Distilleerderij Donderdag: The Stillery begon met een kater

Rubrieken
donderdag, 29 februari 2024 om 15:00
the stillery whisky
Deze week blijven we in Distilleerderij Donderdag weer eens op Nederlandse bodem. We gaan namelijk naar onze hoofdstad waar The Stillery opgericht is omdat iemand een kater had. Hoe dat zit lees je hier.
Iedereen heeft wel eens een dusdanig gezellige avond gehad dat er een drankje of twee te veel in gegaan is met als resultaat een enorme kater. Dat geldt ook voor Pascal Peeters, oprichter van The Stillery.

Over een kater en een goed gevulde badkuip

Als hij op een dag op de bank ploft na een avond stappen, merkt hij dat hij een kater heeft die groter dan normaal is. Hij gaat op zoek naar de reden en kijkt daarbij verder dan de avond ervoor waarbij er wat drank genuttigd is. Peeters ontdekt tijdens zijn zoektocht dat het komt door het type drank wat hij gedronken heeft. Wat blijkt? 'Puurdere dranken', oftewel dranken die biologisch en dus zonder pesticiden gemaakt zijn, zorgen namelijk voor minder sterke katers dan minder pure dranken.
Daar moet de student meer van weten en daarom gaat hij aan de slag met een eigen drank. Hij woont op kamers, dus moet een plekje vinden om te kunnen distilleren. Dat wordt uiteindelijk de badkuip. Peeters bouwt daarin drie distilleerketels, waarin hij gaat stoken.
Hij heeft kennis van Biochemie, wat bij de bouw en het stoken erg van pas komt. Peeters besluit om wodka te gaan stoken en duikt in de boeken om te ontdekken welke biochemische processen die daarbij komen kijken. Intussen houdt hij zijn badkuip nauwlettend in de gaten, om zo een steeds betere drank te stoken.

Een toevallig weerzien of het lot?

Een paar jaar en vele batches drank later loopt Peeters een oude vriend en oud-studiegenoot tegen het lijf: Robin Karels. Als Peeters zijn wodka aan Karels laat proeven is deze direct overtuigd dat dit wel eens wat zou kunnen worden.
Omdat beide mannen op zoek zijn naar een nieuw avontuur, besluiten ze de handen ineen te slaan. Karels is afgestudeerd als industrieel ontwerper, maar de branche is niet helemaal wat hij zoekt. Hij wil graag een merk neerzetten en daarbij komt de drank van Peeters op precies het juiste moment voorbij.
In 2015 lanceert het duo de eerst officiële wodka, The Stillery’s First. De drank is gemaakt van speltgraan dat lokaal gekocht is en is biologisch geproduceerd. The Stillery heeft voor de drank zijn eigen alcohol gestookt, iets wat de distilleerderij bij al zijn dranken doet.

Een nieuwe stek in Amsterdam

De jaren erna gaat The Stillery op zoek naar een nieuwe locatie. Door de aard van het bedrijf zijn er wel wat eisen voor de plek van de distilleerderij. Zo moet deze 500 vierkante meter groot zijn en per se in Amsterdam liggen. Sterker nog, de distilleerderij moet vanwege het zachte water aan de westkant van de hoofdstad komen.
Dit lukt uiteindelijk na lang zoeken en The Stillery verhuist naar een nieuwe stek. In het nieuwe pand is nog steeds een plekje voor de drie ketels waar Peeters mee begonnen is, maar deze worden niet meer gebruikt. Inmiddels wordt er met nieuwe apparatuur gewerkt voor het maken van de dranken. Een van de ketels is een Mueller pot still die naar de wensen van The Stillery gebouwd is. Deze laatste wordt gebruikt voor de whisky's van de Amsterdamse stokerij.
Inmiddels stookt The Stillery niet meer alleen wodka. Het assortiment is uitgebreid met verschillende gin soorten, jenever, een alcoholvrije drank genaamd Virgin en een paar Ready to Drink cocktails.
The Stillery is overigens niet vies van een experiment of twee. Afgelopen jaar is er in samenwerking met City Guys Amsterdam bijvoorbeeld een whiskylikeur gelanceerd. Deze heeft in vaten gezeten waar de City Guys eerder een hot sauce in gemaakt heeft. Het resultaat is een lekker pittige drank.

De eerste whisky’s

Afgelopen jaar is ook een tweetal whisky’s uit de vaten bij de Nederlandse distilleerderij gekomen: The Stillery Amsterdam Spelt Whisky en The Stillery Amsterdam Rye Whisky.
De Spelt whisky is gemaakt met een licht geturfde spelt graan. Deze heeft ruim twee weken gefermenteerd, waardoor er veel meer smaak vrij gekomen is. Vervolgens is van het beslag de spirit gestookt die uiteindelijk na de rijping nog in moscatelvaten gefinisht is. De tasting notes van deze expressie omvatten gedroogde dadels, abrikoos, perzik, hints van turf en marsepein.
De andere whisky, de The Stillery Rye Whisky, is getookt met rogge. Deze drank is gebotteld op 48 procent alcohol by volume (ABV) en heeft tasting notes die onder andere kaneel, steenvruchten zoals perzik en abrikoos met honing en marsepein combineren.
Ongetwijfeld is dit slechts het begin van het whisky-avontuur van The Stillery, laat staan de andere dranken die er gemaakt worden. Helaas is de stokerij momenteel nog niet te bezoeken voor publiek. Wellicht dat dit in de toekomst wel nog gebeurt.

POPULAIR NIEUWS