Distilleerderij Donderdag: Bierbrouwerij en stokerij Onder de Linden

Rubrieken
donderdag, 02 mei 2024 om 15:00
whisky vadense
Ons land is vele stokerijen van whisky rijk. Veel daarvan zijn klein begonnen, bijvoorbeeld in een schuur of keuken. De Nederlandse distilleerderij waarover we je deze week vertellen startte net even wat anders. Welkom bij Distilleerderij Donderdag over Bierbrouwerij en Stokerij Onder de Linden.
Mortlach 15y - Game of Thrones - Six Kingdom whisky fles lamp - tafellamp - sfeerlamp Image
Mortlach 15y - Game of Thrones - Six Kingdom whisky fles lamp - tafellamp - sfeerlamp
EUR49.95
Op voorraad
Koop op bol.
Eind jaren 80 zitten Hans Boer, de eigenaar van Café Onder de Linden, samen met Leo Saaijer, amateurbrouwer, samen van een zelf gebrouwen biertje te genieten. Ze praten wat en uiteindelijk gaat het gesprek over drank en een eventuele eigen brouwerij. Na een tijdje praten zijn de heren eruit: ze gaan samen aan de slag met het maken van drank.

Langslepende procedures

Er moet een brouwerij komen van de twee heren en de plek die ze in gedachten hebben is de schaapskooi bij het café van Boer. Alleen zo gemakkelijk is dat nog niet.
De schaapskooi mag namelijk niet zomaar verbouwd worden. Er volgt een aantal lange en slepende procedures. Eentje daarvan gaat over de Hinderwetvergunning, waarbij bepaald wordt of de bedrijfsactiviteiten gevaarlijk of schadelijk zijn voor de omgeving. De ander gaat over de vraag of de schuur verbouwd mag worden.
Uiteindelijk is er toestemming om de verbouwing te starten. Dit duurt tot december 1988, waarna Bierbrouwerij en Stokerij Onder de Linden een feit is.

Een klein begin

In het begin is de productie van de brouwerij nog klein. Het grootste deel van het gemaakte bier gaat op vat en wordt in Wageningen en omstreken verkocht. Op dat moment is er nog geen sprake van whisky of andere dranken, al is de passie om dit te gaan maken er al wel.
Na een aantal jaren bier maken op deze manier is het in 2000 tijd voor een nieuwe tak van sport. De brouwerij gaat aan de slag met het stoken van sterke drank. Saaijer stookt op kleine schaal oude jenever met bierresten. Dit wordt aanvankelijk alleen in Wageningen verkocht, maar het is het begin van het avontuur van Bierbrouwerij en Stokerij Onder de Linden.
In 2005 geeft de staatssecretaris Onder de Linden een oorkonde als aanmoedigingspremie voor 'hun veelbelovende distilleerderij en het bijbehorende product'. En aanmoedigen doet dit de eigenaren zeker. De brouwerij overweegt namelijk de huidige installatie waarmee gedistilleerd wordt te vervangen voor een iets met een grotere capaciteit.

Tijd voor uitbreiding

Er komt een nieuwe maischketel van 400 liter. Hierdoor gaat de productie van de brouwerij ineens een heel stuk omhoog. Per jaar kan er 9000 liter gemaakt worden, waarvan het overgrote deel nog steeds in de regio Wageningen verspreid wordt. Een klein deel verdwijnt in fusten en gaat naar Café Onder de Linden. Weer een ander deel gaat in flessen van 75 centiliter.
In 2005 wordt ook de ketel van 100 liter vervangen. In plaats hiervan komt een halfautomatische brouwinstallatie die vier keer zoveel capaciteit heeft (400 liter). Op dat moment is Saaijer niet meer de enige persoon die zich bezig houdt met het maken van bier. Boer helpt namelijk steeds vaker mee tot aan het moment van zijn overlijden in 2012.

Het levenswater uit Wageningen

Het café wordt hierop uiteindelijk overgenomen door Nico Jacobs en Henko Zonnenberg, terwijl Saaijer zich steeds minder richt op het brouwen van bier en meer aan de slag gaat met stoken van sterke drank.
Naast de jenever wordt er inmiddels meer sterke drank gestookt. Denk aan koffielikeur, mandrinetto (mandarijnenlikeur), limoncello, dry gin en…het levenswater. De whisky is drie jaar oud en heeft gerijpt in vaten van Frans eikenhout. De whisky heeft tonen van vanille en hout.
Helaas kun je de whisky niet online via de website van de stokerij bestellen. Wel kun je Onder de Linden bezoeken. Het café is namelijk tevens een proeflokaal waar je naast een borrel ook van een lunch kunt genieten.

POPULAIR NIEUWS