Naked Malt Review

Reviews
maandag, 26 februari 2024 om 16:00
naked malt whisky monkeys 4
Naked Malt is een opvallende whisky met een ‘naakte’ fles en een onconventionele methode om het drankje tot stand te brengen. Of die strategie ook een goede manier is om een smakelijke whisky te produceren, lees je in deze Naked Malt review.
The Famous Grouse is, zoals de naam eigenlijk al een beetje verklapt, één van de bekendste whisky’s wereldwijd. Wie een keer in een slijterij heeft gestaan bij de whiskyafdeling, zal de fles met de ‘red grouse’ erop vast wel een keer hebben zien staan.

Een eigen merk

In 2011 lanceerde het bedrijf een nieuwe whisky met de naam ‘The Naked Grouse’, als een premium versie van het merk. Een paar jaar later is de whisky alleen zijn eigen leven gaan leiden als Naked Malt en is het een apart merk geworden, losstaand van The Famous Grouse.
Dat het gaat om Naked Malt is ook snel te zien aan de fles. Er is namelijk gekozen voor een ‘naakte’ uitstraling, door geen etiket te plakken op de fles. Iets wat we tegenwoordig eigenlijk altijd gewend zijn met een fles whisky. In plaats daarvan is er een whiskyvat met het woord ‘Naked’ in het glas gedrukt.

Zien, ruiken, proeven

LandSchotland
DistilleerderijHighland Distillers
Soort whiskyBlended malt
KleurHelder honing goud
GeurFruitig en vanille
SmaakZoet, zacht en fruitig
AfdronkBlijft lang op de tong hangen met zoete tonen
LeeftijdGeen leeftijdsaanduiding
Alcoholpercentage40 procent alcohol by volume
Inhoud fles700 milliliter
Prijs22 tot 25 euro

Naakte vaten

De naam Naked Malt slaat niet alleen op het ontwerp van de fles, maar ook hoe de whisky wordt bewaard. De blend is geproduceerd door Diane Stuart, de Naked Malt Master Blender, en bestaat uit malt whisky’s van Highland Park, The Macallan en The Glenrothes.
De blend wordt eerst gerijpt in Amerikaanse en Europese eikenhouten vaten, maar dan wordt er nog een verrassing toegevoegd. Er volgt daarna namelijk een extra rijping van zes maanden op ‘naakte’ first-fill Oloroso sherryvaten, waar nog nooit eerder whisky in heeft gezeten. Het proces zou een rijke, fruitige laag moeten toevoegen.

Werkt de speciale methode?

Voordat we alleen naar de smaak gaan, kunnen we natuurlijk niet om de geur heen - het element van whisky dat als eerste onze zintuigen prikkelt. Wat dat betreft hebben de sherryvaten hun werk ook goed verricht. Van de Naked Malt komt namelijk een erg fruitige geur af met een kleine hint van vanille.
De geur ligt in lijn met de smaak. Wanneer de goudgele substantie je tong aanraakt, krijg je meteen te maken met een intense sherrysmaak. De speciale methode van het bedrijf heeft dus zeker effect. Naarmate de whisky over je tong reist, wordt de smaak zoeter en zachter.
De smaak is wel redelijk eendimensionaal. De fruitige smaak wordt wat zoeter, maar er verschijnen niet ineens allerlei nieuwe lagen of sensaties zodra de whisky je mond in is gegaan. Wat dat betreft is de Naked Malt een echte naakte whisky: what you see is what you get.
Die simpliciteit maakt het een vrij goede whisky voor beginners. Dat komt ook door de afdronk van de Naked Malt. De afdronk is namelijk vrij lang en zoet, maar hij blijft voornamelijk hangen op de tong en niet diep in de keel. Een glaasje Naked Malt gaat dan ook opvallend snel naar binnen.

Conclusie Naked Malt Review

Dat Naked Malt een eigen leven is gaan leiden naast The Famous Grouse is zeer begrijpelijk. De speciale methode van Diane Stuart in het maken van een blended whisky die extra gerijpt heeft in ‘naakte’ vaten is een goed recept. Het effect van de vaten is meteen duidelijk merkbaar in de smaak en dat komt ook mooi terug in het design van de fles.
Liefhebbers van fruitige en zoete whisky’s zijn aan het juiste adres en de intense sherrysmaak geeft ook een andere sensatie dan de meer brave, zoete whisky’s. Verwacht geen diepe lagen en een smorgasbord aan verschillende smaken die je tong kietelen, de Naked Malt is een recht voor z’n raap whisky die zeker het proberen waard is. Zeker voor zo’n zacht prijsje! Overigens is het ook een prima whisky voor cocktails.
+       Interessante finish op ‘naakte’ vaten
+       Treffend design van de fles
+       Intense fruitsmaak met een zachte afdronk
+       Betaalbare prijs
-        Niet veel diepgang in de smaak
Meer weten wat we over Naked Malt hebben geschreven? Bekijk dan ons overzicht.

POPULAIR NIEUWS