Whisky Names Explained: NC'Nean Huntress Orchard Cobbler

Rubrieken
maandag, 08 juli 2024 om 15:00
ncnean huntress orchard cobbler single malt whisky 1
Nc’Nean is een jonge whisky-distilleerderij, maar er zit wel een bijzonder verhaal achter het bedrijf. En dat geldt ook voor de naam van de flessen. Wij leggen je de oorsprong uit van de Nc’Nean Huntress Orchard Cobbler. Welkom bij een nieuwe Whisky Names Explained.
Met hoe lang de whiskytraditie al bestaat in Schotland, zou je denken dat het bijna onmogelijk is om tegenwoordig nog met een unieke whisky of missie te komen. Toch is Nc’Nean dat gelukt. Toen de eerste fles in 2020 op de markt verscheen, was het één van de eerste whisky’s die volledig op organische wijze tot leven is gekomen.
De whisky wordt gemaakt van 100 procent biologisch geteelde gerst uit Schotland, de productie wordt volledig gedaan op basis van duurzame energie en om alles af te maken worden de flessen ook nog eens gemaakt van gerecycled glas. Milieuvriendelijker ga je het niet krijgen.

Keltische mythologie

Die missie van Nc’Nean komt ook terug in de naam van het bedrijf. Hoewel, als je de volledige naam erbij pakt. Nc’Nean is namelijk een samensmelting van de Keltische betekenis van Nc - dochter van - en Nean staat voor de oude godin Neachneohain. Daarbij is Nc ook de vrouwelijke variant van Mc.
Als je dacht dat Nc’Nean lastig was om uit te spreken, probeer dan maar eens een poging met de naam van de godin.
Neachneohain is volgens het Gaelische geloof de koningin van de geesten en beschermer van de natuur. En laat de koningin van de geesten in het Engels nou eens vertalen naar ‘queen of spirits’. Voor een nieuwe whiskydistilleerderij die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, is er dus bijna geen betere ‘beschermheilige’ te vinden dan de godin.

Beschermen en jagen

De betekenis van de naam houdt alleen niet op bij het bedrijf zelf. Ook de naam van de speciale editie Huntress Orchard Cobbler vindt de oorsprong bij Neachneohain. Hoewel de godin de beschermer is van de natuur, wordt ze normaal afgebeeld als jager. Ze is dan ook goed te vergelijken met de Griekse godin Artemis, die ook de beschermer is van de natuur, maar tegelijkertijd de godin van de jacht.
Met de Huntress Series ‘jaagt’ Nc’Nean naar unieke smaken om whisky te maken. In het geval van de Huntress Orchard Cobbler gaat het om een verrassend zoet en fris smakenpalet. Volgens Nc’Nean kan je elementen van kersentaart, abrikozenmarmelade, vanille custard en pepermunt thee verwachten.

POPULAIR NIEUWS