerijpt heeft.
Als je de whisky eenmaal proeft, kom je een scherpe smaak tegen, wat het gevolg kan zijn van de jonge leeftijd. Deze smaak verdwijnt in die boterige Penderyn stijl, samen met sommige hartige houtsmaken. Ook is er sprake van een beetje droog hooi en druiven.
Als je houdt van Penderyn Portwood, dan zal je de Faraday whisky minder rijk van smaak vinden. Al is de drank nog steeds heerlijk. Ook is deze whisky interessant om met een paar druppels water te drinken. Dan worden de geuren meer duidelijk en het hout wat minder zwaar Elke smaak wordt dus zachter, vooral de rood fruit en vanille. Het mondgevoel is nog steeds pittig, dus je verliest geen kracht met toegevoegd water.

Conclusie

Faraday is iets speciaal voor bestaande Penderyn liefhebbers, iets wat elke whiskyliefhebber aanbevelen kan worden. Als je op een vliegveld bent, waar deze whisky is, is deze leuk om mee te nemen! Penderyn heeft geen vatsterkte whisky’s, dus de scherpe smaak van Faraday is goed voor iemand die Penderyn Madeira te zacht vindt. Je hebt slechts één ding nodig als je deze Welse whisky wilt proeven, namelijk het Welse woord voor ‘proost’: iechyd da!
+ Krachtig en rijke geuren en smaken van bourbon- en portvaten
+ Iets unieks voor Penderyn liefhebbers
- Niet zo zacht of verfijnd als Penderyn Portwood

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties