Wist je dat er een heel verhaal schuil gaat achter Compass Box 3 year old deluxe?

Rubrieken
dinsdag, 02 april 2024 om 15:00
compass box three year old deluxe whisky
De Schotse wetgeving is streng als het gaat om wat er wel en niet mag in de productie van het grootste nationale exportproduct van het land. Dit geldt voor het maken, maar ook voor de informatie die op het etiket verschijnt. Compass Box ondervindt dit aan den lijve bij de transparante verslaggeving op de flessen. Wist je dat er een heel verhaal schuil gaat achter Compass Box 3 year old deluxe?

1+1=3

Compass Box verrast de wereld van whisky regelmatig met mooie bottelingen. Denk maar aan Flaming Heart, Spice Tree of wat dacht je van de prijswinnende blended grain genaamd Hedonism. Dit zijn stuk voor stuk fantastische whisky’s die door de oprichter van Compass Box John Glaser en zijn team vakkundig geblend worden. Compass Box' visie op het maken van whisky is uniek en onderscheidend.
Zelf geeft Glaser de voorkeur aan de titel whiskymaker in plaats van master blender. Het streven is om zo transparant mogelijk te zijn en een whisky te maken die beter is dan de som der delen. Tot grote spijt van de Schotse bottelaar is hun oprichter een ander pad ingeslagen. Dit betekent dat een van de visionairs vertrokken is, maar het belet de blenders uit Edinburgh niet om volgens de bestaande visie door te gaan met het maken van steengoede aqua vitae.

Een leeftijdsvermelding van 3 jaar, maar veel ouder

Een van de bottelingen van Compass Box heet de 3 year old deluxe. Is deze blended malt dan maar drie jaar oud? Zeker niet, maar de regels van de Scotch Whisky Association (SWA) beletten het de producenten om ook de oudere jaargangen in de drank te vermelden. De Compass Box waar we het over hebben bevat in de praktijk maar 0,4% drie jaar oude whisky uit een distilleerderij in de buurt van de plaats Brora.
Het overgrote merendeel, maar liefst 90,3% van het levenswater in de fles, bestaat eveneens uit Clynelish, maar dan van hogere leeftijden. In een gedurfde poging om een smaak te creëren die wat weg heeft van single malt uit de in 1983 gesloten Brora distilleerderij, zit er in de 3 year old deluxe 9,3% geturfde whisky afkomstig van het eiland Skye. Net als dat de oudere leeftijden niet genoemd mogen worden, blijft het voor het publiek verborgen dat de rokerigheid uit deze dram afkomstig is van Talisker.

Regels zijn regels

Hoewel het voor Compass Box lastig is om transparant te zijn door de regels die de SWA oplegt, levert het ons een grappig verhaal op. De voorschriften zorgen ervoor dat alleen de jongste leeftijd op de fles vermeld mag worden en niet de oudere jaargangen die in de blend zijn verdwenen. De tegenreactie door een formeel drie jaar oude whisky uit te lanceren, is gewaagd te noemen en brengt een stoute glimlach op ons gezicht.
Tot ieders blijdschap kan de precieze informatie over de samenstelling van verschillende jaargangen in de whisky online wel met het grote publiek gedeeld worden. Met een prijs van meer dan 200 euro per fles is het een ‘3 jaar oude whisky’ voor liefhebbers die zich voortbewegen in het hogere segment.
Lees hier meer van onze Wist je dat-artikelen.
Dit artikel is onafhankelijk tot stand gekomen. In onze content zit veel liefde, tijd en aandacht. Mocht je dat kunnen waarderen, dan kan dat met een donatie. Kijk voor de button hieronder.

POPULAIR NIEUWS