Zijn dit de 25 best verkopende whisky's in Nederland?

Best of
woensdag, 26 juni 2024 om 12:00
glenfiddich 12
Wat zijn de beste verkochte whisky's van het land? We geven je hier in ieder geval de top 25 van meest verkochte whisky's bij Gall &Gall. Logischerwijs zijn dit whisky's met een prijsklasse van minder dan zes tientjes. Het zijn dan ook veelal whisky's voor beginnende drinkers. Geef maar toe, we zijn allemaal begonnen met iets wat in deze lijst staat.
Voor deze lijst hebben we gekeken op de website van Gall & Gall en daar de 25 meest verkopende whisky's van gepakt.

Glen Talloch

Wat moeten we zeggen over dit merk zonder negatief te doen? Als je veel whisky connaisseurs spreekt, zullen de meesten zeggen dat Glen Talloch niet te drinken is. Wat dat betreft is het dan dus ook knap dat het merk zo goed verkocht wordt.
De spirit kan een beetje beschouwd worden als eten van de McDonald’s. Het is niet bepaald culinair voedsel of iets waar veel smaak aan zit, maar toch is de marketingstrategie indrukwekkend en lopen er veel mensen mee weg.
Dat heeft ongetwijfeld ook te maken met de laagdrempelige prijs. Veel mensen zullen deze whisky dan ook helaas gebruiken om te zuipen. Doe maar niet, stop het dan in een cocktail of pak een latere whisky op deze lijst.

The Famouse Grouse

Er is ergens een plekje op Zakyntos (Grieks eiland) waar souvenirs te koop zijn, waaronder creatieve zelfgemaakte items om een whiskyfles in te zetten. Wat opvalt is dat deze hele winkel, waar ondergetekende de naam niet meer van weet, vol staat met alleen maar flessen van The Famous Grouse.
Een bekende vogel dus, ook ergens ver weg in Europa.
Het is een blended whisky uit Schotland die een zacht karakter heeft. Een typische whisky voor beginnende drinkers die zich goed leent voor een (whisky)cocktail.

Muirhead’s Scotch Whisky

Nog een bekende Schotse jongen, een blend, is Muirhead’s Scotch Whisky. Het is een blend die veel verkocht wordt door het zachte prijskaartje. De smaak is zacht, maar dit is geen whisky om een diepgaand smaakprofiel te onderzoeken. Gall & Gall meldt het zelf al: ‘heerlijk in de mix met cola’.

Jameson

Wat is hét bekendste whiskymerk afkomstig uit Ierland? Waarschijnlijk Jameson. Wie een stedentip boekt naar Dublin, kan een rondleiding krijgen bij Jameson, waar meer verteld wordt over het merk, de geschiedenis ervan en uiteraard valt er wat te proeven.
In Nederland zijn er meerdere expressies te koop van de beroemde groene fles. Het meest verkocht is de standaard expressie, gewoon Jameson. Een prima Irish whiskey voor beginnende drinkers. Doordat de whiskey drie keer is gedestilleerd, is een het drankje erg zacht van smaak. Een glas kan prima puur gedronken worden of in cocktails gestopt worden.

Johnnie Walker Red Label

Voor veel mensen zal zijn, haar of hen eerste whisky een Johnnie Walker Red Label zijn geweest. Het Schotse merk is net zo bekend waarschijnlijk als Nike. Waar veel kids Nikes aan de voeten willen hebben, komen veel jongeren (helaas soms al onder de legale leeftijd van 18) in aanraking met Johnnie Walker Red Label.
Het is de goedkoopste whisky uit de stal van Johnnie Walker en volgens Gall & Gall heeft de dram een zoete en fruitachtige smaak die gecombineerd wordt met een rokerige afdronk. Daar zullen de meningen dan over verschillen.
In onze interviews wordt regelmatig het antwoord gegeven dat mensen dit de minst lekkere whisky vinden die ze ooit hebben gehad. Dat neemt niet weg dat het een mooie manier is om mensen te laten beginnen met whisky drinken, maar het is waarschijnlijk wel een drankje dat je eerder in een cocktail stopt.
Zoek je pure luxe? Neem dan vooral een Blue Label, maar dan betaal je wel veel meer.

Jack Daniel’s Tennesee Whiskey

Na heel wat Schotse drams, treffen we nu de eerste Amerikaanse whiskey aan op de lijst. Als iemand wereldheerschappij heeft gevonden, is het Jack Daniel’s. Want wie kent dit niet? Frans Sinatra was zelfs zo’n fan van het merk dat hij met een fles is begraven. Zullen de engelen daar óók gesnoept hebben?
Vandaag de dag wordt de Amerikaanse whiskey nog altijd verpakt in de iconische vierkante fles van toen. De whiskey is geschikt voor beginnende whiskey drinkers. De drank is geliefd onder jongeren en werkt uitstekend in cocktails.

Glenfiddich 12 Years

Dit is de eerste Schotse whisky op de lijst waarvan we zeggen: een prima dram om puur te drinken. Als je begint met whisky drinken en je start met Glenfiddich 12 Years, dan doe je wat goed. Het is niet voor niets de meest bekroonde single malt whisky van Schotland.
Het is waarschijnlijk de eerste whisky op deze lijst waarvan we zegen: hier proef je wel wat meer dan enkel ‘alcohol’. Een beetje flauw misschien, maar jullie begrijpen het wel, toch? Bovendien is het ook nog eens een single malt whisky voor een goede prijs. Win-win!

Grant’s

De volgende op de lijst is weer een Schotse blend, één die gerijpt heeft in drie verschillende vaten: nieuw eiken, Amerikaans eiken en refill in bourbonvaten. Gall & Gall schrijft zelf het volgende over deze drank: ‘Deze medium whisky is lekker in de cola. En als je hem puur drinkt proef je onder andere vanille en mout.’
Het is een milde whisky, prima voor beginnende drinkers en ook goed om puur te drinken. Het probleem is een beetje met dit soort whisky’s: als je eenmaal het ‘betere’ whisky segment hebt ontdekt, ga je nooit meer terug naar Grant’s. Zoals je vroeger blij was met je oude tv, weet je: nu je die nieuwe eenmaal hebt, wil je nóóit meer terug.
johnnie walker

Johnnie Walker Black Label

Johnnie Walker is net als een kleurplaat, want het heeft whisky’s in allerlei kleuren: rood, zwart, groen, goud en blauw. Waar in een vechtsport de zwarte band de laatste is, is dat hier niet het geval en is het de tweede meest betaalbare fles uit de serie.
Black is dus een treetje hoger dan rood. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat je dat ook wel proeft. Black smaakt net even iets verfijnder. Deze dram is trouwens ook geliefd onder jongeren (helaas ook om te zuipen, hallo Lil Kleine). Verder kan deze drank prima in de cocktails.

Ballantine’s

De volgende whisky op de lijst is een fijne. Want deze blend is heel zacht qua smaak en goed toegankelijk voor beginnende drinkers. Wist je dat er meer dan 40 malts en grains in dit product zijn verwerkt? Gall zegt er zelf het volgende over: 'Er zitten meer dan 40 malts en grains in deze blend uit vier verschillende regio's in Schotland. Namelijk Lowlands, Highlands, Speyside en Islay’
Prima om dus eens te proberen!

The Glenlivet Founder’s Reserve

Nu komen we bij een whisky waarvan je kunt zeggen: goede prijskwaliteitverhouding, net zoals Glenfiddich dat ook biedt. The Founder’s Reserve is de meest betaalbare expressie van The Glenlivet en een hele fijne. Deze whisky kent namelijk een redelijk zoetsmaakprofiel. Voor beginnende drinkers is het mogelijk om iets te proeven als sinaasappel of karamel. Veel mensen zullen dan ook met nostalgie terug denken aan dit mooie Schotse levenswater.
talisker skye

Talisker Skye

Nu komen we aan bij de eerste rokerige expressie op de lijst. Misschien is Talisker wel één van de whisky’s waar beginnende whiskydrinkers mee beginnen te experimenteren als ze bijvoorbeeld iets hevigers willen proeven. Ben je de zoetigheid van The Glenlivet zat en wil je iets anders? Dan krijg je met Talisker Skye een ziltige whisky. Verwacht een smaakprofiel van verse citrus, zoete rook evenals een kruidige smaak. Een prima peaty whisky om mee te beginnen!

Glenmorangie The Original

Wie whisky’s van Glenmorangie’s leert kennen valt met zijn/haar/hen neus in de boter. The Orignal is namelijk al mega goed en als je dan steeds een stapje verder gaat, weet je dat je met een merk te maken hebt dat pure kwaliteit biedt. Dankzij de lange halzen van de ketels weten Glenmorangie whisky’s indruk te maken. Proefde je bij The Glenlivet Founders’s Reserve misschien iets van peer? In deze single malt van The Glenmorangie mag je op zoek naar een sinaasappeltje!

William Lawson’s

De volgende op de lijst is een William Lawson’s. Wat moeten we hier van zeggen? Je denkt er als whiskyliefhebber niet meteen aan, waardoor je bijna zou vergeten dat dit drankje meerdere prijzen heeft gewonnen. Zo zijn er bijvoorbeeld twee zilveren medaille gewonnen tijdens de International Wine & Spirits Competition. Jim Murray gaf de drank ooit een 85 als score. Dus het is eentje die een beginnende drinker eens zou kunnen proberen.

Aberfeldy 12 Years

De volgende op de lijst is een mooie. Aberfeldy maakt net als The Glenmorangie prachtige whisky’s. Ze zijn zoet, toegankelijk en enorm smaakvol. Als je eenmaal proeft, wil je door naar andere expressies. De Aberfeldy 21 is bijvoorbeeld als een engeltje dat op de tong piest, maar voor het zover is, mag je nu eerst de getallen omdraaien. Bij de 12 ontdek je wellicht tonen van karamel, chocolade en turf. Deze whisky is prima om puur te drinken.

The Glenlivet Caribbean Reserve

Het is helemaal hip om whisky’s nog een laatste smaak mee te geven door te kiezen voor een cask finish. Een paar jaar geleden bracht The Glenlivet dan ook de Caribbean Reserve uit als expressie. Deze whisky heeft gerijpt in Caribische rumvaten en dat proef je. De dram is exotisch en lekker licht om in de zomer te drinken. Dat kan puur, maar ook door een cocktail. Zo ziet Schots levenswater er in de zomer uit!

Cragganmore 12 Years

De Cragganmore is een prima whisky voor een middelmatig bedrag. Voor ongeveer vier tientjes haal je een Schotse whisky in huis die net even wat verfijnder is dan bijvoorbeeld Johnnie Walker Red Label of meer van dit soort ‘goedkopere’ merken. In handen heb je een Speyside malt met een beetje een rokerig karakter. Maar dit is geen sterk rokerige whisky waarvan je schrikt. Dus weer eentje in de categorie: lekker voor mensen die willen experimenteren met een beetje turf.

Dalwhinnie Winter’s Gold

Deze whisky valt ook in het middensegment en is een prima whisky om puur te drinken. Dalwhinnie is een fatsoenlijk whiskymerk. Niet voor niets was een van de Dalwhinnie expressies bijvoorbeeld onderdeel van de Game of Thrones whiskycollectie die ooit is uitgekomen. Gall & Gall heeft het over ‘aroma's van bloemen en honing met een vleugje turf en fruit: appels en verse peer’
monkey shoulder

Monkey Shoulder Blended Malt

Hoewel het vroeger zwaar werk is geweest voor de heren die werken voor Monkey Shoulder staat de whisky vandaag de dag synoniem voor uiterst vrolijkheid. De fles doet het goed bij jongeren, oogt aantrekkelijk met de aapjes op de fles (ondanks dus het verdrietige verhaal) en is zowel puur te drinken als prima te combineren met cocktails. Het mag eigenlijk niet zo zijn je begonnen bent met whisky drinken, maar Monkey Shoulder hebt overgeslagen. Je haalt toch ook geen kaas van je pizza?

Four Roses

De volgende op de lijst is pas de tweede dram die uit de Verenigde Staten komt. Four Roses heeft een exotische naam, een prachtig etiket en doet daardoor een beetje romantisch aan. Je hebt hier in ieder geval te maken met een Kentucky Straight Bourbon. Bij bourbon weet je het: dan heb je dus een spirit te pakken met een vrij zoet smaakprofiel. Het is een mooie bourbon voor beginnende drinkers die zowel puur gedronken kan worden, als in en cocktail. Simpel een ijsblokje erin volstaat overigens ook.

Tenjaku Pure Malt

We komen nu aan bij de enige whisky in deze lijst die afkomstig is uit het land van de rijzende zon. Japan heeft mooie whisky’s, maar niet iedereen weet dat je betaalbare Japanse whisky’s hebt en veel – vooral Schots georiënteerde drinkers – mensen snappen het levenswater uit dit land niet helemaal. Wij zeggen vooral: probeer eens iets exotisch. Verandering van spijs doet eten… eh drinken nietwaar?
Gall omschrijft deze whisky als volgt: ‘Deze malt wordt gekarakteriseerd door zijn friszoete tonen met een licht rokerige ondertoon.’

Dalwhinnie 15 Years

Net zoals Johnnie Walker staan er twee verschillende expressies van Dalwhinnie op deze lijst. En daarmee doet het merk goede zaken. 15 jaar voor een whisky is vrij netjes en het prijskaartje dat hiermee samenhangt, net onder de 60 euro, is dat ook. In de dram proef je meerdere laagjes en wat ook fijn is, is dat de afdronk niet zomaar weg is. Een whisky dus waarbij de prijskwaliteitverhouding simpelweg netjes is.

Aerstone 10 Years Land Cask

Ben je aan het experimenteren met rokerige whisky’s voor een zacht prijsje en wil je eens wat anders proeven dan een whisky van Talisker? Dan is Aerstone 10 Years Land Cask misschien wel wat voor jou. Voor deze whisky is gebruik gemaakt van highlandpeat en daardoor krijg je een intense rokerige whisky. Maar wees gewaarschuwd: hierna wil je door naar het serieuzere segment.

Chivas Regal 12 Years

Waar Chivas zichzelf heel erg als luxe paradepaardje aan het neerzetten is met de de verschillende versies van Royal Salute, zou je haast de normale Regel 12 Years vergeten. Deze whisky is een klassieker. Een beetje vergelijkbaar met een goed spel. Ben je ooit opgegroeid zonder bijvoorbeeld Mens Erger je niet? Nou, zoiets is deze whisky ook. We hebben deze allemaal weleens gehad en het zal bij menigeen voor mooie herinneringen hebben gezorgd.

Talisker 10 Years

De laatste op deze lijst komt van een van de bekendste merken van Diageo: Talisker. Eerder troffen we al Sky aan, maar de 10 is mischien wel de enige op deze lijst waarvan we zeggen: die zou iedereen in huis moeten hebben staan. Het gaat om krachtige en rokerige dram en het is een die het altijd goed doet, bij jezelf en ook bij anderen. Net zoals dat je standaard koffie en thee in huis hoort te hebben voor Talisker, hoort deze ook op het aanrecht.
Eén advies; geniet met mate of moeten we zeggen maten (lees: vrienden)?
Proost!

POPULAIR NIEUWS