Twee nieuwe geturfde whisky's van anCnoc onthuld

Nieuws
zondag, 16 juli 2023 om 11:00
ancnoc whiskys
De anCnoc distilleerderij heeft al een hele reeks peated whisky’s in haar assortiment. Daar komen nu twee nieuwe geturfde expressies bij, namelijk de anCnoc Sherry Cask Finish, Peated Edition en de anCnoc Peatheart Batch 3.
Allebei de nieuwe whisky’s zijn gemaakt door Gordon Bruce, de manager van de Knockdhu distilleerderij, en zijn team. Het proces dat gebruik is voor het stoken van de whisky is een eerbetoon aan de oprichters van Knockdhu. Er is namelijk gerst van lokale herkomst gebruikt. Deze is vervolgens volgens een oud recept gerookt met turf uit Aberdeenshire.
Dit bepaalde destijds al het karakter van de whisky van anCnoc en doet dat bij deze expressies weer. De gebruikte turf is namelijk net even wat zoeter en houteriger dan de turf elders uit de Schotse whiskyregio's Highlands en Islands.

Wat zijn de nieuwe peated anCnoc whisky’s?

De eerste ancnoc whisky die uitkomt is een permanente toevoeging aan de single malt collectie van Knockdhu. Dit is de anCnoc Sherry Cask Finish, Peated Edition. De whisky combineert peated en non-peated single malt van de distilleerderij en heeft gerijpt in Amerikaanse eikenhouten vaten. Daarna is de drank afgewerkt in sherry butts uit Jerez.
Dit zijn de tasting notes van anCnoc Sherry Cask Finish, Peated Edition:
Neus: zoete honing en tropisch fruit, tonen van kaneel en rijke toffee, delicate kampvuurrook
Smaak: toffee-appels omhuld met kruiden, diepe vanille, een rijk, zoet, rokerig karakter
Afdronk: lang, houtrook, karamel, vanille
De drank is gebotteld op 43 procent ABV en heeft een adviesverkoopprijs van 40 pond (ongeveer 45euro).
De tweede whisky die anCnoc uitbrengt is de derde expressie van anCnoc’s Peatheart. Dit is een gelimiteerde editie waar fans van het merk al even op wachten. De eerste versie kwam namelijk al in 2017 uit en de tweede versie stamt uit 2020. anCnoc Peatheart Batch 3 heeft gerijpt in ex-bourbonvaten van Amerikaans eikenhout. Het is een zachte, maar peated whisky geworden.
Dit zijn de tasting notes van anCnoc Peatheart Batch 3:
Neus: zoete barbecuerook, tonen van turf, honing en zoete specerijen
Smaak: turfachtige rokerigheid doorspekt met groene appel
Afdronk: lang met aanhoudende rook
De drank is gebotteld op 46 procent ABV en is te koop met een adviesverkoopprijs van 55 pond. Omgerekend is dit ongeveer 64 euro. De oplage is gelimiteerd tot 1535 flessen.
Beeld: anCnoc

POPULAIR NIEUWS