Thy Bøg single malt whisky Review: turf in de fles anders dan mensen gewend zijn

Reviews
door Monkey
zondag, 30 juni 2024 om 16:00
thy bog single malt whisky review
In Denemarken is het eerste kernassortiment van Thy Danish Whisky onlangs uitgekomen. Bij de drie expressies is ook een geturfde single malt whisky te vinden met de naam Bøg. De manier waarop de expressie geturfd is zorgt voor de onderscheidende factor én de naam van de drank. In deze Thy Bøg Review lees je wat het met de smaak doet.
De Deense Thy Distillery heeft al meerdere expressies uitgebracht, maar na enkele jaren is het eindelijk tijd om liefhebbers op een kernreeks van drie flessen te trakteren: Thy single malt, Thy Spelt Rye en Thy Bøg.

Het terroir van Denemarken

De drie whisky’s hebben allemaal het label ‘single estate’. Het is een aanduiding dat er gedistilleerd is met eigen mout en granen en dat het gehele proces bij de Thy Distillery plaats heeft gevonden. Het verbouwen en verwerken van de granen is daarbij geheel organisch gebeurd.
De godendrank bevat het lokale terroir van Denemarken en de handtekening van Thy spat er vanaf. De single malt whisky is namelijk gestookt met een ‘single distillation’ en het gerst is gemout volgens een eigen systeem.
Het meest bijzondere element is de manier waarop de Thy Bøg gerookt is. Er is namelijk geen gebruik gemaakt van turf, zoals traditioneel het geval is, maar van beukenhout, oftewel Bøg. En dat geeft een unieke draai aan de Deense whisky.
De drank heeft vervolgens gerijpt in een mix van sherryvaten. Er zijn first fill Oloroso vaten gebruikt, first fill Palo Cortado vaten en first fill Pedro Ximénez vaten. Uiteindelijk zijn er voor deze batch van de single malt whisky 3100 flessen gebotteld die in verschillende landen te koop zijn.

Zien, ruiken, proeven

Land Denemarken
Distilleerderij Thy Distillery
Soort whisky Single malt
Kleur Licht amber
Geur Tonen van gerookt beukenhout, heide met
Smaak  Zachte en zoete tonen van gebakken fruit, kampvuurrook, mout, en gedroogd fruit
Afdronk Lang en droog
Leeftijdsaanduiding Geen leeftijdsaanduiding
Alcoholpercentage 50 procent
Inhoud fles:  70 centiliter
Prijs:  80 euro

Een organische uitstraling

Alles aan de verpakking van de Thy Bøg single malt whisky voelt organisch aan. De fles wordt geleverd in een doos van die het uiterlijk van gerecycled papier heeft. De bovenkant is daarbij licht bruin gekleurd met een schilderachtige enkele stengel gerst erop.
De onderkant van de doos heeft een donkergroene kleur met lichte letters erop. Datzelfde uiterlijk komt op de labels van de fles terug, waar bovenop een houten kurk te vinden is. Deze is op zijn beurt voorzien van een uitsnede van de gerst stengel die op de doos te vinden is.
Het vormt een eenvoudig, organisch ogend en stijlvol geheel, waarbij er rekening is gehouden met het milieu en het oog toch gestreeld wordt.

Een unieke rook geur

Wat misschien nog belangrijker is dan het oog strelen, is het strelen van de neusvleugels en de tong. De Thy Bøg doet dat met een paar unieke tonen die al in de neus beginnen.
De amberkleurige drank stelt zich namelijk meteen voor met zijn handtekening: rook van beukenhout. Het is een verwarmende geur met tonen van as die nog het meeste doet denken aan de rook van een kampvuur in een bos.
Daarnaast komen florale tonen voorbij, is er een lichte toon van citrus merkbaar en zijn er kruiden zoals kruidnagel en nootmuskaat waarneembaar. Na de drank nog even te laten rusten in het glas komen er tonen van bessen bij, samen met een hint van anijs en zoethout.
thy bog single malt whisky review2

Geeft zich steeds meer vrij

Op de tong komt de whisky aanvankelijk met een knal binnen. De drank geeft een prikkelend gevoel dat ongetwijfeld van het alcoholpercentage komt. Gelukkig is dat niets wat niet op te lossen is met een druppel water.
De drank profileert zich vervolgens in eerste instantie zoet . Er ontstaan snel tonen van verse pruimen, rozijnen en gember, gevolgd door een asachtige rooksmaak die steeds meer naar voren komt. Met de whisky even in de mond onthult deze vervolgens nootachtige tonen en vervolgens lijkt het bijna alsof er een stukje boomschors in je mond rond danst.
Deze smaak vervaagt uiteindelijk om een wat warmere rook met hints van mout achter te laten met een wat bitter mondgevoel. Dit blijft een behoorlijke tijd hangen, voordat de slok uiteindelijk afscheid neemt van je smaakpapillen.

Conclusie Thy Bøg single malt whisky review

Thy heeft met de eerste single malt whisky die gerookt is met beukenhout een unieke expressie neergezet. De drank heeft niet alleen een bijzondere rooksmaak aan boord, maar combineert dat met een complexiteit en een diepgang om trots op te zijn.
De single malt geeft je initieel een tik op je tong door het hogere alcoholpercentage, maar zodra je deze drank (met een druppel water) een tijdje in je mond houdt ontluikt zich een Deense roos vol smaken.
Het is een whisky die elke liefhebber van de amberkleurige drank geprobeerd moet hebben, zelfs voor mensen die doorgaans niet van geturfde whisky’s houden.
+ Unieke peated smaak
+ Mooie complexiteit
+ Een afdronk waar je lang mee doet
- Opent met een knal op je tong

POPULAIR NIEUWS