Whisky Names Explained: Johnnie Walker

Rubrieken
door Monkey
maandag, 14 augustus 2023 om 15:00
johnnie walker masters cut whisky
Deze week in Whisky Names Explained leggen we je een naam uit van een van de bekendste whisky’s: Johnnie Walker. De whisky’s van dit merk worden wereldwijd door flink wat mensen gedronken, maar waar komt die naam eigenlijk vandaan?
Als je een fles Johnnie Walker ziet, dan herken je deze vaak meteen. De flessen van het whiskymerk hebben namelijk allemaal het iconische lopende mannetje met de stok en de hoge hoed erop staan. Dit bekende logo heeft alles te maken met de herkomst van de naam van Johnnie Walker als whiskymerk.

Wie is Johnnie Walker?

Johnnie Walker, de oprichter van het merk, is geboren in 1805 op een boerderij in Schotland. Toen zijn vader overleed werd die boerderij verkocht door de Walker familie. Ze startte met de opbrengst een nieuw kruideniersbedrijf en warenhuis in Kilmarock. Dit gebeurde in die tijd heel veel en de Walker familie was zeker geen uitzondering.
John Walker werkte ook binnen het bedrijf en leerde van alles over het kruideniersleven. Al snel werkte hij zich binnen het bedrijf op naar de drankafdeling. Toevallig was dit rond de tijd dat de accijnswet versoepelde en drank weer verkocht én gestookt mocht worden.
Walker greep deze kans en ging aan de slag om zelf whisky te maken. Het bleek dat de jonge Johnnie een neusje had voor de drank. Hoewel kooplieden in de omgeving allemaal whisky’s verkochten, waren die niet consistent qua smaak en textuur. John had het idee opgevat om aan de slag te gaan met verschillende whisky’s en deze te blenden.
Op die manier kon hij voldoen aan de wensen van klanten met specifieke smaken en meteen een consistent product op de markt brengen. Hij stond in de omgeving daarna al snel bekend om zijn speciale whisky blends en zo ontstond Johns whisky. Het merk zou snel groeien van een klein bedrijf tot een gigantische onderneming. Op een gegeven moment kocht John Walker and Sons zelfs een distilleerderij om zo de garantie te hebben dat die whisky exclusief voor het bedrijf weggelegd werd.

Van John Walker and Sons naar Johnnie Walker

Hoewel John Walker het merk ooit begon onder de naam John Walker and Sons, werd er vaker naar zijn handel gerefereerd met de naam Johnnie Walker. Uiteindelijk kwam de dag dat Walker stierf en zijn kleinzonen George en Alexander de zaak overnamen. Alexander voerde een paar belangrijke wijzigingen door. In 1867 introduceerde hij de fles zoals we die tegenwoordig kennen en een aantal jaren later veranderde hij de naam in de naam die iedereen al op zijn tong had: Johnnie Walker. De onofficiële naam die iedereen voor het merk gebruikte, werd nu officieel gemaakt.
De iconische man met de stok en hoge hoed was toen nog niet voorbij gekomen. Dit zou pas in 1908 gebeuren. In dat logo had Johnnie Walker eerst een stok onder zijn arm en een lange jas. Gedurende de jaren verstreken werd het logo steeds wat moderner met uiteindelijk het Johnnie Walker logo van vandaag de dag als gevolg. Tegenwoordig zien we Walker met een stok in de rechterhand zijn linkerhand op zijn hoed, alsof hij je vriendelijk groet terwijl hij voorbij loopt.
Hoe zit het met de labels en de verschillende kleuren? Die zijn een jaar later, in 1909, ontstaan. Johnnie Walker Red Label was eerst simpelweg bekend als de negen jaar oude John Walker and Sons whisky. De kleur bestond oorspronkelijk naast Black Label, maar werd uiteindelijk aangevuld door Green label en Blue label.
Johnnie Walker Cocktailglas Keep Walking 400 ml - 2 Stuks Image
Johnnie Walker Cocktailglas Keep Walking 400 ml - 2 Stuks
EUR12.48
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties