Getest: Hoe spreken mensen de naam van de whisky Nc'Nean uit?

Rubrieken
door Monkey
maandag, 24 juni 2024 om 8:00
thumb ncnean
Net als dat de godendrank behoorlijk uiteen loopt qua karakter, verschillen whiskynamen behoorlijk van elkaar. Maar hoe spreek je al die namen uit en waar komen de whisky’s precies vandaan? Whisky Monkeys nam de proef op de som en ging Amsterdam in met een koker van de Nc’Nean single malt whisky.
Op de Dam in Amsterdam is het een komen en gaan van mensen en het zonnetje lacht ons eindelijk weer toe. Het is een toeristische trekpleister en daarom een mooie plek om aan de slag te gaan met een proef op de som. Want hoe wordt de whiskynaam Nc’Nean precies uitgesproken?
En waar wordt het whiskymerk eigenlijk gestookt?
Het antwoord op die vragen blijkt nog best moeilijk te zijn. We hebben een klein stukje van de koker afgedekt waarop de woorden ‘Single Malt Scotch Whisky’ te lezen zijn, waardoor de herkomst niet meteen weggegeven wordt.
Hieronder de videoreportage:

Hoe zit met de naam en herkomst van Nc’Nean Single Malt whisky?

Hoewel een enkeling in de buurt van de uitspraak van Nc’Nean kwam, had geen van de ondervraagden het goed. Het juiste antwoord en de juiste manier van uitspreken, zoals monkey Rox het in de video voor doet, is als volgt: ‘Nuk nie an’.
Wat wel een van de ondervraagden helemaal goed had, is waar de naam precies vandaan komt.

De invloed van het Gaelic

De naam van het whisktymerk komt namelijk uit het Gaelic. Om precies te zijn bestaat de naam uit twee delen: Nc, de vrouwelijke tegenhanger van Mc of Mac, en Nean, wat een verbastering is voor Neachneohein. Maar hier hebben we het verder niet over gehad, gezien het al moeilijk genoeg werd.
Dit laatste is de naam van een Gealic godin die bekend staat als de ‘queen of the spirits’ en fervent beschermer van de natuur is. Dat is behoorlijk toepasselijk gezien we te maken hebben met een distilleerderij die spirits stookt en dat op een geheel organische manier doet.

Poll

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties