Markt voor bijzondere whisky blijft groeien

Nieuws
zaterdag, 04 februari 2023 om 17:00
whisky bar
In Engeland wordt steeds meer geld uitgegeven aan bijzondere whisky's. Dat concludeert The Decanter aan de hand van een rapport, waarin de verkopen van veilinghuizen in het Verenigd Koninkrijk bekeken zijn. Volgens dat rapport is de omzet van speciale whisky's en distillaten van Engelse bodem tot recordhoogte gestegen in 2022.
Bekende veilinghuizen als Sotheby’s en Zachys boekten recordverkopen van distillaten in 2022 en ook het in de Verenigde Koninkrijk gevestigde Bordeaux Index in januari nog gemeld heeft dat de markt voor bijzondere whisky's uitzonderlijk sterk is. Ook verkoophuis Goedhuis & Co kon winst boeken, meer dan 20% verkoopstijging, waarbij Scotch er ferm bovenuit torende.
Verkopen van distillaten betroffen bij Sotheby's in 2017 slechts 4 miljoen dollar, maar maakt een enorme groei door en betrof in 2022 al 22 miljoen dollar, een stijging van maar liefst 550% in vijf jaar! De stijging zit niet alleen in lokale distillaten, maar zeker ook in Japanse whisky's. Niet alleen wordt er meer verhandeld, de prijs per fles gaat ook stevig de lucht in, vaak met tientallen procenten.
Volgens veilinghuis Zachys zijn dit de meest verhandelde merken op het moment: Macallan, Karuizawa, Port Ellen en Pappy Van Winkle. De absolute uitblinker was een fles single malt van Yamazaki. Deze 55 jaar oude malt bracht maar liefst 398.400 dollar op. Dit was vergelijkbaar met de opbrengst van een set van twaalf flessen Romanée-Conti 1990 van Domaine de la Romanée-Conti.

Meer en bijzondere whisky, een goede investering?

The Decanter publiceert deze waslijst aan verkoopberichten natuurlijk niet zomaar. Wie al die mooie winstpercentages ziet denkt er misschien wel over om zelf ook eens in een wat duurdere, zeldzame whisky te investeren. Echter, voor dure en bijzondere whisky geldt hetzelfde als voor schilderijen postzegels en sculpturen: het is waard wat 'de gek er voor geeft' en de waarde kan net zo makkelijk omhoog gaan als naar beneden.
Het is dus goed oriënteren op wat letterlijk in de smaak valt. The Decanter helpt daar graag bij en heeft daarom een The Decanter Collector’s Guide on whisky gepubliceerd. Helaas is die guide nu net weer achter een premium betaalmuur verstopt. Dat een dergelijke guide toch niet helemaal voor niets is blijkt wel uit de whisky index genaamd Rare Whisky 101. Volgens deze index zit er wel degelijk groei in de markt van speciale whisky's, maar is de totale index na een lange tijd van vrijwel onafgebroken stijgingen, toch eind 2022 ineens met een aantal procentpunten gedaald. Het blijft dus oppassen voor de potentiële investeerder!
Heb je eenmaal die mooie fles in huis gehaald, dan dienst de volgende uitdaging zich aan: zie maar eens van de dop van die fraaie fles af te blijven! Wij wensen aspirant kopers in ieder geval heel veel sterkte!
Bol.com heeft een boek te koop dat heet: Japanse whisky

POPULAIR NIEUWS