Rock Island Tequila Cask Finish Whisky Review: een uitstraling waar je U tegen zegt

Reviews
maandag, 08 juli 2024 om 16:00
rock island review whisky monkeys
Wat hebben de whisky’s van distilleerderijen zoals Jura, Arran, Orkney en Islay met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal verweven in een unieke blended malt whisky van Douglas Laing met een Mexicaans tintje. In deze Rock Island Tequila Cask finish whisky review lees je hoe dat voor een feestje op je tong zorgt. Arriba!
Liefhebbers van expressies van de Schotse eilanden kunnen zich opmaken voor een mooie verrassing. Douglas Laing heeft namelijk de Rock Island blended whisky gelanceerd met een speciaal sausje gegeven. De blend is al eerder voorzien van een rum finish in de Rock Island Rum Cask Edition en heeft ook al een afwerking gekregen in zwaar verkoolde vaten voor de Year of the Dragon editie.
Dit keer is het tijd om een zonnige draai te geven aan het rokerige en ziltige karakter van de drank. De geliefde blended malt is namelijk voorzien van een finish in Mexicaanse tequila vaten.

Zien, ruiken, proeven

Land Schotland
Onafhankelijke bottelaar Douglas Laing & Co
Soort whisky Blended malt
Kleur Licht goud
Geur Levendige aroma’s van citrus, een rokerig kampvuur en romige crème brûlée
Smaak  Stroperig met smaken van frisse appel, karamel en vanille, in evenwicht gehouden door geturfde mout
Afdronk Aanhoudend met bruine suiker en geroosterd eikenhout
Leeftijdsaanduiding Geen leeftijdsaanduiding
Alcoholpercentage 48 procent
Inhoud fles:  70 centiliter
Prijs:  Vanaf 82 euro

Een feestje van een fles

Als je naar de flessen van de Douglas Laing limited edition whisky’s kijkt, zal je opvallen dat de flessen een uitstraling hebben waar je u tegen zegt. Dat is ook nu het geval. Zoals de whiskymaker de whisky behandeld heeft, is ook de fles voorzien van een samensmelting van Schotland en Mexico. De Rock Island Tequila Cask Finish whisky heeft namelijk een enorm vrolijke print, waarbij een gekleurd motief de achtergrond vormt.
Op de voorgrond is het bekende logo van Rock Island te zien waarop de oester en parel het centrum vormen. Daar omheen zijn allerlei invloeden van Mexico te zien zoals suikerschedels met hoeden die van vaten gemaakt zijn, de agaveplant en rode rozen.
Het zorgt er niet alleen voor dat de fles behoorlijk in het oog springt, maar ook dat het geheel er fris en aantrekkelijk uitziet.

Bijna een allemansvriend

Zodra de licht goudkleurige drank tijdens het inschenken de zijkanten van het glas, raakt laat deze een klein olieachtig spoor achter. Uit het glas stijgen direct sterke aroma’s van citrus op in combinatie met zoete tonen van gebrande suiker en vanille.
Het karakter van Islay is niet helemaal weg, maar komt als een harmonieus geheel tussen de zoete tonen door. Eerst met lichte tonen van kampvuurrook, waarop een maritieme, wat zoutige geur meereist.
Deze tonen worden steeds sterker naarmate er langer geroken wordt, maar gaan nooit overheersen. Het zorgt ervoor dat de blended malt in de neus voor liefhebbers van rook aantrekkelijk is, maar voor mensen die niets met rook hebben verleidelijk blijft.

Een interessant palet aan smaken

De eerste slok komt binnen als een zachte knuffel. Eerst omhelzen tonen van licht groene appel, zelf geklopte vanillevla en karamel de tong en het gehemelte, samen met een romig mondgevoel. Daar komt een klein vleugje rook en een zachte maritieme invloed van de Schotse eilanden bij met wat bruine suiker.
Na een paar slokken introduceert een klein pepertje zich met een prikkel op de tong en ontstaan er moutige smaken en wat tonen van eikenhout. De zoute tonen blijven vervolgens bij elke slok tot in de afdronk hangen. Daarin verdwijnen de meeste smaken van de Rock Island whisky vrij snel, terwijl er achterin de keel rook nog even achterblijft.

Conclusie Rock Island Tequila Cask Finish Whisky Review

Dat Douglas Laing raad weet met finishes in exotische vaten mag duidelijk zijn. Er zijn al talloze expressies verschenen die verschillende werelddelen dichter bij elkaar brengen. Rock Island Tequila Cask Finish is daar een goed voorbeeld van.
De whisky combineert de zoete smaken van Mexicaanse tequila en de rokerige tonen van de Schotse eilanden feilloos in één fles. Het resultaat is een vloeistof die niet alleen laat zien dat een blended whisky erg lekker kan zijn, maar ook een prima introductie van rook verzorgt voor mensen die dit eens willen proberen.
+ Erg aanlokkelijke fles
+ Harmonieus geheel van Schotland en Mexico
+ Heeft een mooie overgang van zoet naar rokerig
- De afdronk had iets complexer gemogen

POPULAIR NIEUWS