Whisky Names Explained: Proper No. Twelve

Rubrieken
door Whisky Monkeymaandag, 12 februari 2024 om 15:00
proper nr12
Het is maandag en dat betekent dat het weer tijd is voor een nieuwe Whisky Names Explained. Vandaag gaan we het hebben over de Irish whiskey Proper No. Twelve, een Irish whiskey.
Proper No. Twelve is een whiskey die is uitgebracht door MMA-kampioen Conor McGregor. Het is een dram die drie keer is gedistilleerd en minimaal drie jaar oud is. Deze dram is in 2018 op de markt gebracht.

Ook een appel variant

Nog niet zo lang geleden is er zelfs een variant op uitgekomen: de Proper No. Twelve Irish Apple Whiskey. Een drankje waarbij de Ierse whiskey gecombineerd is met Ierse appels. Het label van de fles is dan ook spontaan veranderd naar groen in plaats van zwart.

Het belang van het getal 12

Dan nu vraag: waar komt de naam vandaan? De naam heeft alles te maken met McGregor. Zo groeide de vechter op in de wijk Dublin 12. En als we een stapje verder gaan, blijkt dat hij zijn allereerste wereldtitel gewonnen heeft op 12 december.
Wat dat betreft is 12 dus misschien wel het geluksgetal van de MMA-vechter. De whiskey wordt overigens geproduceerd in de Old Bushmills Distillery, wat de oudste distilleerderij in Ierland is. Het bedrijf bestaat al sinds 1608 en is tot op de dag van vandaag wereldberoemd.

Opschudding

Er is overigens behoorlijk wat ophef gaande rondom Proper No. Twelve. De vraag is of het whiskeymerk wel helemaal van de sporter is. Een oud teamgenoot beweert namelijk dat een deel van het levenswater ook aan hem toebehoort. Hoe deze spreekwoordelijke vork in de steel zit, lees je in ons artikel: Moet Conor McGregor een deel van de winsten van Proper No. Twelve whiskey inleveren?
Wie overigens eens voor een stedentip naar Dublin gaat kan een bezoekje brengen aan de bar van McGregor: The Black Forge Inn. Een plek waar ook whiskey is te bestellen.

POPULAIR NIEUWS