Culinair landgoed Parc Broekhuizen is bijna de perfecte setting om kunst, eten en whisky hand in hand te laten gaan. Het was dan ook de locatie waar de nieuwe Diageo Special Releases 2023 officieel gelanceerd werden. Wij waren erbij en nemen je mee naar deze dag met bijzondere whisky releases.
Whisky is meer dan alleen een vloeistof. Het is een verhaal dat op veel verschillende manieren verteld kan worden. Dat is precies wat Diageo met de Special Releases al jaren doet. Ook dit jaar zijn er acht mooie whisky’s uitgekomen in de whiskyreeks die Herman van der Meij, brand ambassador bij Diageo, omschrijft als ‘whisky Christmas’.
Als we aankomen bij het Boutique Hotel van Parc Broekhuizen in de Utrechtse Heuvelrug staan we vrijwel direct oog in oog met de expressies van dit jaar. De complete set van acht gelimiteerde whisky’s staat, net als de Elusive Expressions van afgelopen jaar in een speciale box opgesteld. Dit jaar is dat een donkerblauwe carrousel met achter elke fles het kunstwerk dat ook op de labels en de koker te vinden is.
Het thema van de Diageo Special Releases 2023 is ‘Spirited Xchange’. Tijdens de aftrap van het lanceringsevenement vertelt Van der Meij hoe dit tot stand is gekomen. Het is de eerste collectie van Dr. Stuart Morrison, meesterblender bij Diageo. Hij viert met deze whisky’s de globale invloed van Schotse whisky. Om dit te benadrukken zijn acht artiesten van over de hele wereld met een van de expressies aan de slag gegaan. Op basis van de kenmerken van de elixirs zijn uit hun creatieve brein de naam en de kunstwerken tot leven gebracht.
De brand ambassador vertelt dat er gekozen is om alle acht de expressies op vatsterkte te bottelen en dat er zorgvuldig voor gekozen is om ‘voor iedere whiskyliefhebber iets in deze Diageo Luxury reeks op te nemen’. Om de godendranken te ontdekken heeft Diageo als het ware een wereldreis voor ons geboekt in vier kamers.
In vier kamers staan telkens twee Special Releases 2023 whisky’s klaar die op een bijzondere manier gepresenteerd worden. Als de deuren van Kamer 1 ofwel ‘De Salon’ openslaan, worden we getrakteerd op tonen van jazzmuziek uit een saxofoon. Het is tijd voor de eerste dram, de Clynelish 10 Years Old ‘The Jazz Crescendo’.
De Amerikaanse illustrator en striptekenaar Sanford Greene, onder andere bekend van zijn werk voor Marvel, DC Comics en Dark Horse heeft het label voor deze Highland whisky ontworpen. Hierop schitteren jazzmuzikanten die in een rokerig café hun muziek spelen. De whisky heeft gerijpt in ex-bourbon vaten van Amerikaans eikenhout wat de drank zoete tonen van karamel en vanille, omhuld in een maritiem zout karakter, gegeven heeft. De drank wordt gepaard met een bolletje zout popcorn-ijs met honing en een notencrumble.
Fun fact: de Clynelish distilleerderij ligt op hetzelfde terrein als de Brora stokerij in de Schotse Highlands.
De tweede expressie in deze kamer is een primeur. De Roseisle 12 Years Old ‘The Origami Kite’ is namelijk de eerste publieke botteling van de distilleerderij. De distilleerderij is in 2010 geopend om Speyside malt te maken, wat voornamelijk gebruikt wordt in blends. Roseisle maakt met deze eerste single malt met zijn eigen naam erop kerst met de Diageo Special Reelases 2023 nog net even wat specialer.
De single malt voor de Diageo Special Releases heeft gerijpt in first fill ex-bourbon vaten en refill vaten. De drank is gebotteld op 56,5 procent (vatsterkte) en heeft zoete tonen van gestoofd fruit, witte chocolade en vanille, dat gepaard gaat met wat kruidigheid. De whisky wordt gelanceerd door een dame met een vlieger, passend bij de illustratie van de Japanse Ryoko Tamura. Zoals in veel van haar werk is ook op het kunstwerk voor deze expressie een kat te zien. Het gerecht wat we bij deze whisky krijgen is een panna cotta van witte chocolade met een krokantje van lange vingers.
Na deze dram is het tijd om naar de tweede kamer, De Schilderijenkamer, te gaan. Deze toepasselijke ruimte vertelt rijke verhalen door middel van de kunstwerken op de muren, maar vandaag staan twee Special Releases van Diageo in de spotlight.
De eerste van de twee wordt aangekondigd door een dame in een geel gewaad. Ze lijkt zo uit het label van The Singleton of Glendullan 14 Year Old ‘The Silken Gown’ gestapt te zijn als ze door de kamer danst. De illustratie op het label is gemaakt door de Franse illustrator Pierre Mornet. Hij laat zich veelal inspireren door Art Deco en Art Nouveau, zoals ook op dit label te zien is. De dame past bij zijn beeld van de rijping in Franse Chardonnay vaten. Dit zijn de tasting notes van de whisky: zoete aroma’s van appel, peer, honing en tonen van romige boter. Zoals bij een goede Franse chardonnay wordt bij deze whisky een Franse kaas geserveerd.
We vergeten de leeftijdsaanduidingen even voor de volgende dram en gaan naar de woeste zee met Talisker ‘The Wild Explorador’, geportretteerd door een verdwaalde Portugese zeeman. De dram die hij lanceert is misschien voor Talisker liefhebbers een nieuwe favoriet. De whisky is namelijk geïnspireerd door Talisker 57 North, maar dan afkomstig uit portvaten. De whisky combineert maritieme tonen met dadels en vijgen in de tasting notes en wordt gepaard met crème van oesters.
Na een korte pauze is het tijd voor de tweede helft van de wereldreis. We gaan naar ‘De Serre’, waar Van der Meij een trip naar het Verre Oosten voor ons in petto heeft. We beginnen met Glenkinchie 27 Year Old ‘The Floral Treasure’ die gerijpt is in een mix van Amerikaanse en Europese eikenhouten refill vaten. Deze expressie laat zich kenmerken door bloemige noten van vlierbloesem, geroosterde walnoten, boomgaardfruit en zacht prikkelende kruiden.
Het zachte, soepele en bloemige karakter van de whisky komt naar voren in de performance die een geisha vertoont. ‘Alsof dit het mooiste Chinese porselein is’, zijn de woorden van Van der Meij, die perfect passen bij het label van Chinese illustrator Don Qui. De drank vormt een schril contrast met de volgende expressie die ons te wachten staat. Na de geisha betreedt een ninja de ruimte die met zijn katana de lancering van Mortlach ‘The Katana’s Edge’ inluidt. Het label van Kouzou Sakai, een Japanse artiest, is een samoerai die met zijn katana zwaait om het contrast tussen de vaten aan te tonen.
De whisky uit Dufftown is namelijk gerijpt in Japanse Kanosuke vaten en Franse pinot noir vaten. Deze laatste vaten zijn ‘om een balans aan te brengen in de whisky’, aldus de Diageo brand ambassadeur. De invloed van deze verschillende vaten uit zich in een vloeistof met tropische tonen en pittige uitingen van chili en zwarte peper, aangevuld met een umami smaak.
We gaan van Japan door naar de laatste kamer, waar we nog een andere uithoek van de wereld bezoeken. In ‘De Blauwe Kamer’ wacht ons een fusie tussen Islay en Mexico en een combinatie van de Schotse Highlands met Calypso. Met een feestelijke salsadans en een gerecht van parmaham en vijgencompote maken we kennis met Oban 11 Years Old ‘The Soul of Calypso’, een fles met een illustratie van Kim Thompson.
Zij heeft zich laten inspireren door de Carribische tonen van de pot still rumvaten in de whisky die zorgen voor feestelijke tasting notes. Denk aan gedroogd fruit zoals mango en banaan, peperkoek, bruine suiker met een vleugje maritieme invloeden. De 11 jaar oude dram is gebotteld op 58 procent alcohol.
Voor de laatste dram komt er passend bij de kenmerken van de Lagavulin 12 Year Old ‘The Ink of Legends’ een sukade van de gril voorbij. De distilleerderij heeft namelijk een expressie voor de Special Releases verzorgd die kenmerkend is voor de Islay distilleerderij, maar met een twist. De whisky is namelijk gefinished in Don Julio Añejo tequila vaten wat voor een mix van verkoolde ananas, kruiden, kampvuurrook en witte chocolade zorgt.
De combinatie tussen de Azteken, Maya’s en Highland whisky komt niet alleen in de dram naar voren. Ook de illustratie van de Mexicaanse artiest Raul Urias, die een getatoeëerde dame omgeven door rook, maakte en de traditionele Mayadans die de lancering van de whisky verzorgt passen perfect bij de vloeistof.
Na de laatste whisky van de Diageo Special Releases is het tijd om nog eens goed naar de kunstwerken te kijken, waarna we afscheid nemen van iedereen die deze dag mogelijk heeft gemaakt. De expressies zijn inmiddels nu te koop op verschillende plekken in het land en geloof ons als we zeggen dat dit de perfecte kerstcadeaus zijn voor jezelf of om aan een whiskyliefhebber te geven. Met een van deze acht kokers onder de boom, hoeft er niet eens ingepakt te worden zo mooi zijn de verpakkingen. En hoewel ze allemaal op vatsterkte zijn en het best tot uiting komen met een druppel water, zit er voor iedereen een dram bij.
Houd Whisky Monkeys vooral ook in de gaten, want wij gaan elke dram van deze collectie uitvoerig onder de loep nemen in de komende tijd in onze reviews.
Ben jij dol op whisky? Deze tips helpen je om je hobby naar een volgend niveau te tillen: