The Legendary Silkie Irish Whiskey Review

Reviews
vrijdag, 29 maart 2024 om 16:00
the legendary silkie review
The Legendary Silkie Irish Whiskey is vernoemd naar de mythologische selkie, een wezen dat kan wisselen van gedaante tussen zeehond en een prachtige vrouw, om mensen te verleiden. Of deze whiskey de tong weet te verleiden, dat lees je in onze review.
De kust van Ierland herbergt een aantal beeldschone gebieden, vanaf waar je kan uitkijken of de eindeloze Atlantische Oceaan. Vlak aan die kust, aan het einde van een baai, bevindt zich het plaatsje Ardara, waar Sliabh Liag Distillery is gevestigd. Met uitzicht op de oceaan wordt daar in alle rust The Legendary Silkie whiskey geblend.

Een stukje Keltische folklore

De inspiratie voor de botteling komt voort uit de oceaan waar de distilleerderij op uitkijkt. Een selkie is dus een mythisch wezen uit de Keltische folklore, die kan wisselen van gedaante tussen zeehond en mens. En met de prachtige laatstgenoemde gedaante worden de harten veroverd van vissers. Maar zelfs als de selkie nog zo verliefd wordt op de visser, zal na verloop van tijd de roep van de oceaan altijd sterker zijn en het wezen terugkeren naar de golven en de blauwe dieptes van de Atlantische Oceaan.
Het mythische wezen komt niet alleen voor in de naam van de whiskey, maar ook prominent op de fles. Op het azuurblauwe label is in goud-reliëf een selkie aanwezig. Het zorgt voor een aantrekkelijke fles, die bovendien opvallend lang is en niet zal misstaan op een dressoir of in de kast.

Zien, ruiken, proeven

LandIerland
DistilleerderijSliabh Liag Distillers
Soort whiskyBlended malt
KleurGebrand stro goud
GeurFris en malty, appels en honing                  
Smaak Honing, sinaasappelschil, digestieve koekjes, gember en turf
AfdronkWarm, elegant en glijdt langzaam weg
LeeftijdsaanduidingGeen leeftijdsaanduiding
Alcoholpercentage46 procent
Inhoud fles: 70centiliter
Prijs: Vanaf 42 euro

De zintuigen willen ook wat

Het verhaal achter The Legendary Silkie is mooi, maar het belangrijkste bij een whiskey is natuurlijk hoe de neus, tong en keel worden verwend. Om dat doel te bereiken heeft de Sliabh Liag Distillery gebruikgemaakt van vijf verschillende soorten whisky-soorten. Eén dubbel gedistilleerde sherry single malt, twee driedubbel gedistilleerde bourbon single malts (waarvan eentje peated) en twee driedubbel gedistilleerde grain whisky’s - één uit een virgin en de ander uit een rechar vat.
Dat is tenminste de samenstelling sinds 2021. Daarvoor maakte de distilleerderij gebruik van minder single malts en sinds 2019 pas een geturfde whisky.
Wanneer je The Legendary Silkie Irish Whiskey ontkurkt en de geur tot je neemt, zal je alleen niet door hebben dat er gebruik is gemaakt van een peated whisky. Er is namelijk niet tot nauwelijks een rokerige geur te bekennen. In plaats daarvan komt er voornamelijk een frisse geur in je neusgaten, waarbij appels overheersen.

Een bite op de tong

Neem je eenmaal een slok van The Legendary Silkie Irish Whiskey, dan blijft er weinig over van dat frisse karakter. De eerste aanraking op de tong heeft een nog een frisse inval, met een hint van sinaasappel, maar al snel daarna nemen dominantere smaken de tong over. Met name de gember is duidelijk aanwezig, wat bij velen een hate it or love it-smaak is.
Daarnaast wordt op de tong ook duidelijk dat er gebruik is gemaakt van een peated whiskey in de blend. Het is zeker niet zo aanwezig als een botteling van Islay, maar de turf gaat grotendeels hand in hand met de gember en walst over de tong heen. Daardoor raken de andere smaken in de blend een beetje verloren. Pas als de gember en turf wegebt, dan proef je ineens zoetere elementen als honing en digestieve koekjes.
De afdronk van de whiskey is dan ook vrij zacht, wanneer die minder scherpe smaken de overhand nemen. Je voelt de whiskey bijna verdampen tegen je gehemelte aan, terwijl de rest op een prettige manier de keel in glijdt. The Legendary Silkie is dan ook geen whiskey die brandend een spoor van vernieling achterlaat in je keel.

Conclusie The Legendary Silkie Irish Whiskey

De Sliabh Liag Distillery trekt de aandacht met The Legendary Silkie, door een mooie fles af te leveren en een stukje folklore. Voor een schappelijke prijs haal je daarmee een vrij interessante blend in huis, dat een goed instapmodel is voor whisky-drinkers die langzaam de wereld van peated whisky willen betreden.
Het is alleen jammer dat het stukje turf samen met de gember zo erg de overhand neemt in de smaak. Vooraan de tong en in de afdronk is het duidelijk te merken dat er meer smaken aanwezig zijn in de drank, maar die wordt platgewalst door de dominante smaken in de blend. Geen probleem natuurlijk als je een groot liefhebber bent van gember, maar dat zal niet voor iedereen het geval zijn.
+     Interessante blend van verschillende whisky’s
+     Mooi stukje Ierse folklore
-       Gember en turf nemen teveel de overhand op de tong
Bekijk hier de rest van onze whisky reviews.
Dit artikel is onafhankelijk tot stand gekomen. In onze content zit veel liefde, tijd en aandacht. Mocht je dat kunnen waarderen, dan kan dat met een donatie. Kijk voor de button hieronder.

POPULAIR NIEUWS