Ballindalloch Single Cask Bourbon Cask Review

Reviews
vrijdag, 16 februari 2024 om 9:00
ballindalloch whisky
Wullie Macmorlands Hielander Whisky Festival in Alkmaar was het toneel van de grote primeur van de Ballindalloch whisky’s. De nieuwkomer uit de Speyside gaat de strijd aan met de gevestigde Schotse orde. Weet de jonge distilleerderij een plekje in de spots van het rijke whiskygebied te bemachtigen? Je leest het in deze Ballindalloch Single Cask Bourbon Cask Review.
Deze review is gebaseerd op een sample. Wij benaderen de reviews van samples minder uitgebreid dan een hele whiskyfles, omdat dit voor een andere ervaring zorgt. Ga naar onze review-pagina om te zien wat we allemaal gerecenseerd hebben.
Ballindalloch is de naam van een kasteel en landgoed in de Schotse Speyside regio. De familie Macpherson-Grant is al sinds 1546 eigenaar van het Schotse erfgoed in Moray county. Sinds 2014 wordt er op een half uurtje afstand van het middeleeuwse kasteel single malt whisky gestookt. Na bijna tien lange jaren wachten is het moment eindelijk daar dat de eerste flessen klaar zijn voor distributie en daar hoort het voorproeven zeker bij.

Lancering in Grote Sint-Laurenskerk in Alkmaar

Op de uniek gevormde flessen staat met grote blokletters het woord SAMPLE geschreven. Het mag duidelijk zijn dat de officiële flessen van Ballindalloch nog niet in Nederland zijn verschenen. De whisky die op het Alkmaarse festival geschonken wordt, zijn proefflessen die ons lekker maken voor het moment dat we zelf een van de uiteindelijke bottelingen aan onze collecties kunnen toevoegen.
We proeven in deze review de Ballindalloch Single Cask Bourbon Cask whisky die op vatsterkte gebotteld is. De drank komt in een klein sample flesje dat afgetapt is van het grotere proefmonster dat gebruikt werd bij de lancering in de grote kerk in Alkmaar.

Zien, ruiken, proeven

LandSchotland
DistilleerderijBallindalloch
Soort whiskySingle malt
Kleur       Goudgeel
GeurVanille, kaneel, tropisch fruit
SmaakHoning, mout, tropisch fruit en peer
Afdronk      Lang, zoet en fruitig
Leeftijd     7 jaar
Alcoholpercentage 59,2 procent alcohol by volume (ABV)
Inhoud fles  70 centiliter
Prijs Rond de 140 euro

Een zeer aantrekkelijke eerste indruk

Voor deze bijzondere Ballindalloch whisky kiezen we een 1920’s blender’s glas uit de kast. Dit ui-vormige glas doet het vaak goed bij whisky’s met een hoger alcoholpercentage. Deze dram heeft namelijk een alcoholpercentage van 59,2 procent. Wanneer we de goudgele vloeistof uit het sampleflesje schenken, bevestigen de aroma’s die vrijkomen dat de keuze voor dit wat chiquer ogende glas een goede inschatting was. De eerste woorden die te binnen schieten zijn tropisch fruit, vers gebakken zandkoekjes en de typische vanilletonen van een voormalig bourbon vat.
Na bijgekomen te zijn van de eerste, zeer aantrekkelijke, indruk, is het de hoogste tijd om rustig alle geuren te analyseren. De eerder genoemde aroma’s van tropisch fruit doen het meest denken aan papaya en een frisse variant van mango. We ruiken door en de associaties blijven komen, zoals citroencake, peer en geschaafde kokos . Misschien ken je de stroopsoldaatjes van vroeger nog? Dit lijken we ook te herkennen in de rijke neus van deze spannende Ballindalloch whisky.
Het levenselixer uit de Speyside prikkelt het reukorgaan prettig. Hier zijn we niet door verrast aangezien de verwachtingen van Ballindallochs eerste telg hooggespannen waren. Zou de smaak net zo veelbelovend zijn als de weelderige aroma’s die ons net zo konden bekoren?

Wat een dram

Fluweelzacht vloeit de drank de mond binnen om een verwarmend gevoel op de lippen en tong achter te laten. Wat een prachtige dram is dit. Het hogere alcoholpercentage is merkbaar, maar niet storend. Sterker nog, het geeft de whisky meer body en daarmee een extra dimensie van smaak die wij niet zagen aankomen na de zoetfrisse geuren tijdens het ruiken.
Vanille, honing en kaneel gaan de mond rond. Dit is wat je hoopt als je een single cask whisky uit een bourbon vat aanschaft. De smaak gaat maar door en door en gaat van zoet door naar moutig en fruitig. Op de tong gaat de smaaksensatie door met huisgemaakte granola, Haribo perziken en gedroogde abrikoos.
Tip: voeg een druppel water toe aan de whisky, iets wat normaal is bij whisky's met zo'n hoog alcoholpercentage. Na niet een, maar wel twee druppels aan de whisky toegevoegd te hebben, blijkt de drank nog levendiger te worden. De fruitigheid wordt nog meer geaccentueerd en de frisheid van groene appel en peer komt terug, maar ook vanille en honing kijken voor het slotakkoord nog om de hoek. De afdronk is lang, fruitig en verwarmend.

Conclusie Ballindalloch Single Cask Bourbon Cask Review

We noemden het net al even op: wat een dram. Met rijke geuren en met een volle en complexe smaak valt deze dram volgens ons bij vrijwel elke liefhebber van de godendrank in de smaak. Elk ademteug boven het glas en elke slok brengen weer nieuwe smaken met zich mee en dit alles op een meer dan prettige manier.
Ballindalloch stapt met deze Single Cask Bourbon Cask vlak na de lancering wat ons betreft meteen het erepodium op.
+       Rijke aroma’s
+       Zachte smaak ondanks het hogere alcoholpercentage
+       Complexe en smaakvol
-        140 euro is, ondanks dat deze Ballindalloch het naar ons idee waard is, veel geld

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties