Column: Whisky is ook gewoon voor vrouwen

Rubrieken
vrijdag, 15 maart 2024 om 16:00
whisky glass woman
‘Je bent toch geen man?’ Hoe vaak heb ik deze zin gehoord de afgelopen (bijna!) twintig jaar als ik zei: ‘Doe maar een glaasje whisky'? Alsof whisky alleen bedoeld is voor mannen. Waarom wordt het als normaal beschouwd zodra een vrouw een wijntje drinkt of een cocktail bestelt, maar wordt er soms vreemd gekeken als dit een glaasje whisky is?
Dus laat ik meteen maar met de deur in huis vallen: whisky is een drankje dat voor iedereen bedoeld is met een legale leeftijd en dat heeft niets te maken met geslacht. Niente, nada, noppes.
Ik beschouw de whiskywereld misschien wel een beetje als de videogame-industrie. Ik game al sinds mijn kindertijd en heb van mijn hobby mijn werk gemaakt, maar voordat ik hoofdredacteur werd van een grote game- en entertainmentwebsite, werd er ook een beetje allergisch gereageerd op mijn hobby.

Whisky mainstream maken

Was gamen niet iets voor jongens? Niets iets waar je overheen groeit? En vooral bedoeld voor ‘nerds’? Toen ik 20 jaar geleden op een persevenement kwam, was ik vaak de enige dame en wist niet iedereen zich een houding te geven. Gelukkig heb ik dat de afgelopen twintig jaar zien veranderen. Ik zie het eigenlijk als mijn missie om whisky net zo mainstream te maken als games.
Ik zou het wel van de daken willen schreeuwen: whisky is voor iedereen! Het is dat ik niet zo’n goede zangeres ben, anders had ik er wel een liedje van willen maken. Het moment waarvan je wist dat het zou komen….
Enfin, terug naar whisky en in het bijzonder: vrouwen en whisky. Er zijn allerlei mogelijke argumenten op te voeren waarom whisky voor iedereen is. Zo zouden vrouwen ‘beter’ geuren en smaken kunnen identificeren, zijn vrouwen vanaf de eerste dag al bij het destilleren betrokken en wordt ook vandaag de dag whisky gewoon gemaakt door vrouwen.

Helemaal prima!

Maar om eerlijk te zijn: wat maakt het uit? Wat maakt het uit wat de geschiedenis ons vertelt? Laten we kijken naar vandaag de dag, anno 2024. Het is de tijd waarin we elkaar eens wat meer zouden mogen accepteren, wat minder zouden mogen oordelen en vooral elkaars keuzes en interesses kunnen omarmen.
Hé, ik zeg er toch ook niets van als jij een pizza Hawaï wilt? Als jij dat lekker vindt, vind je dat lekker. Helemaal prima. Grapje.
Dus laat mij gewoon lekker genieten van een glaasje whisky op zijn tijd en kijk me niet aan waarom ik geen man ben, waarom ik geen sigaar in de hand heb of wat voor hersenkronkels er ook plaatsvinden.
Wat me overigens opvalt, is dat hoe ouder ik word, hoe minder stof het doet opwaaien. Toen ik begin 20 was, werd er regelmatig geoordeeld als ik whisky dronk. Nu vinden mensen het een stuk gewoner. Is de tijd veranderd?
Ik weet dat er meer whiskydrinkende vrouwen zijn en dit aantal toeneemt (hoera!), al vraag ik me af in hoeverre er nog vreemd gekeken wordt naar de jonge dames die net beginnen te drinken. Kan iemand me dit vertellen? Hoe dan ook, laten we ze omarmen en vooral iedereen als gelijke behandelen.
Slainte mhath!
Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 15 maart 2024.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties