Jefferson’s Very Small Batch Blended Bourbon Review

Reviews
door Monkey
dinsdag, 16 januari 2024 om 9:00
jeffersons very small batch review whisky monkeys 3
Als je aan bourbon denkt, dan denk je aan Kentucky. Het is de historische bakermat van de Amerikaanse godendrank. In die regio maakt de Zoeller familie verschillende expressies, waaronder een gebalanceerde blended bourbon van maar liefst vier whiskeys. Wat dat met je smaakpapillen doet, lees je in deze Jefferson’s Very Small Batch Blended Bourbon Review.
In 1997 wordt in Louisville, Kentucky de distilleerderij achter Jefferson’s bourbon geopend. De eigenaren Trey Zoeller en zijn vader Chet zijn geen vreemden van het levenswater. Vader Chet heeft behoorlijk wat kennis van bourbon en heeft boeken over de drank geschreven. Bovendien wordt er al generaties lang (sinds de 18e eeuw) in de familie gewerkt met alcoholische dranken.
De Zoellers hebben de passie voor whiskey dus ongeveer met de paplepel ingegoten gekregen. De Kentucky Artisan Distillery is waar de magie achter het merk gebeurt. Daar maakt het duo niet zomaar whiskey, maar wordt gewerkt aan constante innovatie van smaken.

Een huwelijk van Kentucky straight whiskeys

Wat dat betreft is de naam van de whiskey ontzettend toepasselijk. Jefferson’s is namelijk een verwijzing naar Thomas Jefferson, een van de Founding Fathers en de derde president van de Verenigde Staten. Hij stond te boek om zijn onuitputtelijke nieuwsgierigheid en drift om te experimenteren. Daarnaast zou hij een erg goede smaak hebben gehad.
De nieuwsgierigheid en het experimenteren hebben de Zoellers in elk geval gemeen met de oud-president Voor de Jefferson’s Very Small Batch expressie wordt namelijk niet alleen de eigen gestookte bourbon gebruikt, maar het is een blend met daarin nog drie andere hoogwaardige straight bourbon whiskeys. Tijd om de fles onder de loep te nemen en naar de smaak te kijken.

Zien, ruiken, proeven

Land: Verenigde Staten
Distilleerderij:  Kentucky Artisanal Distillery
Soort whisky: Blended bourbon
Kleur:          Kastanje/Amber
Geur:          Bruine suiker met een vleugje citrus
Smaak:  Vanille, Perzik
Afdronk:      Delicaat en warm met tonen van honing
Leeftijd:  Geen leeftijdsaanduiding
Alcoholpercentage:    41,15 procent alcohol by volume
Inhoud fles:     70 centiliter
Prijs:          Rond de 40 euro

Een fles als doorkijkluik

De fles Jefferson’s Very Small Batch is op het eerste oog een eenvoudige fles zonder poespas. totdat je beter kijkt. Naast de mooie houten dop zie je dan dat de voorkant een geheel vormt met de achterkant van de fles. Dit is niet in de vorm van een label gedaan, maar met een opdruk aan beide kanten. Op de voorkant vind je de naam van de whiskey en wat meer informatie, terwijl de achterkant een familiewapen toont. Dit wordt als een soort achtergrond voor de merknaam getoond wordt als je door het glas van de fles kijkt.

Toegankelijk, soepel en zacht qua smaak

Tijd om verder te kijken dan de fles. Dat begint zoals met alle whiskey’s in de neus, maar nu beginnen we met het oog. Bourbon mag namelijk niet bijgekleurd worden en daardoor valt de kleur van deze expressie extra op. De Jefferson's Very Small Batch Bourbon heeft een ontzettend mooie kastanjekleur die dus helemaal van het vat afkomstig is. Het geeft je het gevoel dat je met een whisky op leeftijd te maken hebt en dat zit niet ver van de waarheid af. Want hoewel dit een fles zonder leeftijdsaanduiding is, bestaat de bourbon uit whisky's die minimaal zes jaar oud zijn.
Door naar de neus. Jefferson’s Very Small Batch Bourbon introduceert zich met een overwegend zoet karakter. Bij een eerste keer ruiken komen de usual suspects zoals honing, karamel, eikenhout en vanille naar voren, samen met tonen van maïs. Nadat de whiskey even tot rust gekomen is in het glas komen daar tonen van zoete pruimen en een vers zomerboeket bij, aangevuld met een kruidige ondertoon.
In de mond merk je, net als in de neus, meteen honing en vanille op. Samen met een lichte prikkel komen daar richting de korte afdronk wat hints van roggebrood en appelstroop bij. De bourbon is overwegend zoet en je kunt dan ook bijna niet anders dan je afvragen wat dit in een zomerse cocktail doet. Daar lijkt deze Jefferson’s expressie met zijn zoete profiel en korte afdronk namelijk uitermate geschikt voor.

Conclusie Jefferson’s Very Small Batch Bourbon Review

Wat bij de Jefferson's blended bourbon eruit springt is dat het een ongelooflijk toegankelijke whiskey is die zoet is met een klein tikkeltje kruiden. Het is daarom een mooie bourbon voor mensen met een zoetekauw. Maar laten we vooral niet de mensen vergeten die niet vaak whiskey drinken, gewoon een glas whiskey willen dat niet de hele avond gevuld blijft of, zoals de distilleerderij zelf, graag experimenteren met drank. Probeer de drank zeker eens in een lekkere cocktail. Het kan bijna niet anders dan dat deze expressie een geweldige basis is voor een zoete mix.
+ Mooie instapbourbon
+ Echt voor de zoetekauw
+ Profiel leent zich perfect voor cocktails
- Korte afdronk maakt de dram niet voor iedereen

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties