Distilleerderij Donderdag: Distilleerderij Horstman – Prachtige whisky's uit Twente

Rubrieken
door Monkey
donderdag, 25 april 2024 om 15:00
horstman distillery trijntje
Het is weer donderdag en dus tijd om het een en ander over een distilleerderij te vertellen. We reizen deze week richting de landsgrens met onze oosterburen. Vlak voor je de grens over gaat, kom je namelijk in dé schatkamer van Twente uit. Niet om op zoek te gaan naar goud, maar wel naar een andere schat: de geschiedenis van Distilleerderij Horstman die daar al ruim tien jaar stookt.
Als je een passie voor iets hebt, dan komt de rest vaak vanzelf. Bij veel distilleerderijen zie je dat er een passie voor whisky uitgegroeid is tot een hobby. Die is vervolgens uitgegroeid tot een beroep in de vorm van een eigen stokerij. Bij Johan Horstman, de eigenaar van Horstman Distilleerderij in Losser, liep alles net even anders, al begint het ook hier met een passie voor het levenswater.

Over een bier- en een whiskyliefhebber

Voor de oorsprong van het verhaal van Horstman Distilleerderij Horstman in Losser gaan we terug naar ongeveer 1990. Toen is namelijk het idee, of eigenlijk de uitdaging, ontstaan voor deze distilleerderij.
Horstman had een passie voor whisky, maar een van zijn vrienden wat minder. Dat is een echte bierdrinker. Als Horstman op visite gaat bij die vriend wordt hem gevraagd wat hij wil drinken: ‘een whisky’tje’. Daarop meldt de vriend dat dat wel een behoorlijk duur drankje is en dat Horstman het maar zelf moet maken. Het is een uitdaging die door Horstman met beide handen aangegrepen wordt, al heeft hij op dat moment geen idee waar te beginnen.
Horstman besluit om eerst wat informatie in te winnen en mee te kijken met de deskundigen, distilleerders die al stoken. Ook wordt er in Hasselt een opleiding gevolgd, waarbij hij de kneepjes van het vak leert en uiteindelijk in staat is om zelf een distilleerderij te starten: Distilleerderij Horstman.

Meer dan alleen een achternaam

Je zou denken dat de naam van distilleerderij Horstman voor de hand ligt. De achternaam van de eigenaar is tenslotte Horstman. Toch zit er meer diepgang achter, iets wat in het logo van de stoker terugkomt. Als je een bedrijf start, dan heb je namelijk ook een logo nodig en daar had de vrouw van Horstman een erg goed idee voor.
De naam Horstman is namelijk op te knippen in twee delen. Horst is een ander woord voor een groot nest, bijvoorbeeld van een adelaar of een arend. Het nest wordt in het logo van de Nederlandse distilleerderij gedragen door een man, ofwel Horstman. Het logo van Horstman wordt afgemaakt door de achtergrond van het wapen van Losser, de locatie waar je de distilleerderij inmiddels al tien jaar kunt vinden.

Klussen met ketels

In die tien jaar is er behoorlijk wat veranderd bij Distilleerderij Horstman. Waar er ooit begonnen werd met een keteltje dat op Marktplaats gekocht is, wordt er tegenwoordig met een grote ketel gestookt. Horstman heeft een ketel die uit Tsjechië komt en geheel met de hand geslagen is.
De keuze voor deze ketel is bewust. Horstman weet precies hoe deze ketel werkt. Bovendien is de ketel geheel aan te passen naar zijn wens om zo het stookproces wat aan te passen en andere resultaten te krijgen. Last but not least, heeft Horstman een speciaal systeem ontwikkeld waarmee de ketel bestuurd kan worden. Op die manier weet hij elk moment van de dag de status van zijn ketel en de drank die erin zit.
Naast het feit dat de ketel precies doet wat de stoker wil heeft Horstman ook een chemische achtergrond. Deze is wel zo belangrijk bij het stoken van drank. Met deze kennis heeft hij al meerdere dranken gedistilleerd, waaronder jonge genever, graan genever, belegen genever en verschillende likeuren. Natuurlijk is er ook een aantal whisky’s uit de distilleerderij voortgekomen.
horstman 4 vaten

Van moonshine tot herfstwhisky

Een van de eerste whisky’s die Horstman stookte is Moonshine. Deze whisky is ruim 25 jaar oud en de drank is in gelimiteerde oplage (65 stuks) verschenen. Inmiddels is de drank uitverkocht, maar dat geldt niet voor de andere whisky’s in het assortiment van Distilleerderij Horstman. Hoewel deze limited edition uitverkocht is, is er nog wel een andere gelimiteerde Horstman whisky te krijgen: Horstman Herfstspirit, een whisky die zes keer gedistilleerd is uit een herfsbok van een Twentse brouwerij.
Daarnaast is er ook nog het standaardassortiment van de stoker. Hierin zitten de twee kleuren whisky van Horstman: Blauw en Rood. De een (Whisky Blauw) is gestookt met mout van The Swean uit Kloosterzande, is drie keer gedistilleerd en mocht negen jaar rijpen in een sherryvat.
De ander (Whisky Rood) is gedistilleerd van gerst en tarwe van eigen bodem. Deze whisky heeft gerijpt in oude portvaten. De derde whisky in de core range van Horstman is de Horstman Single Malt. Deze heeft vijf jaar gerijpt op portvaten, waarna deze nog een jaar in bourbonvaten doorgebracht heeft. Dit proces zorgt voor een smaak van chocolade, eiken, karamel en rode vruchten.
Alle whisky's en de andere dranken kunnen in de webshop van de Nederlandse distilleerderij gekocht worden. Daar vind je ook pairing tips voor bij de whisky en zelfs de mogelijkheid om een proeverij te boeken.
horstman distillery flessen

28-jarige single malt whisky op komst

Er is recent wat bijzonders gebeurd, want er is geschiedenis geschreven in ons kikkerlandje. Johan Horstman komt volgende maand met de oudste Nederlandse whisky op de markt: een 28-jarige single malt whisky. Een drank die als warme broodjes over de toonbank vliegt, iets wat Horstman nog altijd niet kan bevatten, maar zeer blij mee is.
Wie denkt dat het daar ophoudt, heeft het mis. Horstman is een gepassioneerde stoker en heeft nog veel meer leuks in petto. Er staat namelijk nóg een whisky op de planning voor dit jaar. Welke dat is, wordt pas in een later stadium aangekondigd. Het is in ieder geval een whisky waar meer voorraad van zal zijn dan de zeer gelimiteerde 28-jarige, die volgende maand uitkomt.
Uiteindelijk wil Horstman dat zoveel mogelijk mensen zijn whisky kunnen proeven. En daarom zal hij dit jaar ook voor het eerst naar één of twee festivals gaan. Leuk toch? Dus mocht je nog geen Horstman whisky geproefd hebben, is dat wellicht je kans!

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties