Vraag Maar Raak: Welke Lowlands whisky kun jij aanbevelen?

Rubrieken
vrijdag, 29 maart 2024 om 15:00
kingsbarns falkland
In Schotland zijn er vijf whiskygebieden. Eén daarvan zijn de Lowlands, volgens sommigen een ondergewaardeerd gebied. In deze Vraag Maar Raak vragen we aan de Whisky Monkeys welke Lowlands whisky ze kunnen aanbevelen.

Hessel

Whisky's uit de Lowlands kunnen heel lekker zijn. Een flesje Bladnoch of een wat oudere Auchentoshan kun je mij zeker blij mee maken. Ook zijn er de laatste jaren relatief veel nieuwe distilleerderijen in de Schotse laaglanden gestart. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er nog niet zoveel van geproefd heb. Van de nieuwe spelers werd ik door Lindores Abbey en Lochlea aangenaam verrast.

Robby

Als groot liefhebber van (oude) single grain whisky kan ik Cambus (weliswaar een gesloten distilleerderij) aanbevelen. Diverse onafhankelijke bottelaars hebben vaten van deze distilleerderij gekocht. Op dit moment heb ik een fles open van 25 jaar oud, gerijpt op een refill sherry butt en dat is genieten.
En wat nog mooier is, is dat deze whisky ook in Nederland nog te koop is bij The Old Pipe. Ik heb er vijf jaar geleden wel wat minder voor betaald dan nu de prijs is, maar deze Claxtons botteling gaat je nooit vervelen. In 1991 is deze whisky gedistilleerd om te gebruiken in blends, maar Claxton's heeft zo'n vat op de kop getikt en als single cask single grain gebotteld.
Daarnaast staat deze fles toch ook mooi in je whisky kast of op de schoorsteen ? Er is alleen één nadeel: de lege fles past niet in de glasbak, dus ik heb er inmiddels een aantal thuis staan.

Ilse

Bij de Lowlands denk ik meteen aan de whisky’s van Annandale. Er worden whisky’s uitgebracht op basis van twee single cask single malt expressies. Allereerst is er de Man O’Words, een zachte niet geturfde whisky geïnspireerd op de poëet Robert Burns. En de tweede een geturfde whisky met een bijzondere brandsmaak: de Man O’Swords. Deze is geïnspireerd op de Schotse koning Robert the Bruce. De geturfde whisky’s geven turf een nieuwe dimensie.

Sinisa

Soms heb ik het gevoel dat Lowland whisky's ondergewaardeerd zijn, terwijl ze zeker niet onder doen aan whisky's uit Speyside of Highlad. Het zij meestal lichte, fruitige en vooral bloemige expressies. Ik kan er zeker van genieten op een mooie zomeravond. Mijn voorkeur gaat uit naar een Bladnoch of Kingsbarns.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties