Als je op pad bent in China, dan kijk je je ogen uit. Het is bijna alsof je in een andere wereld terechtkomt, zo anders is het daar. Gelukkig voor whiskyliefhebbers zijn er ook plekken die aan thuis doen denken. Zo ontdekten wij een verstopte parel in de vorm van een whiskybar. Dit moet je weten over de Wuyou Whisky Bar in Beijing.
Zodra je de bar in Beijing binnenloopt valt als eerste de geweldige sfeer op. De bar is langwerpig en diep en heeft een mooi gedimd licht. Rustige en sfeervolle jazz klinkt door de speakers op een precies goed volume. Niet te hard of te zacht, maar precies goed zodat je elkaar verstaat als je praat maar niet hoeft te schreeuwen.
De grote leren stoelen zitten comfortabel en overal is wel iets te zien dwt aan whisky doet denken. Lege flessen Bowmore whisky, statige displays en grote schilderijen en foto’s van whiskydrinkende mensen.
Het is een gemoedelijke bar met een ontzettend belangrijk detail: de kaart van Schotland die met de hand op het plafond geschilderd is. Een leuke touch daarop is de vermelding van verschillende distilleerderijen (al moeten we wel melden dat er hier en daar een foutje in de kaart geslopen was, zoals een verkeerd gespelde naam en een distilleerderij die op een verkeerde plek geschilderd was.
Een element dat niet over het hoofd gezien kan worden in de Wuyou whiskybar is een enorme wand met daarop de meest uiteenlopende expressies. Het zijn honderden flessen om te bewonderen die van over de hele wereld komen. En de whisky uit elke fles in de whiskybar is te proeven.
Het gros is vsn Schotse komaf. Zo is er een hele serie The Macallan expressies te vinden, waaronder The Macallan 25 Years Old, The Macallan M en The Macallan 12 Year Old. Daarnaast is er een scala aan Caol Ila, Ardbeg, Bowmore, Talisker en Laphroaig single malt whisky’s opgesteld.
Van de overige werelddelen is bijvoorbeeld de Verenigde Staten goed vertegenwoordigd met Michter’s, Knob Creek en meer. En natuurlijk kan Japanse whisky niet ontbreken. Flessen Hibiki, The Yamazaki, The Chita en meer pronken in verschillende edities achter de bar.
Het enige dat ontbreekt is Chinese whisky, al is er daar nog niet zo heel veel van. De kans is dus groot dat dit er binnenkort wel te vinden (en te proeven) is.
Liefhebbers die de wand goed bestuderen zien overigens dat er meer dan alleen standaardflessen whisky in de schappen staat. Er zijn ook exclusieve bottelingen te vinden die je niet meer zomaar in de winkels krijgt. Zo is er een The Macallan Rare Cask Black Edition te vinden die gewoon open in het schap staat. Of wat denk je van een The Yamazaki 55 Years Old? Zoals gezegd: alles is te proeven. Maar wel als je genoeg Renminbi neertelt.
Naast whisky is er ook het een en ander aan rum en tequila te vinden. Zo is er een exclusieve zilverkleurige botteling van 818 Tequila, het merk van Kendall Jenner, te vinden. Verder is er ook een exclusieve Claze Azul Gold fles te vinden die moeilijk te krijgen is. Met dit soort flessen onderscheidt de Chinese whiskybar zich niet alleen, maar de bar doet sommige andere whiskybars verbleken.
De kaart van de whiskybar beperkt zich ook niet tot alleen maar drams. Het personeel achter de bar schudt namelijk ook graag een lekkere cocktail uit zijn mouwen. Er staan verschillende interessante whiskycocktails op het menu.
Neem bijvoorbeeld de Blood and Sand, een cocktail met ‘Blended whisky, kersenlikeur, zoete vermout en sinaasappelsap’. Of de Jinbai Street Hawthorn Girl. Dit is een cocktail met Hawthorn Bourbon, citroensap en siroop.
Ondergetekende bestelde iets anders dan deze twee whiskycockails, namelijk de Dogskin Plaster. Dit is een wat rokerigere cocktail met onderstaande ingrediënten:
De cocktail was in no-time klaar en smaakte precies zoals het recept doet vermoeden: rokerig.
Wuyou Whiskybar is een verstopte parel waarvoor je even goed moet zoeken. De bar ligt namelijk redelijk verscholen