Whisky wordt ook wel levenswater of godendrank genoemd. Bij sommige whiskymerken is die link wat duidelijker dan bij andere merken. In deze Whisky Names Explained vertellen we je meer over de goddelijke link tussen hemel en aarde van de Japanse whisky Kamiki.
De Kamiki Shuzo Distillery is een Japanse whiskymaker die gevestigd is in de Nara Highlands, om precies te zijn in de Soni Village. Het is een gebied dat doordrenkt is van de rijke historie en cultuur van Japan. En dat is ook in de whisky van Kamiki terug te vinden.
De naam van de Kamiki whisky is opgebouwd uit meerdere stukken. Het eerste deel is ‘Kami’, wat ‘god’ of ‘spirit’ betekent. Het tweede deel, ‘Iki’, staat voor ‘adem’ of ‘lucht’.
De whisky heet dus vrij vertaald ‘goddelijke adem’. De naam is een weerspiegeling van de spirituele betekenis die de distilleerderij graag over wil brengen.
Deze naam is zorgvuldig gekozen om de band tussen de Japanse natuur, de spiritualiteit en de tradities van de omgeving terug te laten komen in het whiskymerk.
De Kamiki distilleerderij heeft niet alleen een naam die naar het goddelijke verwijst. Voor het rijpen van de whisky wordt op een goddelijke kracht vertrouwd. De Kamiki Distillery maakt namelijk gebruik van hout uit de heilige bossen van Nara.
Dit is niet alleen bijzonder omdat het van heilige gronden komt, maar ook omdat het Japanse cederhout is. Deze houtsoort wordt vaak gebruikt in Japanse tempels en komt ook vaak voorbij tijdens spirituele rituelen. Vanuit het cederhout krijgt de Kamiki whisky een unieke smaak en aroma mee.
De distilleerderij omschrijft de tasting notes van haar blended whisky met tonen van citrus en sandelhout in de neus, een romig mondgevoel met pittige houttonen, koffie en gedroogde vijgen in de mond. In de afdronk is een vleugje groene thee te bespeuren, samen met meer tonen van het heilige cederhout uit de Nara bossen.
De distilleerderij heeft inmiddels ook andere expressies die in vaten van een andere houtsoort gefinished zijn. Zo is er een Kamiki Sakura Cask expressie die na de tweede rijping in de cederhouten vaten nog een afwerking in hout van de kersenbloesem gekregen heeft.