The Legendary Dark Silkie Irish Whiskey Review

Reviews
maandag, 03 juni 2024 om 12:00
the legendary dark silkie review 2
Sliabh Liag Distillers vertelt met The Legendary Silkie whiskeys een verhaal over wezens die afgeschilderd worden als aantrekkelijk en verleidelijk. Inmiddels zijn er verschillende expressies uitgekomen zoals de licht geturfde The Legendary Dark Silkie whiskey. In deze review lees je of de whiskey net zo legendarisch als de verhalen.
The Legendary Silkie expressies vertellen een verhaal dat over de hele wereld wel herkend wordt. De expressie is namelijk gebaseerd op wezens die overal in folklore opduiken, al dan niet met een andere naam.
De namen silkie, undine, sirenes, ningyo of yawkyawk wijzen namelijk allemaal op hetzelfde: een vrouwelijk wezen uit de zee dat van gedaante kan wisselen. Soms is het een verleidelijke vrouw, soms een gevaarlijk wezen dat mannen lokt en verslindt en soms een mysterieuze verschijning die altijd verlangt naar de zee.

Net wat meer rook

In het geval van de Ierse whiskey van Sliabh Liag Distillers gaat het over een wezen dat kan veranderen van een zeehond in een beeldschone dame, maar altijd verlangt naar haar thuis: de Atlantische Oceaan voorbij de kliffen van Donegal. Eerder recenseerden we al The Legendary Silkie, ofwel de basisexpressie van het merk. Ralph vertelde het volgende over de drank:
‘Voor een schappelijke prijs haal je daarmee een vrij interessante blend in huis, dat een goed instapmodel is voor whisky-drinkers die langzaam de wereld van peated whisky willen betreden.’
De Dark Silkie variant is net even anders dan deze expressie. Zie het als een tweede hoofdstuk in het verhaal dat het niveau van rook wat opkrikt. De whiskey is een blend van dubbele en drievoudig gedistilleerde peated single malt. In de kern is de vloeistof van de drank flink geturfd met 55 Parts Per Million (PPM), maar dit wordt tijdens het distilleren teruggebracht tot 22 PPM.
the legendary dark silkie review 1

Zien, ruiken, proeven

Land Ierland
Distilleerderij Sliabh Liag Distillers
Soort whisky Blended malt
Kleur Gebrand stro goud
Geur Verse appel en peer, gekruide en drogende rook en tonen van eikenhout
Smaak  Romig met gezouten karamel, pijptabak, zoethout en pure chocolade, gevolgd door warme toffee en peer
Afdronk Warm, elegant met rook en pindakaas.
Leeftijdsaanduiding Geen leeftijdsaanduiding
Alcoholpercentage 46 procent
Inhoud fles:  70 centiliter
Prijs:  Vanaf 42 euro

Een rokerige silhouette

Waar de Legendary Silkie Irish Whiskey op het gebied van rook wat braaf is, zet de Dark Silkie expressie een wat meer rokerige toon neer. Dit is al te zien aan de fles waarin de expressie geleverd wordt. Op het zwarte label is namelijk niet alleen de zeemeermin te vinden waar het verhaal van de Ierse whiskey op gebaseerd is, maar ook een duidelijke vermelding dat het een expressie is van ‘dubbel gedistilleerde en driedubbel gedistilleerde peated single malts’.
Als je de fles in een koker koopt, is op deze buitendoos een herkenbaar element te vinden wat op iets meer turf wijst. Daarop is het mythologische wezen namelijk in een rookpluim te herkennen. Een mooie knipoog naar het karakter van de godendrank. Maar hoe rokerig is de whiskey eigenlijk?

Rook met een zoete verrassing

De goudkleurige Ierse vloeistof is op het oog een mooie stroperige expressie. Zonder de drank nog gewenteld te hebben, stijgen er direct redelijk sterke aroma’s uit het glas. Hierbij stelt de Sikie zich voor als een mix van fruit en tonen van as en een geur die aan warm rubber doet denken.
Nadat de drank even geademd heeft, komen er wat zoete geuren van overrijp fruit bij zoals groene appel. Verder zijn er frisse tonen van muntbladeren en wat meer kruidige tonen van zwarte peper te bespeuren. De geur van as blijft overheersen boven dit alles, waardoor de whiskey alleen al op dit gebied een aanrader is voor liefhebbers van een beetje rook.
Bij de eerste slok verrast de Dark Silkie whiskey niet meteen. In eerste instantie is er een peperige prikkel achter op de tong, terwijl er een romig gevoel in je mond ontstaat. Naarmate je langer proeft, is het alsof het mysterieuze wezen een gedaantewisseling doormaakt.
Smaken van zoet fruit, mout, vanille en toffee verwennen je smaakpapillen nog even in combinatie met een klein zuurtje. Daarna neemt de drank afscheid in een middellange afdronk, waarbij een vleugje rook het laatste woord krijgt.
the legendary dark silkie review 3

Conclusie The Legendary Dark Silkie Irish Whiskey Review

Hoofdstuk twee in een boek met toenemend geturfde verhalen over vreemde wezens uit de mythologie. Zo kun je de Dark Silkie misschien het beste omschrijven. The Legendary Silkie was al een soort introductie in de wereld van turf en rook, maar deze expressie van Sliabh Liag Distillers doet er simpelweg een schepje bovenop. Er is wat meer turf en rook, terwijl er nog steeds een zoete smaak is. De expressie is duidelijk gericht op whiskeyliefhebbers die niet vies zijn van wat meer rook en een stevige prikkel achter in de mond.
+ Toegankelijk en zacht met een vleugje turf
+ Neat prima te drinken en een goede basis voor een cocktail
- Heeft even tijd nodig om te ademen

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties