Santing Beer and Spirit Barrels wil de beste whisky vaten leveren

Santing Beer and Spirit Barrels wil de beste whisky vaten leveren

Als je een bedrijf start wil je de beste kwaliteit leveren, dat weet iedereen. Dit geldt ook voor het Nederlandse bedrijf Santing Beer and Spirit Barrels uit Meppel dat de beste whisky vaten en spirit barrels wil leveren. Wij leggen je in dit artikel uit hoe het bedrijf dit wil doen.

Om lekkere whisky (en ook andere dranken) te maken is een goed vat van levensbelang. Een sporter zonder getraind lichaam kan nooit een hardloopwedstrijd winnen. Zonder goed vat, waar een whisky toch flink wat jaartjes in moet wonen (minimaal drie!) zal een maker nooit goud pakken. Een goed vat vormt dan ook één van de sleutels tot succes. Daarom is het zo belangrijk voor Santing Beer and Spirit Barrels om de beste whisky vaten te leveren.

Het bedrijf levert vaten aan allerlei partijen in Nederland, maar gaat ook al verder over de grens. Het buitenland ziet ook dat kwaliteit hoog in het vaandel staat en ook andere landen willen de beste vaten hebben.

Hoe zorg je voor de beste whiskyvaten?

Maar hoe doe je dat? Paulo Cardoso, mede-eigenaar van Santing Beer and Spirit Barrels, geeft aan dat hij in de loop der jaren een goed network heeft opgebouwd, waardoor hij vaak weet dat er goede vaten onderweg zijn. En ten tweede (nog belangrijker!) worden alle vaten uitvoerig getest en gekeurd voordat ze naar een klant gaan. Zie het als een auto die eerst een grote beurt met APK krijgt alvorens hij een nieuwe eigenaar krijgt!

Cardoso zegt hierover het volgende: ‘Wij werken samen met Tonnellerie de Cognac in Frankrijk en die heeft een heel groot netwerk en al onze vaten gaan over de kuiperij. Die worden daar gecontroleerd en waar nodig gerepareerd. Tonnellerie de Cognac heeft ook weer een netwerk en weet waar vaten zijn.’ Hij legt uit dat hij bijvoorbeeld te horen krijgt dat er een Vermouth geleverd kan worden (bekend van Willem’s Whisky, red.)

Verder reist Cardoso heel wat af om vaten te bekijken of beter gezegd ruiken. Want op locatie stopt hij altijd zijn neus in de vaten. Aan de geur weet hij vaak al of een vat wel of niet in orde is. ‘Alles moet je ruiken en op een gegeven moment weet je gewoon wat goed is en niet goed. Je kan ook boterzuur ruiken. Dan weet je ook dat het niet goed is.’ Na deze ruiktest, volgt de test met apparatuur.

Inspectie

Met een drukmeter wordt een vat onder handen genomen. ‘Als die niet terugloopt, weet je dat die dicht is en dan heb je nog de visuele inspectie.´ Bij zo’n visuele inspectie kan blijken dat er ergens toch een klein gaatje in een vat zit en moet bijvoorbeeld een deug vervangen worden. Vaak ziet Cardoso al aan een deksel of er een scheur inzit of dat een deksel erg geribbeld is en niet mooi rond loopt. Maar ook als een vat hol klinkt is dit geen goed teken, want dat betekent dat het vat droog is en dat duidt meestal ook op een gat.

Cardoso legt uit dat hij vaak een badge vaten koopt. Als hij honderd vaten koopt, dienen vijf of zes daarvan als donorvat. ‘Die zijn kapot, waar je niets mee kan maar daar kun je wel een duig uithalen en die weer in een ander vat zetten.’ Dat gebeurt op de kuiperij.

Om de beste whiskyvaten te kunnen leveren is het voor Cardoso van belang om meer waarde aan een vat toe te voegen. ‘We zijn de duurste, maar dat komt door de toegevoegde waarde. We leveren met nieuwe doppen, met certificaat erbij, er is een traceerbaarheid van de vaten. We weten wanneer een duig vervangen is, door welke kuiperij etc.’

Dus komen de beste whiskyvaten vandaan bij Santing Beer and Spirit Barrels? Als het aan Cardoso ligt wel.

Meer weten? Bezoek dan eens de vernieuwde website.

Dit artikel is in samenwerking met Santing Beer and Spirit Barrels.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties