Whisky in het verkeer? Veilig Verkeer Nederland wil een totaalverbod

Nieuws
zaterdag, 22 juli 2023 om 9:00
autorijden
Met alcohol op achter het stuur is geregeld geen goed idee. Toch is het volgens de wet officieel toegestaan om 0,5 promille alcohol in het bloed te hebben. Als het aan Veilig Verkeer Nederland ligt wordt alcohol in het verkeer helemaal verboden.
Op RTL Nieuws is te lezen dat Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland het volgende zegt: ‘Mensen gaan nu veel te veel kijken op hoeveel promille ze zitten en hoeveel ze nog mogen drinken. Maak er gewoon 0 van. Dan is het voor iedereen hetzelfde, en voor iedereen duidelijk.’

Nog niet zo eenvoudig

Momenteel mag dat dus 0,5 promille zijn, wat ongeveer gelijk staat aan twee glazen alcohol. Uit nieuw onderzoek van Univé blijkt dat 27 procent van de Nederlanders wel eens met een alcoholische versnapering achter het stuur kruipt. En tien procent daarvan drinkt meer dan wat is toegestaan. Veilig Verkeer Nederland vindt dat er dan ook te veel onnodige ongelukken gebeuren door de rol van alcohol in het verkeer en hamert erop dat de norm terug moet naar nul. Dit staat gelijk aan de bekende BOB-slogan: ‘honderd procent BOB, nul procent op.’
Toch zeggen deskundigen dat het doel van Veilig Verkeer Nederland nog niet zo makkelijk te realiseren valt, even los van of de wet überhaupt aangepast zou (moeten) worden. Het blijkt namelijk dat ons lichaam uit zichzelf in staat is om voeding om te zetten in alcohol, waardoor je zelfs met het eten van krentenbollen of een banaan al strafbaar kan zijn. Al zijn de meningen erover verdeeld in hoeverre zoiets daadwerkelijk een alcoholtest zou beïnvloeden.

Straks whisky in het verkeer verboden?

En wat doet de politiek? Een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zegt dat het ministerie nu niet bezig is met het verlagen van het alcoholpromillage, maar wel bezig is met een vernieuwde aanpak zodat minder mensen met te veel alcohol op deelnemen in het verkeer.
In de whiskywereld wordt er uiteraard ook gesproken over de rol van whisky. Onlangs had Whisky Monkeys een prive tasting bij Pernod Ricard met brand ambassador Matt Don Griot. Voorafgaand aan de tasting hamerde hij op de policy bij Pernod Ricard waarin ze liever niet zien dat mensen na tastings in de auto stappen. En het whiskyfestival in Groningen verkocht eerder BOB-tickets.
Er zijn ook andere landen waarbij alcohol in het verkeer compleet verboden is.

Poll

Foto: Pexels

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties