De top 5 lekkerste whisky ontdekkingen volgens Whisky Monkey Jan-Marc

Rubrieken
vrijdag, 29 december 2023 om 17:00
maltstock
We kruipen steeds een dagje dichterbij 2024, een jaar waarin ongetwijfeld veel lekkere whisky's voorbij komen. Eerst blikken we nog eens terug naar 2023, want in dat jaar heeft Whisky Monkey Jan-Marc een aantal lekkere whisky ontdekkingen gedaan. Lees mee om zijn top 5 te ontdekken.

5. In Amerika wordt nog meer goede whisky gemaakt

Ik kende de Amerikaanse whisky's eigenlijk alleen van de goedkope bourbons. Een paar jaar geleden kwam daar al verandering in toen ik een Old Ezra 7 mocht proeven en sinds dit jaar ben ik nog meer om gegaan. Ik heb inmiddels een aantal rye’s, whisky's en bourbons in mijn kast staan waar ik erg van kan genieten. Op 29 december heb ik zelfs een online whiskyproeverij met alleen Amerikaanse whisky's van Whisky4 All. Ik kijk er nu al naar uit!

4. Maltstock

Wat een feest. Drie dagen lang met alleen maar whiskyliefhebbers op pad. Whisky drinken, whisky proeven, whisky ruiken, praten over whisky, leren over whisky, lekker eten en gezelligheid. Maltstock is het grootste Bring Your Own Bottle evenement van het jaar. Als je er nog nooit geweest bent, dan mis je echt wat. Een groot schoolkamp met weinig slaap, maar echt een geweldige belevenis. Lees vooral mijn belevingen van afgelopen jaar terug in het verslag.

3. Whisky met een hoger ABV bevalt vaak beter

Hoe vaker ik whisky drink, hoe meer ik ga voor de hogere alcoholpercentages. Ik vind dat er vaak veel meer smaak naar voren komt bij de hogere alcohol by volume percentages (ABV). Meer laagjes, meer variatie binnen de smaak. Ik koop daarom ook steeds vaker single barrels. Dat betekent niet dat ik niet kan genieten van whisky op een lagere ABV, ook daar zitten heerlijke whisky’s tussen.

2. Blends

Ik heb een aantal jaren niet zoveel met blends gedaan, maar ook daar is dit jaar verandering in gekomen. The Scotch Malt Whisky Society had dit jaar een paar hele mooie blends. Daarnaast kreeg ik een tip van Herman van der Meij, brand ambassador bij Diageo, om de Johnnie Walker Black Label Islay Origin eens te proberen. Wat een geweldige blend! Ook Wemyss Malts en Perfect Dram maken hele fijne blends, dus ik houd mijn oren en ogen ook open voor andere mooie blends.

1. Geen whisky

Het is waarschijnlijk vloeken in de kerk, maar ik heb sinds kort ook de Cognac ontdekt. Bij Marcel Kip heb ik een tijdje geleden een mooie, 30 jaar oude cognac gekocht. Nu ben ik om. Cognac kan ook echt heel lekker zijn. Het is een mooie zachte drank, met veel smaak en veel overeenkomsten met whisky, maar ook met heel duidelijke verschillen. Ik blijf een whiskydrinker, maar de cognac heeft zeker een vaste plaats veroverd in mijn kast ( en mijn hart). Ik heb inmiddels de 2e fles bij de Barrel Baron aan kunnen schaffen en heb er zelfs een uit mijn geboortejaar ( 1960) op de kop getikt. Een mooi bijkomend voordeel is, dat het een stuk betaalbaarder is dan whisky van dezelfde leeftijd.
Dan heb ik het nog niet gehad over mijn bezoeken aan whisky bars, dit jaar, Talisker in de warme chocolademelk en de mooie Nederlandse whisky’s, die ik naast Cley en Beek heb leren kennen, het zelf op een whiskyfestival staan schenken en alle leuke mensen die ik ontmoet heb tijdens whisky-gerelateerde activiteiten, maar wie weet komt daar ook nog wel eens een stukje over.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties