Distilleerderij Donderdag: hoe Twents hout Stokerij Sculte uniek maakt

Rubrieken
donderdag, 12 oktober 2023 om 15:00
sculte
Deze week in Distilleerderij Donderdag gaan we nog even naar Twente. In Ootmarsum wordt namelijk een echte Twentse whisky gestookt, waarbij zelfs Twents hout gebruikt wordt. We hebben het natuurlijk over Stokerij Sculte.
Als je wel eens op een whiskyfestival geweest bent, dan heb je ongetwijfeld de mannen in leren schorten voorbij zien komen. De heren van Stokerij Sculte lopen namelijk steevast in hun schort rond op dit soort evenementen, waar ook de Twentse whisky te proeven is. Maar voordat die whisky er kwam, werd er in een hele andere tak van sport gewerkt door eigenaar Gerard Velthuis.

Erve Sculte in Mander

Velthuis is voor zijn whisky avontuur actief in de reclamewereld. Hij heeft een eigen reclamebedrijf in Ootmarsum. Terwijl hij dat bedrijf draaiende houdt, is hij ook al hobbymatig bezig met het maken van dranken. Als het reclamebedrijf uiteindelijk van vader op zoon overgaat, heeft Velthuis ineens een heleboel vrije tijd over.
Die wordt ingezet om aan de slag te gaan met zijn passie voor drank. Velthuis gaat aan de slag met het stoken fruitgenevers op zijn erf en dat gaat hem best goed af. Dat stoken doet hij onder Sculte, een naam die rechtstreeks van het erf af komt waarop gestookt wordt. De naam van de grond is namelijk Erve Sculte in Mander. Met de eerste vloeistoffen gaat de stoker naar een wedstrijd. Het is even spannend, maar hij weet met deze dranken de eerste prijzen in de wacht te slepen.

Van fruitdrank naar godendrank

Het prikkelt om meer te gaan doen en een andere drank te gaan maken. De Ootmarsummer gaat aan de slag met het levenswater. De whisky van Stokerij Sculte moet een echt Twents product worden en dat begint al bij het water voor de drank. Dat komt uit de bron in het Springendal, vlakbij Ootmarsum.
De andere ingrediënten voor de distillaten die uiteindelijk de whisky vormen worden voor zover het mogelijk is ook uit de buurt van de Nederlandse distilleerderij gehaald. Datzelfde geldt voor het hout voor de vaten, een belangrijk ingrediënt van de whisky gezien dat een groot deel van de smaak bepaalt.
Voor de vaten wordt dan ook Twents eikenhout gekozen, alleen er is één probleem. Twente heeft geen actieve ambachtelijke kuiperij. Er wordt daarom gekozen voor een kuiperij in Oostenrijk. Daar maken een vader en een zoon op ambachtelijke wijze vaten van het Twentse eikenhout.
De gerst die Sculte gebruikt komt niet uit Twente, maar uit Schotland (Bairds Malt, Inverness voor de peated) en Duitsland (Weyermann in Bamberg).

Een prijswinnende combinatie

De combinatie van al deze lokale ingrediënten en de gerst is een unieke die door Sculte geheel in eigen beheer gedaan wordt. Het heeft de distilleerderij inmiddels al meerdere prijzen opgeleverd op internationaal niveau. Zo wisten de Twentse whisky’s al in meerdere jaren gouden plakken in de wacht te slepen tijdens de World Spirits Competition in San Francisco en tijdens de International Spirits Challenge in London.
Maar de ingrediënten voor de whisky’s van Sculte zijn niet de enige prijswinnende combinatie. Ook de combinatie van Velthuis en zijn collega’s zijn namelijk van onschatbare waarde. Hij wordt in de stokerij bijgestaan door Roy en Evelien.

Zelf Sculte ontdekken?

Er zijn meerdere whiskyreeksen die uit de stokerij in Twente komen. Een deel daarvan, zoals Sculte Single Malt whisky, is online te bestellen, maar voor een ander deel van de stook zul je je moeten inschrijven. Van deze laatste is er op het moment van schrijven zelfs een inschrijving gaande. In november wordt Sculte Twentse Whisky 2MB Recipe 2 Refill verwacht. De inschrijving daarvoor kun je hier vinden, net als de inschrijving voor komende batches van de distilleerderij.
Als je geen whisky wil kopen, maar wel meer wil weten over Sculte, kun je ook de distilleerderij in Ootmarsum bezoeken. Er zijn verschillende arrangementen te boeken, waaronder een rondleiding en een exclusieve proeverij.
Foto: Stokerij Sculte.

POPULAIR NIEUWS