Wist je dat veel distilleerderijen naast whisky ook genever maken?

Rubrieken
woensdag, 27 maart 2024 om 15:00
twentse ketels 1
Het is dinsdag en dat betekent dat het weer tijd is voor een nieuwe Wist je dat? Vandaag maken we een klein uitstapje naar een andere drank. Want wist je dat veel distilleerderijen naast whisky ook genever maken?
Bij whisky denk je al snel aan Schotland, waar je bij Nederland en België misschien eerder denkt aan genever. Zeker vroeger, wat dit is een typisch drankje voor ons, terwijl dat niet zo zeer gold voor de godendrank. Tegenwoordig is whisky zo’n beetje voor elk land en doen Nederland en België met veel plezier mee door aqua vitae van eigen bodem aan te bieden.
Al maken veel van deze bedrijven naast whisky ook hele andere dranken. En een drankje dat populair is bij makers is genever. Een voorbeeld van een paar distilleerderijen die dit doen (en er zijn er nog veel meer) zijn Zuidam Distillers, Keuris, De IJsvogel en in België Filliers.
In Twente hebben we onder andere Stokerij Twentse Ketels die bezig is met genever.

De whisky valt niet ver van de genever

Zoals het gezegd luidt dat de appel niet ver van de boom valt, moeten we hier misschien zeggen dat de whisky niet ver bij genever vandaan zit. Niet alleen heeft de distilleerderij al veel genever gemaakt, er zijn ook overeenkomsten te vinden tussen deze twee dranken.
Allereerst valt het op dat het om sterke dranken gaat. Verder kunnen beide dranken het beste op kamertemperatuur gedronken worden. Waarom? Zodat de aroma’s niet te veel vervliegen. De beste temperatuur is daarom 18 tot en met 22 graden. Net als whisky’s is een genever ook vol van smaak en niet zomaar een drankje. Volgens Maarten jan Leppink, eigenaar van Stokerij Twentse Ketels, proberen veel stokerijen in Nederland en België de strijd aan te gaan met jonge whisky’s.
Zelf nam hij de proef op de som. Want proeven mensen daadwerkelijk het verschil tussen een jonge peated whisky en een peated genever? Dat laatste verkoopt Twentse Ketels namelijk.
'Het (de genever van Twentse Ketels, red.) is getest op elke excursie in de afgelopen 4 jaar. Bij elkaar met ongeveer 150 a 200 personen en op de afgelopen 3 whiskyweekenden Twente. Meestal deden we dat door in te schenken en te vragen: "Wat drink je/drinken jullie?" '

Waar smaakt de Squaremountains Peated Genever naar?

De Squaremountains genever van Stokerij Twentse Ketels is een drank met een alcoholpercentage van 41 procent. De drank bevat verder aroma’s van amandel, turf, vers afgebakken gevulde koek, fruitigheid en verfijnde mout. Qua smaak valt er uiteraard turf te proeven. Wie meer wil weten over de Squaremountains genevers of uiteraard de whisky’s kan een kijkje nemen op de officiële website.
Nog niet lang geleden werd de eerste single malt whisky uit de doeken gedaan, maar die was binnen 24 uur uitverkocht. Later dit jaar wordt een nieuwe batch verwacht.
Houd Whisky Monkeys hiervoor in de gaten.
Mede mogelijk gemaakt door Squaremountains.

POPULAIR NIEUWS