Whisky Names Explained: Wolfburn Langskip

Rubrieken
maandag, 06 maart 2023 om 15:00
wolfburn langskip 11
Voor onze wekelijkse rubriek ‘Whisky Names Explained’ gaan we dit keer naar Thurso en de distilleerderij van Wolfburn. Wofburn is de meest noordelijke distilleerderij op het vaste land van Schotland in het plaatsje Thurso, gelegen in het graafschap Caithness. De distilleerderij werd opgericht in 1821, maar na het stopzetten van de productie in 1860 werd in 2013 een nieuwe distilleerderij met dezelfde naam geopend.

Iets met Vikingen

Graafschap Caithness is rijk aan geschiedenis; verschillende volkeren die zich in dit gebied vestigden waren Kelten, Picten en Noormannen. Deze laatse groep kwam rond de tiende eeuw vanuit West-Noorwegen in hun bekende viking schepen, of zoals zij zelf zeggen langskip (langschepen), naar Thurso.
Een langskip was een gespecialiseerd Scandinavische oorlogsschip dat door de Noormannen (algemeen bekend als de Vikingen) uitgevonden en gebruikt werd voor handel, verkenning en oorlogvoering tijdens de Vikingtijd. Veel van de kenmerken van een langskip werd overgenomen door andere culturen, zoals de Angelsaksen. De Vikingen hebben eeuwenlang de scheepsbouw beïnvloedt.

Wolfburn Langskip naam niet uit de luchtgevallen

Het is niet voor niets dat Wolfburn een van haar whisky’s naar deze schepen heeft genoemd, want de ‘langschepen’ werden gekarakteriseerd als strak, soepel, doelgericht en sterk. En sterk is Wolfburn Langskip zeker.

Wat weten we van de whisky zelf?

Wolfburn Langskip is een zoete en makkelijk drinkbare whisky ondanks zijn relatief hoge alcoholpercentage van 58%. De rijping vindt volledig op first-fill bourbonvaten plaats en is niet gekoeld en gefiltered (non-cill filtered) alvorens gebotteld. Ook heeft de whiksy een natuurlijke kleur.
Volgens de tasting notes is de whisky van een rijke smaak en de nodige diepgang voorzien. De geur is fruitig en floraal. Dit wordt aangevuld door appel, eiken, rozijnen en fruitcake. De smaak opent intens, waarna diverse lagen aan zoetigheden op te merken zijn.
Neus: Demerara suiker, peperkoek, floraal, witte peper en gesuikerde amandelen.
Smaak: Gedroogd fruit, sultana en abrikoos. Nootachtig met walnoot en macadamia. Een flinke portie nootmuskaat en stemgember geeft het wat pit.
Afdronk: toffee, appelzoetheid en zwarte peper.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties