Midleton Very Rare viert verjaardag met twee exclusieve luxury whiskeys

Rubrieken
donderdag, 29 februari 2024 om 12:00
midleton very rare whiskeys
Midleton is dit jaar 40 jaar oud geworden. Om die mijlpaal te vieren heeft de distilleerderij een tweetal nieuwe whiskeys onthuld. Een daarvan is een Midleton Very Rare 2024 Vintage Release en de ander is de zeer exclusieve 40th Anniversary Ruby Edition.
De Ierse distilleerderij brengt al sinds 1984 whiskeys uit onder de noemer Midleton Very Rare. Door de jaren heen zijn er bij het bedrijf verschillende meesterdistilleerders geweest: Brian Nation, Kevin O’Gorman en Barry Crockett.
Zij hebben telkens een kleine hoeveelheid whiskey aan de kant gezet om uiteindelijk in een Vintage expressie te gebruiken. Nu het merk 40 jaar oud is, is het tijd voor een bijzondere releases: de Vintage 2024 Release en de Midleton Very Rare 40th Anniversary Ruby Edition.

Wat is de Midleton Vintage 2024 Release whiskey?

De eerste release die de Ierse stokerij onthult is de 2024 Vintage Release. Deze whiskey is gelimiteerd in zijn oplage en vormt een eerbetoon aan Ierse whiskey.
Dit zijn de tasting notes van de Midleton Vintage 2024 Release whiskey:
Neus: Rijk geurende vanille, bloemen- en kruidentonen, boomgaardvruchten zoals rijpe appel en zoete peer. Daarna pot still kruiden, tonen van Amerikaans eikenhout, kaneel, kruidnagel, vers gemaaid hooi, toffee en heidehoning.
Smaak: Zijdezacht met tropisch fruit, crème brûlée, toffee-appel en chocolade gedompelde honingraat. Daarna pot still kruiden en invloeden van verkoold eikenhout.
Afdronk: Langdurig met fruit en Amerikaans eikenhout tot op het einde.
De Midleton Vintage 2024 Release whiskey is te koop via de website van de distilleerderij. De adviesverkoopprijs is 240 euro exclusief verzendkosten.

Wat is de Midleton Very Rare 40th Annversary Ruby Edition whiskey?

De tweede expressie die Midleton Very Rare uit de doeken doet is een viering van 40 jaar distilleren. Midleton omschrijft de whiskey zelf als ‘het juweel in het Midleton Very Rare portfolio’.
Voor deze expressie heeft Kevin O’Gorman, de huidige meesterdistilleerder bij Midleton Distillery, een collectie van bijzondere vaten gekozen. De vaten komen uit de periode van elk van de drie meesterdistilleerders van de Ierse stokerij. De gelimiteerde whiskey is vervolgens afgewerkt in een ruby port vat en gebotteld op 53,1 procent alcohol by volume (ABV).
Dit zijn de tasting notes:
Neus: Eerst rijk bessenfruit zoals zwarte bes, framboos en pruim, kruiden, boomgaardvruchten, citrusschillen en gekruid eikenhout. Daarna elegante tonen van graan en florale ondertonen.
Smaak: Sappige vruchten met pot still kruiden, vers geraspte gember en kruidnagelolie, gevolgd door tannine en een nootachtig karakter.
Afdronk: Lang en bevredigend met gekruid eikenhout, fruit en specerijen.
De whiskey wordt gepresenteerd in een kristallen karaf van Waterford Crystal en wordt in een speciale houten kist geleverd. De ‘normale’ versie van de expressie heeft een prijskaart van 20.000 euro. De Midleton Very Rare whiskey is ook beschikbaar in een speciale ‘NFT’-editie. Deze versie wordt geleverd in een speciale fles van 18-karaats goud en 32 robijnen. De minimale prijs op Blockbar voor deze fles is 60.000 euro.
Foto's: Midleton Distillery
Dit artikel is door onszelf tot stand gekomen. In onze content zit veel liefde, tijd en aandacht. Mocht je dat kunnen waarderen, dan kan dat met een donatie. Kijk voor de button hieronder.

POPULAIR NIEUWS