Tips om een neppe whiskyfles te herkennen

Beleggen in whisky
donderdag, 25 januari 2024 om 7:00
macallan green meadow
Als je één ding niet wilt als je iets koopt is dat het nep is. Aan je voeten wil je echte Nike schoenen, je wilt een echt horloge hebben én je wilt een echte fles whisky hebben. Helemaal voor beleggers is dit belangrijk. Dit zijn tips om een neppe whiskyfles te herkennen.
Je denkt er misschien niet altijd over na, maar ook in de whiskywereld zijn er nepwhisky’s in omloop. En als jij je zuurverdiende centen in een fles stopt, wil je dan ook dat die whisky echt is.
Of je deze nu opdrinkt of als beleggingsmateriaal koopt, dat maakt niet uit. De whiskyfles die jij op de kop getikt hebt moet echt zijn, zo simpel is het. Maar hoe herken je zo’n fles? Hoe weet je of je een échte whisky in handen hebt of een echte?
Het beste is om een fles whisky bij een whiskyspeciaalzaak te kopen en het zou helemaal fijn zijn als je daar een certificaat bij krijgt. Toch geven we je een paar tips als je hiervan af wijkt, of als je simpelweg meer wilt weten.

Let op een hologram (inclusief QR-code)

Sommige whiskyflessen gebruiken een hologram, dat op de nek van een fles geplakt zit. Het beroemde whiskymerk The Macallan bijvoorbeeld maakt hier al sinds 2000 gebruik van. Nieuw is het fenomeen waarbij er hologrammen zijn inclusief een QR-code die je rechtstreeks naar een website leidt waar je de details van de fles kunt checken. Niet elk merk doet dit, maar sommige merken wel, waaronder bijvoorbeeld ook Ardnamurchan.

Let op het vulniveau van de fles

Misschien denk je dat als je een fles koopt dat je een hoog vulniveau wil hebben. Je wilt immers zo min mogelijk angel’s share en veel mogelijk terug voor je geld. Maar pas op. Want wist je dat oudere whiskyflessen een lager vulniveau hebben en vaak ook nog een residu hebben? Dit laatste is bijvoorbeeld zeker het geval bij sherry gerijpte whisky’s.

Let op luchtbellen bij een alcoholpercentage van 50 procent of hoger

Whisky mag pas whisky heten als het alcoholpercentage 40 procent of hoger is en lang niet alle whisky’s zijn daarna even sterk. Er zijn immers genoeg whisky’s gebotteld op 46 of 48 procent ABV. Daar gaan we het nu niet over hebben.
Waar we het wel over gaan hebben zijn bepaalde cask strength whisky’s met een alcoholpercentage van 50 procent of hoger. Als je een fles hiervan hevig schudt, dienen de luchtbelletjes die ontstaan pas na ongeveer 20 seconden te verdwijnen. Zodra dat niet het geval is, weet je dat het foute boel is. Als de luchtbelletjes binnen drie seconden verdwijnen, weet je dat het alcoholpercentage rond de 40 procent is en dat er klaarblijkelijk niet in je fles zit dan wat je verteld is. Voor de duidelijkheid: het gaat om de zichtbare luchtbelletjes die boven op de vloeistof terecht komen.

Let op de labels

De volgende is erg eenvoudig, maar een die je misschien zomaar zou vergeten: let op spelfouten. We hebben we het over spelfouten op de fles en op het label. Nepvarianten deinzen er niet voor terug om verkeerde spelling te hanteren. Dus check van te voren online wat je koopt. Gelukkig staat er van alles op het internet en dan weet je hoe een whisky geschreven moet zijn. Eén fout op het label en je weet al genoeg. Let bijvoorbeeld ook op het lettertype, iets waar je misschien niet aan denkt, maar soms net even kan afwijken.

Pas vooral op

En zo zijn er nog meer dingen. Fraude kan herkend worden aan allerlei elementen. Denk aan een fles, het glas, de bottlecode, de kurk, de capsule en ga zo maar door. Ook de inhoud kan niet correct zijn, al zou dit in het laboratorium geanalyseerd moeten worden.
We hebben je nu in ieder geval een paar goede tips gegeven waarmee jij verder kunt. Iemand die hier helemaal in thuis is, is overigens onze eigen Robby. Hij handelt ook in whisky via zijn eigen website.
Vond je dit artikel nou leuk en wil je dat we vaker van dit soort content maken? Laat het ons gerust weten in de comments en misschien wil je ons zelfs wel steunen door te doneren (knop hieronder).