Lagavulin 10 Years (Travel Exclusive) Review

Reviews
zondag, 25 februari 2024 om 8:00
lagavulin10
Lagavulin 16 Years heeft een plekje in de harten van vele whiskyliefhebbers veroverd. Misschien was dit wel de eerste single malt dram die je ooit dronk. Vandaag stellen we je voor aan het jongere broertje van de legendarische 16-jarige Islay-whisky. Je leest er alles over in deze Lagavulin 10 Years review.

Dunyvaig Castle aan Lagavulin Bay

We vinden de distilleerderij van Lagavulin aan de zuidkant van het Schotse eiland Islay aan de gelijknamige baai. Vanaf de binnenplaats, waar rijen lege vaten opgestapeld staan te wachten om gevuld te worden met heerlijke spirit, kun je de restanten van het Dunyvaig Castle zien liggen. De historische burcht was jarenlang eigendom van de MacDonald clan en menig strijd is er gevoerd om het kasteel in handen te krijgen.
Terug naar de distilleerderij die pas jaren later, in 1816, door John Johnston werd opgericht. Net zoals de andere stokerijen in het ‘straatje’ aan de zuidkust van Islay, wordt de gerstemout bij Lagavulin gedroogd boven een turfvuur. Welke editie je ook proeft, stevige turfrook is in deze complexe dram gegarandeerd.

Travel exclusive

Lagavulin is een van de vele distilleerderijen die onder het concern Diageo vallen. Elk jaar is de Islay distilleerderij van vaste waarde bij de special releases. Ook zijn er andere speciale edities op de markt gebracht, zoals de Offerman collectie, meerdere Jazz festival edities en een aantal andere gelegenheidsbottelingen. Het kernassortiment bestaat uit de befaamde 16-jarige whisky, de jongste variant van acht jaar oud, de jaarlijks wisselende Distillers Edition en de 10-jarige travel exclusive die we vandaag proeven.
Travel exclusive betekent dat deze uitgave speciaal bedoeld is voor de verkoop op vliegvelden. Dat het om een iets andere botteling gaat dan de beroemde 16- en de relatief nieuwe 8-jarige variant is te zien aan de kleur van het etiket. In plaats van gebroken wit tot lichtgeel, zijn zowel de doos als het label kraakhelder wit. De 10 Years verliest met deze moderne uitstraling wat nostalgische charme, maar is nog wel duidelijk herkenbaar als originele Lagavulin.

Zien, ruiken, proeven

LandSchotland
DistilleerderijLagavulin
Soort whisky:Single malt
KleurStrogeel
GeurRijpe appel, gebrande suiker, zeewind en maritieme turfrook
SmaakZoet en zout met een flinke kick van rode chilipeper, gevolgd door  geroosterde amandelen en meer rook
Afdronk Een romige, rokerige, kruidige afdronk
Leeftijd10 jaar
Alcoholpercentage43 procent ABV
Inhoud fles70 centiliter
Prijs Tussen de 70 en 85 euro

Typisch een maritieme Lagavulin

Bij het inschenken komen de herkenbare geuren van Lagavulin je tegemoet. Het zijn zowel warme geuren van honing en karamel als maritieme aroma’s die de neus verrijken. Denk hierbij aan zeewier en zoute zeelucht als de wind in je gezicht waait tijdens een herfstige dag op het strand. Verder is de 10 Years Old aardser in de neus dan de 16-jarige variant.
Als de drank even heeft kunnen ademen in het glas, neemt de rook het over van het zeezout. Ook ontstaat er een kruidigheid die we herkennen van andere Lagavulin whisky's. Sherrytonen zijn ver te zoeken. Deze dram heeft volledig in een voormalig bourbon vat gerijpt en dat is te ruiken en te proeven.

Storm op het strand

De smaak is vol, vet en krachtig. De turfrook presenteert zich hier stevig, maar ook het maritieme karakter blijft overeind. We proeven zoute drop, leer, gerookte ham, as en een beetje hout. Je zou niet zeggen dat deze smaakvolle krachtpatser een alcoholpercentage van slechts 43% heeft.
De storm op het strand is nog niet gaan liggen. Waar de grote broer van deze tiener bekend staat om zijn balans, is deze expressie volop aan het puberen. De afdronk is lang met honing, karamel en gedroogde kruiden. Het slotakkoord van deze dram is voor zeezout, aardse rook en as.

Conclusie Lagavulin 10 Years (Travel Exclusive) Review

Deze Lagavulin 10 Years is heel wat meer uitgesproken dan de evenwichtige 16-jarige expressie. Er is heel veel te ontdekken, zowel in de neus als op het palet. Wie van rokerige whisky houdt, komt zeker aan zijn trekken. Een glas water is welkom naast je glencairn, omdat het een behoorlijk maritieme malt is.
+       Veel te ruiken en te proeven
+       Als je van rokerige whisky houdt, ben je bij deze Lagavulin 10 Years aan het juiste adres
+       Ondanks een alcoholpercentage van 43% toch een krachtige dram
-        Minder in balans in vergelijking met de Lagavulin 16 Years Old
Benieuwd naar de rest van onze reviews? Bekijk ons overzicht.

POPULAIR NIEUWS