Distilleerderij Donderdag: Beierse trots genaamd Slyrs

Rubrieken
donderdag, 10 oktober 2024 om 15:00
slyrs3
De week is weer doormidden en het is tijd voor een nieuwe Distilleerderij Donderdag. Vandaag gaan we de grens over naar onze Oosterburen. In het Zuid-Duitse Beieren vinden we Oktoberfeesten, maar ook de Slyrs whisky distilleerderij. Op een uurtje rijden van München wordt het gouden levenswater met een Schots randje gestookt.
Het zuiden van Duitsland is een bosrijk en heuvelachtig gebied. De Duitse Alpen vinden hun weg vanuit de Oostenrijkse bergen en brengen via de rivieren kristalhelder water de meren in. Een van deze Beierse meren heet de Schliersee. In de zomer is de omgeving rond het gelijknamige dorp een prachtig gebied om van de natuur en het koele water te genieten en in de winter is het een uitstekende wintersport locatie.
slyrs vaten

Slyrs vandaag de dag

Niet ver van de Schliersee vinden we de Slyrs distilleerderij. Wanneer je van de doorgaande weg het kleine terrein op rijdt, zie je blokhut-achtige gebouwen die bij de stokerij horen. In de sfeervolle houten gebouwen vinden we de ontvangstruimte met winkel, de apparatuur voor het distilleren en een vatenopslag waar het vloeibare goud in verschillende vaten ligt te rijpen.
De afgelopen jaren had Slyrs zelfs een koffie- en lunchroom, maar tot grote spijt van het team is deze voorziening afgelopen maart gesloten. Een van de paradepaardjes van Slyrs is het altitude-kamp. Op de top van de Stümpfling berg, op 1501 meter hoogte, liggen 50 vaten whisky te rijpen. Door de frisse berglucht en grote schommelingen in temperatuur, is de zogenoemde ‘Mountain Edition' van Slyrs een unieke Bavaria whisky.
Bij Bavaria zul je misschien aan een Brabants pilsje denken, maar dat is niet wat er bij Slyrs gemaakt wordt. Bavaria is het Engelse woord voor de streek Beieren en hier wordt een scala aan prachtige whisky’s gemaakt.
De Slyrs distilleerderij vervaardigt verschillende geturfde en ongeturfde whisky, Rye van plaatselijk geteelde rogge en een aantal likeuren. Het geheim van het Beierse succes is het gebruik van bronwater uit de bergen, plaatselijke grondstoffen en een jarenlange passie voor het ambacht.

Hoe het allemaal begon…

In het jaar 779 stichtten vijf monniken uit Ierland en Schotland een klooster in de Beierse bergen. De monniken genaamd Adalung, Hiltupalt, Kerpalt, Antonius en Otakir kozen de Gaelische naam Slyrs voor hun kersverse nederzetting. In het Duits spreek je dit woord uit als Schliers, het woord waar de Schliersee zijn naam aan dankt.
Het huidige Slyrs is ontstaan uit de in 1928 door Josef Lantenhammer opgerichte Lantenhammer distilleerderij die zich specialiseerde in het distilleren van fruit. Pas vele jaren later, in 1999, werd er gerstemout gedistilleerd. In 2002 kwam de eerste Slyrs single malt whisky op de markt. De eerste batch sloeg aan en was in enkele dagen uitverkocht.

Doorpakken tot je prijzen wint

Het enthousiasme voor Opper-Beierse whisky was voor de broers Florian en Anton Stetter het teken om Slyrs whisky volledig op de kaart te zetten. De Stetter broers richtten Slyrs KG op en trokken uit de Lantenhammer distilleerderij om aan de andere kant van de Schliersee een eigen stokerij te bouwen.
In 2007 werd de nieuwe Slyrs distilleerderij gebouwd in Neuhaus am Schliersee. Hans Kemenater bleek de juiste persoon om het productiemanagement op zich te nemen. Kemenater had ervaring met het distilleren van gerst en distilleerde de originele Slyrs whisky in 1999.
De eerste expressies, de Slyrs PX en Oloroso finishes, gooiden hoge ogen en won hetzelfde jaar de prijs voor beste whisky onder de twaalf jaar.
Na erkenning van de internationale whisky gemeenschap, werd het voor de Stetter broers en hun meesterdistillateur tijd om een single malt van hogere leeftijd vorm te geven. In 2015 was het zover: de Slyrs 12 jaar werd gelanceerd. Toen deze mijlpaal bereikt was, begon het team te experimenteren met als gevolg verschillende finishes, een Rye whisky, een NAS editie en zelfs een peated Slyrs.

Ik ga op vakantie en neem mee? Slyrs!

Wie een vakantie naar Beieren op de planning heeft staan én van gedistilleerde dranken houdt, kan zijn hart ophalen. De Slyrs distilleerderij is voor het publiek toegankelijk. Je kunt er een (privé) tour volgen, zelf aan de slag tijdens een workshop likeur maken of een flesje uit de Slyrs winkel als souvenir kopen.

POPULAIR NIEUWS