Aberlour A’Bunadh Alba Review

Reviews
maandag, 11 september 2023 om 11:00
aberlour abunadh alba
Tijdens de whisky tasting van Matt Don Griot mocht een deel van de Whisky Monkeys al kennismaken met de Aberlour A’Bunadh Alba. Uiteraard konden wij dan ook niet achterblijven met een review van deze bijzondere whisky.
De Aberlour A’Bunadh Alba is één van de nieuwere whisky’s van Aberlour. Wat de A’Bunadh reeks zo bijzonder maakt is dat de productiemethoden trouw blijven aan de methodes die in 1879 gebruikelijk waren. Daarnaast wordt de whisky op vatsterkte gebotteld, om bij de meest pure vorm te blijven. Op de flessen vind je geen jaaraanduiding van de vatlagering, omdat dit destijds ook niet werd gedaan.
De benaming A’bunadh betekent ‘het origineel' in het Schots-Gaelisch en is gemaakt ter ere van de oprichter van Aberlour, James Fleming. Alba verwijst daarentegen naar het type White Oak dat voor de rijping wordt toegepast, oftewel de Quercus Alba. Door de benaming zou je wellicht denken dat dit de eerste keer is dat Aberlour ex-bourbon vaten gebruikt, maar dit is niet het geval. Het lijkt er hiermee dus op dat de distilleerderij een serieuze poging doet om de dure en schaarse ex-sherryvaten te vermijden.
LandSchotland
DistilleerderijAberlour Distillery
Soort whisky Speyside Single Malt Schotse whisky
KleurLicht goud
GeurRijpe rode appels, honing, vanille en kaneel
SmaakCitrusschil, kaneel, gedroogde appels
AfdronkLang, zoet en uitgesproken peperigheid
LeeftijdGeen leeftijdsaanduiding
Alcoholpercentage62,7 procent ABV
Inhoud70 centiliter
PrijsTussen de €75 en 100 euro

Fraai Design

Niet alleen de smaakpapillen worden verwend door deze whisky, het design van zowel de fles als koker mag er ook zeker zijn. De uitstraling is authentiek en in lijn met wat we van Aberlour gewend zijn: een minimalistische, no-nonsense uiterlijk. De distilleerderij straalt hiermee zelfvertrouwen uit en laat het product voor zichzelf spreken.
De fles is stevig met een brede hals, waar alleen de naam van het merk in reliëf op het glas is gedrukt. De buitenkant van de koker heeft een bedrukking van een jute zak, wat het een opvallend doch rustige uitstraling geeft. Hiermee zal de fles zeker niet de grootste uitblinker zijn in je drankkast, maar de interesse wordt wel gewekt.

Zeer krachtig smaakprofiel

Ondanks het hoge alcoholpercentage geeft de neus veel zoete tonen zoals appel en perzik met een nasleep van honing en vanille. De houtsmaken lijken in eerste instantie iets meer op de achtergrond te zitten dan van tevoren verwacht wordt.
De mond is opnieuw zoet en romig, maar dit wordt snel gevolgd door een zeer krachtige smaak die een branderig gevoel achterlaat. Daarna komen de grastonen naar boven met wat gember, kokos en peper. Als we een druppel water toevoegen komt de appel en vanille duidelijk naar voren en wordt de whisky minder scherp. Uiteraard oppassen dat er niet te veel water wordt toegevoegd, waardoor de smaak helemaal weg kan vallen.
De afdronk is middellang en zoet. De alcohol is stevig aanwezig en een beetje aan de scherpe kant. De smakencombinatie van gerst, vanille, karamel, brood, peper en appel geven het geheel een aangenaam gevoel.

Conclusie: Aberlour A’Bunadh Alba Review

De Aberlour A’Bunadh Alba is geen doorsnee whisky en weet zich te onderscheiden tussen het uitgebreide aanbod uit Schotland. Deze Aberlour geeft een professionele indruk met een verrassend smaakprofiel van veel zoete en fruitige tonen.  
Het alcoholpercentage van meer dan 60 procent kan intimiderend lijken, toch is deze goed geïntegreerd in de smaak en draagt bij aan de diepgang en kracht van deze whisky. Voor de liefhebber kan het toevoegen van een druppel water de whisky iets openbreken en de scherpte verminderen.
Ondanks de kwaliteit, is de prijs van de A'Bunadh Alba aan de hoge kant. Helaas zijn deze prijsstijgingen niet vreemd in de whiskyindustrie en is dit geen uitzondering. Al met al is het een mooie whisky met onderscheidend karakter, Aberlour heeft hiermee een fijne toevoeging gedaan aan hun assortiment.
+      Premium uitstraling
+      Krachtige en diepgaand smaakprofiel
+      Simplistisch design
-     Prijs is aan de hoge kant.
Deze review is gebaseerd op een volledige fles. Meer weten over onze reviews? Lees dan onze review-pagina.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties