Zo koop je simpel een whiskyvat voor je eigen whisky of spirit

Best of
woensdag, 06 september 2023 om 10:30
heritage glasses 1 2
Stel je bent een whiskydrinker en beseft dat de Nederlands whiskymarkt helemaal booming is. Droom jij er dan ook niet stiekem van om eens je eigen whiskyvat in huis te hebben waarbij je wat whisky van jezelf aan vrienden of op speciale gelegenheden kunt schenken? Stop met dromen, want dit kan!
Er is een bedrijf in Nederland waarbij je whiskyvaten kunt kopen om daarin je eigen new make spirit (je mag het pas na drie jaar whisky noemen) te leggen en ermee te doen wat je wilt. Het gaat om kleine whiskyvaten, dus niet van die enorme units, waardoor de kosten relatief laag blijven en jij toch je eigen drank in huis kunt hebben. En het mooie is dat jij hiervoor geen opleiding Chemie nodig hebt, laat staan zelf moet gaan brouwen.

Koop je eigen 1 of 3 liter vat

Eigenlijk is het soort whisky voor beginners, maar dan wel een stuk anders en leuker dan het concept waarbij je een fles koopt waar snippers in liggen en het dan ineens whisky moet worden. Via de website Heritage Glasses zijn er twee soorten whiskyvaten te koop: één van 1 liter en één van 3 liter (daar komt binnenkort nog één bij van 5 liter).
Het gaat om eikenhouten vaten, afkomstig uit Amerika en van de hoogste kwaliteit. Pete Molloy, eigenaar van Heritage Glasses, wil benadrukken dat het geen troep is uit China waar de vaten van veel mindere kwaliteit zijn.

Hoe werkt het precies? Zodra je een vat koopt, dien je deze eerst te prepareren, anders gaat het vat lekken. Een handleiding en bijenwas worden meegeleverd waardoor je precies weet welke stappen je moet uitvoeren. Daarna zijn de opties eigenlijk eindeloos. Wij zetten hieronder een paar mogelijkheden voor je op een rij.

New make spirit kopen

Je kan rechtstreeks een new make spirit in een vat gieten. Je kan bijvoorbeeld een peated versie kopen van het Nederlandse Millstone. Vervolgens kun je dit in het vaatje laten zitten (het advies is om dit bij het kleinste vat niet langer dan zes weken te doen, want met een klein vat trekt de smaak er snel in) om daarna op speciale gelegenheden te schenken. Ken je iemand die binnenkort jarig is en van whisky houdt, dan is dit een ludiek cadeau. Kleine kanttekening hierbij is wel dat Patrick van Zuidam niet aanraadt om zijn whisky af te vullen voor een klein vat, maar dat is aan jou wat je wilt. Er zijn ook spirits van andere partijen te koop, waarover verderop in dit artikel meer.

Experimenteer met je eigen cask finish

Iets heel anders wat je kan doen, is experimenteren met een cask finish die je zelf verzonnen hebt. Je kan het vaatje bijvoorbeeld eerst vullen met cognac, sherry, Shiraz of iets anders. De laatste tijd hoor je dat mensen tequila vaten zoeken. Dus waarom gooi je niet een tijdje deze godendrank van de Mexicanen erin? Als je dat drie a vier maanden laat zitten (bij een 3 liter vat), kun je daarna zelf een whisky kiezen om erin te stoppen voor een paar weken en te zien hoe deze eruit gaat komen. Spannend!

Maak je eigen blend

Ben je onder de indruk van blended whisky of ben je simpelweg benieuwd hoe de ene whisky met de andere whisky zal smaken? Dan is dit een unieke kans om zelf een blend te maken. Stop bijvoorbeeld een single malt whisky in het vat en combineer dat met een andere whisky. Dan kun je zien wat voor meesterblender erin jou schuilt.
Natuurlijk staat dit heel ver af van de realiteit, maar wat maakt het uit? Het is net zoiets als in de keuken staan: je hoeft geen chef-kok te zijn om ergens van te genieten en nieuwe dingen te proberen, nietwaar?
Welke je van deze opties ook kiest, het biedt allemaal een perfecte gelegenheid om er thuis een bar van te maken! Zo kun jij iedereen die op visite komt een heel uniek glaasje aanbieden.

Begin klein

Het handigst is om te experimenten met een 1 liter vat en als je eenmaal wat meer vaardigheden hebt ontwikkeld, uit te bouwen naar een 3 liter vat. Dit is tevens het vat dat vaak gekocht wordt door whiskyclubs om zo hun eigen whisky in huis te hebben. Het 1 liter vat wordt dus vaak gebruikt voor experimenten of beginners.
In een reactie aan Whisky Monkeys laat Pete Molloy weten dat hij eens een stel had dat ging trouwen en toen een new make spirit in een vat heeft gelegd. Die is in de tijd erna ergens gebotteld en die drank wordt nu alleen ingeschonken tijdens speciale gelegenheden. Zo kan het dus ook!

Waar is New Make Spirit te koop?

Misschien vraag je je af waar je new make spirit kunt kopen. Dat kan bij slijters voor rond de 35 euro voor een halve liter of meer. Buitenlandse partijen verkopen ook new make spirits. Zo kun je new make spirit van Millstone kopen of aan de slag gaan met de spirits van distilleerderijen van onze zuider- of oosterburen. Belgian Owl Distillery verkoopt namelijk ook new make en datzelfde geldt voor St.Killians Distillers in Duitsland. Liever een Schotse whisky? Dan kun je bijvoorbeeld de new make spirit van Holyrood Distillery proberen.

Waar kun je een eigen whiskyvat kopen?

Een whiskyvat voor 1 liter kost 75 euro en een 3 liter vat kost 85 euro. Ze zijn te koop via deze website.
Kortom, iedereen is in staat om op een vrij simpele manier zijn of haar eigen whisky in huis te hebben. Je kan natuurlijk ook bij een distilleerderij een eigen klein vaatje op de kop tikken, maar dan koop je iets wat alleen maar ligt te rijpen. Zelf een beetje meedenken en knutselen is toch veel leuker?
Nu zijn wij natuurlijk benieuwd: lijkt het jou wat om straks met je eigen whisky aan de haal te gaan?
Dit artikel is in samenwerking met Heritage Glasses.

POPULAIR NIEUWS