Update - Nieuwe Wolfburn Kylver whisky is limited edition serie voor liefhebbers van ijs

Nieuws
vrijdag, 19 mei 2023 om 11:30
wolfburn kylver isa series
Wolfburn Distillery komt met een nieuwe limited edition whisky voor verzamelaars. Het gaat om het elfde deel in de Wolfburn Kylver-serie, de vlaggenschip-serie met waarin telkens een runenletter van de Viking aangedaan wordt.

Update

De Kylver Wolfburn whisky is inmiddels uitverkocht, zo is te zien op de officiële website van Wolfburn. Dat is niet zo vreemd, gezien er maar 900 flessen over de toonbank gingen.
Oorspronkelijke bericht
Met de Wolfburn Kylver whisky serie doet de distilleerderij het oude Noorse alfabet, ofwel het Viking alfabet aan. Dit staat ook wel bekend als het alfabet van The Elder Futhark die verschillende varianten had. Dit alfabet bestaat uit 24 letters, verdeeld over drie ‘aettir groepen’, Freya’s acht, Hagals’s acht en Tyrs acht.
De Viking letter die centraal staat in de nieuwe Wolfburn Kylver limited edition is Isa. Deze letter volgt op de eerste acht letters, Freya’s acht, en de eerste twee letters van Hagals Acht. Van die laatste runen heeft Wolfburn respectievelijk in april 2022 en in november 2022 whisky’s uitgebracht. De namen hiervan zijn Hagalaz en Nauthiz.

Wat mag je van Wolfburn Kylver Isa verwachten?

De elfde letter van het Viking alfabet staat voor inactiviteit, status quo, focus of ijs. Wolfburn Kylver Isa is dan ook een whisky die volgens de distilleerder uitermate geschikt is voor liefhebbers van een klontje ijs of twee in hun whisky. De whisky is natuurlijk bedoeld voor iedereen en ‘een heerlijk zeldzame traktatie en een schitterend voorbeeld van het werk van Wolfburns meesterdistilleerders’.
Isa heeft gerijpt in een combinatie van een van de vroegste bourbonvaten van Wolfburn met een van de oudste Oloroso sherryvaten. Het heeft voor een gebalanceerde, rijke en zoete whisky gezorgd. Dit zijn de tasting notes van Wolfburn Kylver Isa:
Neus: ‘Verwarmend en zacht. Ondanks zijn kracht is er geen spoor van verbranding, alleen heerlijk zoete tonen die naar honing en hazelnoten ruiken, met een boventoon van karamel’
Smaak: ‘Zachte eiken rook en vanille maken zich onmiddellijk kenbaar, maar worden snel verdrongen door heerlijke zoete tonen afkomstig van de sherry invloed. Onze oude vriend butterscotch is aanwezig, met hints van marsepein en donkere chocolade. Geraffineerd en gelaagd, dit is een rijk en afgerond drankje’
Afdronk: ‘De dram vervaagt langzaam en zacht, met een karamelachtige zoetheid die tot het einde toe blijft hangen.’
De Wolfburn Kylver 11 Isa limited edition whisky is gebotteld op 53,4 procent ABV en verkrijgbaar in een gelimiteerde oplage van 859 flessen in totaal van 89,99 pond per stuk. Vanaf morgen 12:00 uur kun je Wolfburn Kylver 11 Isa aanschaffen via de website van de distilleerderij.
Wolfburn Kylver 11 Isa is niet de enige whisky die de Vikings aandoet. Ook met de Wolfburn Langskip whisky geeft de distilleerderij een knipoog naar de Vikingen. We vertellen je er alles over in onze Whisky Names Explained: Wolfburn Langskip én we recenseerden de whisky ook.
Afbeelding: Wolfburn