Update - Waar komt Aberlour op 25 januari mee?

Nieuws
woensdag, 25 januari 2023 om 18:45
surprise

Update

Aberlour heeft zojuist via haar Instagram kanaal onthuld waar de afgelopen dagen zo mysterieus over gedaan werd. Het is niets minder dan een nieuwe whisky, speciaal voor Burns Night: de Aberlour 15 Years Old Scottish Oak Finish. De whisky is vanaf nu te koop, maar je moet er wel snel bij zijn. Er zijn namelijk maar 312 flessen te koop van de drank. Wat betreft de whisky is dit de eerste keer dat Aberlour Schotse vaten gebruikt heeft voor de finish van de whisky. De tasting notes liegen er niet om:
Neus: gekruide rode appels, butterscotch, geroosterde pecannoten, honingcakes, crumble van rode bessen en vers gebakken kaneelbrioche
Smaak: melkchocolade, dadels, fruitcake, toffee-appels, gekarameliseerde sinaasappelschil met een vleugje kaneel, nootmuskaat en kruidnagel
Afdronk: zoet en kruidig
De Aberlour 15 Years Old Scottish Oak Finish koop je via de website van de distilleerderij.

Oorspronkelijke bericht

Distilleerderijen willen ons soms nog wel eens plagen. Aberlour doet precies dat nu, want via sociale media kanalen is een foto gedeeld met daarop alleen een groot vraagteken, het logo van Aberlour en de datum 25 januari 2023.
Wat de distilleerderij precies aan het plannen is, is nog onbekend, maar dat er iets leuks aan gaat komen staat vast. Op 25 januari is het namelijk Burns Night en het lijkt erop dat Aberlour er dit jaar een hele bijzondere van gaat maken. Natuurlijk blijft het voor nu nog even een verrassing, maar wij zouden geen Whisky Monkeys zijn als we niet even rondgesnuffeld hebben.
We ontdekten dat Aberlour voor Burns Night een speciale Limited Edition Experience aanbiedt op haar website. Dit is een, nu al te boeken, evenement dat ongeveer een uur duurt en 50 pond kost. Of daar ook een speciale Burns Night whisky bij hoort, is nog niet duidelijk.

Wat is Burns Night?

De kans dat er op 25 januari iets onthuld gaat worden door Aberlour is behoorlijk groot. De datum is namelijk voor Schotten erg bijzonder. Het is de geboortedatum van Robert Burns (1759), een geprezen bard. Hoewel hij niet lang geleefd heeft (hij werd slechts 37 jaar), is hij door heel Schotland geroemd. Hij schreef verschillende liederen en gedichten, tot de dag waarop hij stierf aan een reumatische aandoening. Zijn sterfdag is tevens de geboortedag van zijn zoon Maxwell. Op de dag van het overlijden van Burns, 50 jaar later, herdachten zijn vrienden hem met eten (onder andere haggis en drinken (whisky) in zijn cottage. Daarbij droegen ze werk van hem voor als eerbetoon. Dit werd overgenomen door Schotten en liefhebbers van Schotland over de hele wereld.
Men viert Burns Night onder andere met een Burns Dinner, waarbij verschillende traditionele gerechten voorbij komen. Tussendoor wordt regelmatig werk van Robert Burns voorgedragen, waaronder Adress to a Haggis en de Selkirk Grace. Ook wordt whisky volop genuttigd tijdens Burns Night.
Heb jij je whisky al in huis voor Burns Night? Hier koop je nog Aberlour flessen voor de bijzondere avond. Want niet alleen Schotland is een whiskyland, ook Nederland is volop met whisky bezig.

POPULAIR NIEUWS