Jura Bourbon Cask Review

Reviews
woensdag, 21 juni 2023 om 17:00
jura bourbon cask whisky monkeys 2 1
Jura is niet alleen het eiland waar George Orwell een deel van zijn wereldberoemde roman 1984 schreef. Het is ook de plek waar een beroemde distilleerderij staat én waar nu een nieuwe whisky vandaan is gekomen. Welkom bij de Jura Bourbon Cask Review.
De Jura Bourbon Cask is de nieuwste release van Jura. Een whisky die onderdeel uitmaakt van de zogeheten Jura Signature Collection. Deze serie bestaat uit zes single malt whisky’s met een eigen smaakprofiel en prijskaartje. De goedkoopste en tevens meest toegankelijke is de Jura Bourbon Cask, een whisky bedoeld voor de massa.
Jura is opgericht in 1810. Het is een eiland met slechts iets meer dan twee honderd mensen, superweinig dus. En daarmee draagt iedereen direct of indirect bij aan de whisky wordt weleens gezegd. De Jura distilleerderij heeft één van de grootste stills uit Schotland en daaruit komt standaard een new make spirit die qua karakter licht is van smaak en verder citrus en pijnboom bevat.

Zien, ruiken, proeven

LandSchotland
DistilleerderijJura
Soort whiskySingle malt
KleurAmber goud
GeurVanille en kokosnoot
SmaakRomige toffee, abrikoos met hints van gepocheerde peer en kaneel
Afdronkcacao
LeeftijdNon age statement
Alcoholpercentage40 procent ABV
Inhoud fles70 centiliter
Prijs28,99 euro

Doos, fles en label

Een whisky in de hand is net zoiets als een boek. Je voelt bijna de passie én tijd die iemand er ingestoken heeft, alvorens je daadwerkelijk begint met zelf genieten. De Jura Bourbon cask heeft een goedkoop prijskaartje van minder dan dertig euro. Hoewel je op het eerste oog misschien denkt dat de verpakking wat goedkoop aanvoelt, is dat zeker niet het geval. Er zit namelijk een mooi reliëf op dat doorloopt tot aan de binnenkant én de verpakking is recyclebaar, dus goed voor het milieu! De doos scoort onverwacht punten.
Het is niet een hele exclusieve chique verpakking en al snel wordt duidelijk dat de massa aangesproken moet worden. Op de verpakking staat dat de distilleerderij is opgericht in 1810. Een prachtig gegeven. Al is de achterkant interessanter dan de voorkant. Daarop zien we een plattegrond met Jura en er staat wat meer informatie over dit eiland, zoals het feit dat er maar iets meer dan tweehonderd mensen wonen. Verder staat er dat de whisky gerijpt heeft in Amerikaanse witte eiken bourbon-vaten. Als je de fles uit de blik haalt, staat er een degelijke fles voor je neus met daarop groot Jura. Een klassieke degelijke fles zonder toeters en bellen.

Een instappertje

Zodra je de whisky ruikt, is het alsof je een beetje met je neus in de zomer valt. Je krijgt bijna het gevoel om meteen een ticket naar Curaçao te boeken voor een mooie vakantie. Dit komt door de zoetigheid die je tegemoet komt qua geur én smaak. Op de tong proef je vanille en kokos, maar ook zijn er vleugjes van cacao en toffee vindbaar. De invloed van de vaten spreken. Een eerste slokje is zoet en dan drinkt de whisky bijna weg als ranja.
Jura Bourbon Cask is de perfecte whisky om aan nieuwkomers te laten proeven. Prima voor mensen die wellicht zelfs nog nooit whisky geproefd hebben. Hij is erg toegankelijk en zou zelfs prima in een whiskycocktail kunnen. De whisky is alleen niet erg complex of fijn voor ervaren whisky-drinkers. Daarbij komt er net te weinig kijken. Van een afdronk kan nauwelijks gesproken worden.

Conclusie Jura Bourbon Cask Review

Je kan deze whisky een beetje vergelijken met zo’n Fast & Furious film: bedoeld voor de massa, je weet precies wat je kan verwachten, maar veel diepgang is niet aanwezig. Dan is de vraag: is dat erg? Nee, natuurlijk niet. Zie het als een whisky die je prima kan voorschotelen aan iemand die nog niet zo ervaren is. Je kan het prima geven als cadeautje aan een student of zelf in huis halen als je deze periode cocktails gaat maken. Heerlijk als je van zoete whisky's houdt en niet te veel toeters of bellen verwacht.
+ Prima whisky voor een avondje met vrienden die geen whiskykenner zijn
+ Lekker voor door een cocktail
+ Zacht prijskaartje
- Niet geschikt voor whiskyveteranen

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties