Glen Scotia 18 Years Review

Reviews
maandag, 30 oktober 2023 om 13:00
glen scotia 18
Het is tijd om het volwassen geworden broertje van Springbank uit Campbeltown, Glen Scotia te bewonderen. Stapt Glen Scotia met deze whisky voor eens en voor altijd uit de schaduw van zijn broer? Je leest het in deze Glen Scotia 18 Years review.
Menig liefhebber van het levenswater is bekend om de whisky’s uit Campbeltown. De plek die ooit de whiskyhoofdstad van de wereld genoemd werd, kent op dit moment nog maar drie distilleerderijen waarvan Springbank de bekendste is.
Eerder vertelden we je over de Springbank 10 years. Op negen minuten lopen, aan de andere kant van Kinloch Public Park, vinden we de volgende Campbeltown distilleerderij: Glen Scotia.

Je staande houden op Campbeltown

In 1832 startten Stewart Galbraith en John Ramsay met de Scotia distilleerderij. In een tijd dat Campbeltown het epicentrum van de whisky-productie was, vonden de twee heren het lastig om het hoofd boven water te houden. Het geheim van de distilleerderij, die we nu als Glen Scotia kennen, zit hem in het vakmanschap van meester-distilleerders en het oog voor kwaliteit van Galbraith en Ramsay.
De naamsbekendheid van Glen Scotia is de laatste jaren sterk toegenomen. Waar Springbank al langer tot de gevestigde orde behoort, kan de distilleerderij aan de overkant van Kinloch Park zich ook tot een van de grotere spelers beschouwen. We nemen de proef op de som en beoordelen de achttien jaar oude Campbeltown single malt op kleur, geur, smaak, afdronk en presentatie.

Zien, ruiken, proeven

Land: Schotland
Distilleerderij:     Glen Scotia
Soort whisky:     Single malt
Kleur:           Honinggoud met oranje highlights
Geur:  Rijpe bananen, koekkruiden, marsepein en praline. Later ook citrus, noten en leer
Smaak:     Romig en Stevig. Witte peper, abrikozen, zeezout, hout en een klein beetje rook
Afdronk:  Lang en droog. Zilte zeelucht, sinaasappelschil en mos
Leeftijd:        18 jaar
Alcoholpercentage: 46 procent
Inhoud fles:         70 centiliter
Prijs:           Rond de 160 euro

Classic Campbeltown Malt

De gouden doos waarin de fles Glen Scotia 18 Years zit, glanst net zo fel als de gouden drank zelf. Op de verpakking staat gently matured in American oak and finished in Oloroso. De whisky is gebotteld op 46% alcohol by volume (ABV) en is niet koud gefilterd of bijgekleurd. Dit belooft een rijke en zoete dram vol diepgang te worden.
De verpakking is niet misleidend want bij het openen van de fles wordt de ruimte al snel gevuld met een zoete en kruidige geur. De boterige romigheid van deze whisky is niet te missen en de aroma’s van rijpe bananen, koekkruiden, marsepein en praline snellen je tegemoet. Na enkele minuten geduldig te hebben gewacht, zijn ook citrusfruit, licht gebrande hazelnoten en leer te onderscheiden.

Delicaat in de neus, gevolgd door een stevige smaak

Nadat de neus uitgebreid kennis heeft kunnen maken met de whisky, is het tijd voor een eerste slok. Het eerste wat opvalt is de extreme romigheid van deze volwassen whisky. De stevige smaak komt als een verrassing na de delicate geuren van net.
Tijdens het eerste contact met de tong, proef je vanille, zeezout, witte peper en eikenhout. Ook is er fruitigheid; citrus, peer en vooral abrikozen. Dit is een zeer gebalanceerde dram die smaakt naar een tweede slok en uitnodigt voor een lange avond.
Een tweede slok onthult andere smaken. Zo komen er rozijnen in melkchocolade naar voren en na een paar seconden de whisky in de mond vast te houden, is er witte peper en in de verte zelfs een wolke rook. Nu mag er doorgeslikt worden. De afdronk is lang en droog met sinaasappelschil en mos. De ziltigheid van de afdronk, verraadt de ligging van Campbeltown aan de kust.

Conclusie Glen Scotia 18 Years Review

Deze dram is een avondvullend programma vol verrassingen. Van een delicate neus, naar een stevige smaakvolle dram om te eindigen met een zilte finish. Dit zijn de geuren en smaken die je mag verwachten van een achttien jaar oude whisky. Voor een whisky als deze betaal je dan ook maar liefst 160 euro.
Het profiel van Glen Scotia is duidelijk en ergens in de smaak is de link naar Springbank ook te vinden. Toch zijn de tien jaar oude Springbank en de achttien jaar oude Glen Scotia twee totaal verschillende whisky’s. Glen Scotia verdient het om niet meer vergeleken te worden met de overbuurman. Deze Glen Scotia heeft zijn eigen sporen verdiend.
+       Heerlijk aromatisch
+       Stevige smaken en toch gelaagd
+       Een geheel eigen karakter om de hele avond van te genieten
-        Het is een prijzige whisky als je deze Glen Scotia 18 years vergelijkt met leeftijdsgenoten van andere merken

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties