Wat zijn de beste Nederlandse whisky’s op dit moment?

Nieuws
dinsdag, 14 maart 2023 om 13:00
whiskyfles
De Nederlanders whiskymarkt groeit, zo veel is duidelijk. Maar wat is nou de beste Nederlandse whisky op dit moment? Over smaak valt natuurlijk te twisten. Toen we onlangs een interview hadden met Jan Beek, die zelf Nederlandse whisky’s gebruikt voor zijn blends, legden we hem de vraag voor. Al zal iedereen iets anders zeggen.
Van Beek zet zijn vraagtekens bij een paar Nederlandse whisky’s. Iets wat hij veredeld hobbyisme noemt, maar wel benadrukt dat dit niet erg is. De Nederlandse whisky’s waar hij echt lyrisch over is zijn er drie: Texelse Whisky, Millstone en Cley. ‘Dat is ook het hart van mijn blend.’ Dat Millstone hoge ogen gooit is niet zo vreemd. Die whisky wordt simpelweg ontzettend goed verkocht. Maar ook Cley is een naam in het whiskylandschap waar vaak positief over gesproken wordt.

Welke Nederlandse whisky wint aan populariteit?

Zo spraken we eerder met Sjoerd Tjio die in zijn Groningse zaak niet heel veel Nederlands whisky's heeft staan, maar wél Frysk Hynder en Cley verkoopt. Hij gaf aan toch wel een beetje fan van de Rotterdamse whisky te zijn.
Momenteel liggen er veel new make spirits op vaten te rijpen en komt er dus allerlei moois aan. Ook zijn er al whisky’s klaar. Veel Nederlandse distilleerderijen mikken op een lokaal publiek, het zijn whisky’s die op kleine schaal verkocht worden.
Onlangs legden wij aan jullie de vraag voor wanneer iets echte whisky is. De meningen daar zijn over verdeeld. Is whisky die met een iStill wordt gemaakt echte whisky of is dat, zoals Beek het noemt ‘veredeld hobbyisme’?
Laat vooral weten in de comments hoe jullie daar over denken. En wat zijn een beetje goede whiskysmaken op dit moment? Stichting Dutch Whiskyteers doet hard haar best om aandacht te vragen voor Nederlandse whisky’s en dan niet alleen de grote jongens. Peter gaf eerder al aan dat er over tien jaar veel mooie whisky’s op de markt zijn.