Wat zijn handige tips als je wilt starten met beleggen in whisky?

Nieuws
vrijdag, 11 oktober 2024 om 7:00
spiritfilled braeside bonded warehouse 1
Waar moet je rekening mee houden als je gaat investeren in whisky? Wij vroegen het aan Ross Archer, mede-eigenaar van Spiritfilled, die onlangs een groot whisky warenhuis in Schotland heeft geopend.
Woord vooraf: Ross Archer heeft niet alleen verstand van whisky’s, die sowieso volgens hem in de loop der tijd meer geld waard worden, maar is een whiskyliefhebber pur sang. Naast de opening van Braeside Bond is hij namelijk ook mede-eigenaar van onafhankelijke bottelaar Mythical Beasts.
Wij hadden eerder een interview met hem, waarin je meer leest over zijn liefde voor whisky in de breedste zin van het woord en vroegen daarnaast nog 3 tips aan hem. Waar moeten mensen rekening mee houden als ze anno 2024 willen investeren in whisky?

Let op de prijzen

Als eerste tip zegt Archer dat het belangrijk is om te letten op prijzen. En dat klopt. Wie online zoekt, zal zien dat het kopen van een vat whisky behoorlijk kan verschillen in prijs. De een vraagt rond de 2000 euro voor een vat, terwijl dit bij een andere partij zomaar het dubbele kan zijn.
Whiskyvaten zijn een schaars goed; iedereen is ook op zoek naar goede vaten. En dat betekent dat er ook mensen zijn die flink wat geld vragen voor een vat. Omdat Archer vanuit zijn passie voor whisky Braeside Bond heeft gelanceerd is het voor hem belangrijk om de prijzen financieel aantrekkelijk te houden voor mensen.
De vaten die in het warenhuis liggen zijn immers niet enkel bedoeld voor beleggers, maar ook indivuele mensen die gewoon graag één vat kopen als ludiek cadeau bijvoorbeeld. ‘We behoren tot de best geprijsde op de markt,’ laat hij enthousiast weten in een reactie. Je kan bij Spiritfilled al een vat new make voor rond de 2000 Britse pond krijgen. Dat is verhoudingsgewijs niet veel geld.
Het advies is om vooral wat rond te kijken en prijzen met elkaar te vergelijken. Er zijn namelijk tig bedrijven op de markt die beleggen in whisky aanbieden.
‘Het maakt niet uit om wat het gaat: een auto, goud, wat het ook is - kijk dan eens naar de prijzen en wat je daarvoor krijgt. En hopelijk kom je bij ons terug, omdat je zult zien dat we goed geprijsd zijn,’ zegt Archer.
Ross Archer.

Denk van te voren na

Als tweede tip is het belangrijk om alvast van te voren na te denken en een idee te hebben wat je precies wilt, zoekt of nastreeft. Wat is het doel waarom je een vat koopt? Is dat omdat je een bijzonder cadeau wil hebben voor als je kind officieel volwassen wordt? Is het om een jubileum te vieren? Of wil je simpelweg zoveel mogelijk rendement halen uit een speciale whisky en een vat 25 jaar wegleggen?
Archer zegt er het volgende over tegen Whisky Monkeys.
‘Je zou een algemeen idee moeten hebben of je het voor drie tot vijf jaar wilt houden of dat het langer is dan dat. Uiteraard kunnen we toekomstige momenten updates geven. Als je na drie of vijf jaar wilt weten wat de waarde van het vat is, dan kunnen we je die geven.’
Maar het is dus slim om van te voren alvast te bedenken wat je wilt. ‘We zeggen altijd een minimale periode van drie jaar,’ aldus Archer.

Leveringsorder

Last but not least is het natuurlijk slim om van te voren goed naar de gegevens van een bedrijf te kijken. Er zijn helaas ook bedrijven die zeggen dat ze handelen in whiskyvaten, maar enkel lucht aanbieden en niet betrouwbaar zijn.
Archers advies is dan ook het volgende:
  ‘Als je via een andere broker koopt, controleer dan of je van hen een leveringsorder kunt krijgen, want dat is de enige echte vorm van 100% eigendom zijn van een whiskyvat.’  
Als je dit nergens tegenkomt, ga dan vooral niet in zee met zo’n partij. Iets waardoor je ook weet dat een bedrijf als Braeside Bond echt is, is alleen al het feit dat het wordt aangemoedigd om als koper langs te kopen bij het warehouse.
Het maakt niet uit wie een vat koopt, mensen met relatief weinig geld, of veel geld: iedereen is welkom om het warenhuis te bezoeken. En er valt van alles te beleven rondom het gebied!
Oh, en een allerlaatste tip vanuit ons: investeer altijd alleen met geld dat je kunt missen (!).
In dit overzicht zie je wat we nog meer geschreven hebben over Braeside Bond.
Meer weten? Bezoek eens de officiële website.
Mede mogelijk gemaakt door Spiritfilled. Nix18.

POPULAIR NIEUWS