Wolfcraig meesterblender gaat viral op sociale media

Nieuws
woensdag, 10 mei 2023 om 9:00
whisky tasting
Meesterblender Richard Paterson, ook wel bekend als ‘De Neus’, is viral gegaan op social media door een video waarin hij laat zien hoe je whisky moet proeven. De Wolfcraig Distillers meester blender houdt er namelijk een aparte techniek op na.
De video met de whisky tasting techniek van Paterson is op verschillende socialemediakanalen opgedoken. Dankzij zijn kenmerkende techniek is hij in één klap een internetsensatie geworden. Paterson laat zien welke stappen hij neemt bij het proeven van whisky, iets wat ogenschijnlijk normaal begint voor de whiskykenners onder ons.
De 74-jarige whiskyveteraan draait in de video zijn whisky rond in het glas, zodat de aroma’s goed vrij komen. Vervolgens gooit hij met een zwiep de whisky uit het glas en op het tapijt. Die laatste stap is natuurlijk niet gebruikelijk, maar de ervaren whiskyveteraan heeft er een goede reden voor: hij doet dit om eventuele geurtjes van de rand van het glas weg te krijgen.
Op die manier kan hij beter ruiken wat voor aroma’s de whisky zelf heeft. Na deze actie ruikt hij dan ook drie keer aan het glas, terwijl hij kennis maakt met de whisky erin: ‘Hello, How are you?, Quite well’, aldus Paterson.
Bekijk hieronder de video op Youtube:

De video waar heel internet het nu over heeft

Virale video met meesterblender Paterson niet nieuw

Nieuw is de video niet. Paterson maakte in 2010 al een educatieve video over het proeven van single malts. Dit was nog in de tijd dat hij meester blender was bij Whyte and Mackay. De video die nu een hot item op internet is, gaat over het proeven van single malts en de heropkomst van de drank.
Hoewel Paterson niet zo van de sociale media is, is hij er blij mee: ‘Het is fantastisch om te zien dat zoveel jonge mensen belangstelling hebben voor een video die we meer dan tien jaar geleden hebben opgenomen. Het laat zien dat het leren van de juiste stappen echt de tand des tijds doorstaat als het gaat om het proeven van de nieuwe en unieke smaken van Schotse whisky’.
Paterson krijgt regelmatig de vraag of hij echt whisky op het tapijt gooit tijdens het proeven. Daarop antwoordt hij altijd volmondig ja. Het is dus geen gimmick voor de video, maar echt een belangrijk onderdeel van zijn proeftechniek én een onderdeel van zijn proeverijen: ‘Het is belangrijk om proeverijen boeiend en gedenkwaardig te maken, zodat mensen ook na het evenement geïnteresseerd blijven in whisky’.
Hij heeft overigens nog een goede tip voor beginnende whiskydrinkers. Hij raadt kijkers namelijk aan om whisky niet 'als een cowboy achterover te slaan'. In plaats daarvan moet iedereen de tijd nemen om alle aspecten van Schotse whisky te waarderen van het opnemen van de aroma’s tot aan de afdronk ervan.