Wist je dat er een verschil zit tussen een vers vat en een deco vat?

Wist je dat er een verschil zit tussen een vers vat en een deco vat?

Distilleerderijen werken elke dag met vaten om hun spirits in te rijpen voor nieuwe whisky. Zo’n whiskyvat kun je ook thuis hebben staan als decoratie. Maar wist je dat er een verschil zit tussen een vers whisky vat en een deco vat?

Onlangs spraken we Paulo Cardoso, mede-eigenaar van Santing Beer and Spirit Barrels, in een exclusief interview over whisky en whiskyvaten. Tijdens dat interview kwam het onderwerp deco vaten ook ter sprake. Santing levert tegenwoordig namelijk (whisky)vaten, maar begon ooit met decoratievaten, ofwel deco vaten. Benieuwd naar het verschil tussen whiskyvaten en deco vaten? Wij leggen het je uit.

Whiskyvaten gaan niet oneindig lang mee. Vaak gebruiken distilleerderijen whiskyvaten een keer of drie, voordat deze opgeknapt wordt. De boven- en onderkant worden dan vervangen en het vat wordt schoongemaakt, waarbij een deel van het vat aan de binnenkant weg geschraapt wordt. Daarna wordt het vat opnieuw geblakerd en is het weer klaar voor een nieuwe ronde whisky. Maar uiteindelijk is een vat op.

Dit is het moment waarop een whiskyvat van de hand gedaan wordt en mogelijk een deco vat wordt.

Wat is het verschil tussen whisky vaten en deco vaten?

Een deco vat is dus eigenlijk een whiskyvat dat met pensioen is.De verkochte vaten krijgen een nieuwe bestemming. Ze worden schoongemaakt en opgeknapt tot op zekere hoogte. Daarna worden ze ingezet als decoratie voor thuis, een bloempot, regenton, accessoire, tafel of iets anders. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel van een whiskyvat gemaakt.

En wat doen distilleerderijen? Die gaan op zoek naar nieuwe vaten, bijvoorbeeld bij Santing Beer and Spirit Barrels in Meppel. Hier zijn namelijk vaten te koop in alle soorten en maten. Daar worden namelijk allerlei (whisky)vaten aangeboden in vele maten. Denk aan bijvoorbeeld ex-bourbon, ex-tequila of ex-mescal vaten, maar ook verse vaten van Amerikaans, Frans of Japans eiken. En met die laatste bedoelen we inderdaad het schaarse Mizunara eiken.

Dit artikel is in samenwerking met Santing Beer and Spirit Barrels geschreven.

Lees meer over:
Wist je dat? Whiskyvat

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties