Wat hebben whisky en cola precies met elkaar gemeen?

Rubrieken
dinsdag, 27 augustus 2024 om 10:00
lavish whisky cola2
Waar whisky een rijke geschiedenis heeft (die tot in elk geval 1494 teruggaat) geldt dit ook voor een andere populaire drank. Cola is namelijk al jaren wereldberoemd. De populaire frisdrank heeft een heel aantal raakvlakken met de godendrank en is zelfs te vinden in een van de oudste whiskycocktails: de whisky-cola.

Op advies van de dokter

De basis voor cola is ontstaan uit een experiment uit de 19e eeuw. Apotheker John Stith Pemberton deed in zijn woning onderzoek naar een medicijn tegen duizelingen. Hij gebruikte allerlei plantenextracten om zo drankjes te maken.
Een van die drankjes was een mengsel van een stroperige wijn, kolanoten en een extract van de bladeren van de cocaplant. Dit werd met water aangelengd tot een vloeistof die minder stroperig was. Het resultaat kreeg de naam Pemberton's French Wine Coca.
Je leest het goed. Deze voorloper van Coca Cola bevatte inderdaad alcohol en sporen van cocaïne. Een combinatie die bij de klanten erg goed aansloeg, maar geen lang leven beschoren was.

Aanpassing van het recept

De Amerikaanse regering was namelijk in deze periode (het einde van de 19e eeuw) al bezig om de productie en de verkoop van alcohol terug te dringen. Iets wat later zou eindigen in de drooglegging.
Jaren voordat de drooglegging een feit was, paste Pemberton zijn drankje al aan. Hij besloot in 1886 de wijn te vervangen en alcohol uit zijn product weg te laten. De smaak van de kolanoten was alleen veel te bitter en moest geneutraliseerd worden. De apotheker besloot om er suikersiroop aan toe te voegen.
De nieuwe versie van de drank werd gebotteld in kruikjes en verkocht als patentmiddel (oftewel een medicijn) dat aangelengd moest worden met water. De naam ging ook meteen op de schop om wat aantrekkelijker te zijn. De nieuwe naam van de drank was Coca Cola. Zo kon de marketing machine beginnen.
Het drankje zou helpen bij allerlei kwalen zoals hoofdpijn, duizelingen, depressies en impotentie. Daarnaast zou het medicijn verkwikkend werken. Klinkt dat bekend? Whisky werd ook lange tijd als medicijn verkocht, voordat het uiteindelijk de drank werd zoals we die vandaag kennen.

Bedacht tijdens de drooglegging?

We gaan even snel vooruit in de tijd. Waar cola en whisky door de jaren heen wat raakvlakken hadden, werden de twee drankjes pas echt onafscheidelijk toen ze daadwerkelijk met elkaar gemixt werden in een glas.
Wanneer dit precies voor het eerst gebeurde, is niet bekend. Wel is bekend dat tijdens de drooglegging drank werd gemixt in zogeheten speakeasy bars. De drank was illegaal gestookte moonshine en vaak van slechte kwaliteit.
Daarom werden er bijvoorbeeld bitters, kruiden, suiker en fruit aan toegevoegd. Ook werd het vaak vermengd met andere drank zoals bruiswater en vruchtensappen. Het was het begin van de mateloze populariteit van cocktails. De kans is groot dat hier de whisky cola ook uitgevonden is.

Een van de klassiekers

De jaren na de drooglegging bleef de cocktail populair. Daar hoorde whisky-cola ook bij. Vooral in de Verenigde Staten werden meer en meer cocktails gedronken als onderdeel van een gemakkelijke levensstijl. De zoete eigenschappen van cola en het feit dat het bruist maakten de whisky-cola een ideale drank voor iedere drinker.
Cocktails werden na de jaren '60 wat minder populair, maar aan het begin van deze eeuw keerden de kleurrijke drankjes weer terug in de spotlight. Tegenwoordig zijn er talloze cocktails te vinden en worden elke dag nieuwe mixdrankjes bedacht, waardoor het aanbod in bars vaak enorm divers is.
Naast de nieuwe cocktails zijn sommige klassiekers niet van de menukaart weg te denken. Denk hierbij aan de Whisky Sour, de Manhattan of de Old Fashioned of de eenvoudige whisky cola met een whisky naar keuze. Maar hoe eenvoudig is die whisky-cola eigenlijk?

Een makkelijke cocktail?

De tijdloze klassieker is op papier een hele makkelijke cocktail om te maken. Het recept bestaat uit niets meer dan tussen de 50 milliliter whisky of bourbon, 150 milliliter cola, ijs en een eventuele garnering zoals een schijfje citroen. Dit hangt wel een beetje af van de whisky die je gebruikt.
Het gevaar van het recept schuilt in de verhouding tussen de whisky en de cola. Als de whisky te sterk is of als er te veel whisky in het glas zit, zal de balans ver te zoeken zijn en dat proef je.
Als je één whisky-cola maakt, dan zal dit nog niet zo snel gebeuren. Als je bijvoorbeeld een feestje thuis hebt en meerdere whisky-cola's moet maken, dan is de kans dat het mis gaat een stuk groter. En dat is zonde van goede whisky.

Lavish Ready to Drink

Gelukkig zijn daar Ready to Drinks (RTD's) die het leven een stuk makkelijker maken. De RTD's groeien enorm in populariteit. Een RTD is eigenlijk letterlijk wat de naam impliceert: een drankje dat klaar is om te drinken. De drankjes worden vaak in een blikje verkocht bij de slijterij. En er is van alles te vinden.
Een van de merken die RTD's aanbieden is Lavish, waarvan bijvoorbeeld een whisky cola flavoured RTD is uitgebracht. Dit betekent dat er dus geen whisky in het product zit.
Lavish heeft ervoor gezorgd dat de smaak van het drankje altijd hetzelfde is en overeenkomt met een whisky-cola die qua verhouding helemaal in balans is. Het alcoholpercentage van de Lavish Whisky-Cola flavoured RTD is 12,5 procent.
Liefhebbers mogen smaken van zoete vanille, karamel en wat eikenhout verwachten, met een afdronk waarin een vleugje rook voorbij komt. Het mooie van de Lavish Whisky-Cola is dat deze makkelijk in de koeling gezet kan worden, perfect om daarna te serveren. Er kan natuurlijk ook voor gekozen worden om een longdrink met ijs te vullen en de inhoud van het blikje er dan overheen te schenken.
Mede mogelijk gemaakt door Lavish. Nix18.

POPULAIR NIEUWS