Dit zijn de Schotse whisky regio’s op een rij

Best of
zaterdag, 08 juli 2023 om 17:00
schotlandview
Schotland staat voor velen bekend als hét whiskyland bij uitstek en dat is niet zonder reden. Overal in het land zijn distilleerderijen te vinden, met allerlei soorten smaken en karakteristieken. Met name per regio kan het flink verschillen. Dit zijn de vijf grote whiskyregio's.

Speyside

Iedereen die een keer bij de whisky’s in een slijterij heeft gestaan, zal vast wel een keer de naam Speyside voorbij hebben zien komen. Dat is niet zo vreemd, want de regio kent enorm veel distilleerderijen, waaronder een aantal wereldberoemde. Zo gaan er jaarlijks behoorlijk wat flessen Glenfiddich en Glenlivet over de toonbank en maar liefst 50 procent van de whisky uit Schotland komt uit Speyside.
De regio is gelegen ten oosten van de stad Inverness en beslaat een groot natuurgebied. Daar valt ook een gedeelte van het Cairngorms National Park onder, waar de beroemde ‘whisky trail’ te vinden is. Je struikelt er immers bijna over de distilleerderijen. Veel dorpjes in de regio worden dan ook compleet in leven gehouden door het stoken van het drankje.
Door de regio stroomt ook de rivier Spey, waar de whisky’s hun naam aan te danken hebben. Met behulp van dit water worden de vele whisky’s gebrouwen. Met zoveel verschillende whisky’s is er niet één Speyside-smaak aan te wijzen, maar vaak zijn er elementen van fruit en kruiden aanwezig en worden de meeste spirits bewaard in Sherry-vaten.

Highland

Sommige whisky’s die uit Speyside komen, hanteren soms de naam ‘Highland whisky’ op het label. Speyside is namelijk een regio in een regio. Het gebied valt namelijk ook onder de Highland-regio, al is dat door de omvang bijna geen regio meer te noemen. Het gebied strekt zich uit van de rivier Forth tot aan de eilanden in het westen en het noordelijkste puntje van Schotland.
Door de omvang van het gebied en de ontelbare karakteristieken van de verschillende distilleerderijen en inwoners, is het onmogelijk om een bepaalde Highland-smaak te omschrijven. Het gaat van lichte en fruitige whisky’s tot aan zware en rokerige soorten om het van binnen goed warm te krijgen tijdens de strenge winters in de Highlands.

Islay

Over zware en rokerige whisky’s gesproken: als we het hebben over de verschillende whiskyregio’s in Schotland, dan kunnen we niet om Islay heen. Het is de kleinste whiskyregio in het land, maar het laat zonder twijfel een onuitwisbare indruk achter.
Islay beslaat het gelijknamige eilandje aan de westkust van Schotland. Het weer vanaf de Atlantische Oceaan kan flink onstuimig zijn en een Islay whisky is dan ook de perfecte manier om alle jaargetijden op het eiland te overleven. De whisky’s staan namelijk bekend om hun enorm rokerige karakter, zoals Ardbeg, Laphroaig en Lagavulin.
Het grootste gedeelte van het eiland is bovendien werkzaam in de distilleerderijen. De economie op Islay wordt dus compleet in stand gehouden door de succesvolle whisky’s die uit de regio vandaan komen.

Lowland

Waar het grote gedeelte van Schotland bestaat uit de Highland met de imposante natuur, is het grootste gedeelte van de bevolking juist te vinden in het zuiden, in de zogeheten Lowlands. Van Edinburgh en Glasgow tot aan de grens met Engeland beslaat de regio van de lage landen - niet te verwarren met het landje aan de andere kant van de Noordzee.
Ook in deze regio zijn er veel distilleerderijen te vinden, maar meestal hanteren ze een andere aanpak dan veel collega’s in de Highlands en op de eilanden. De Lowland whisky’s staan namelijk bekend om hun vaak wat zachtere karakter, met frisse en bloemige smaken, zoals Glenkinchie en Auchentoshan.

Campbeltown

De laatste whiskyregio is er eentje die vaak wat minder bekend is dan bijvoorbeeld Islay en Speyside. En daar is een goede reden voor. Campbeltown was ooit een regio die vol stond met distilleerderijen, die bekend stonden om hun single malt whisky’s. Maar tegenwoordig staan er niet meer zoveel distilleerderijen op de landtong ten westen van Glasgow.
Toch laat de regio zich niet uit het veld slaan en blijft er elk jaar genoeg whisky uit de regio vloeien, met drie grote partijen - Springbank, Glen Scotia en Glengyle - die de dienst uitmaken in het gebied. Allemaal richten ze zich op andere karakteristieken en zijn ze ook niet vies van experimenteren, waardoor je allerlei soorten whisky’s kan aantreffen uit Campbeltown. Het is dus zeker niet een whiskyregio die je moet onderschatten.
Meer van onze best-of-verhalen lezen? Bekijk dan ons overzicht.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties