Op bezoek bij Teeling Whiskey in hartje Dublin

Events
maandag, 12 juni 2023 om 13:00
teeling whiskey spirit safe
In het hart van Dublin ligt de wijk The Liberties. Deze eeuwenoude wijk lag ooit buiten de kasteelmuren van de stad en was de thuisbasis voor veel Ierse distilleerderijen, maar tegenwoordig ligt de wijk in hartje Dublin. Hier staat een van de beroemdste distilleerderijen in Ierland: Teeling Whiskey Distillery.
Wij zijn op bezoek gegaan bij Teeling Whiskey en hebben van alles over de distilleerderij geleerd in een privétour van Adam Wall, brand ambassador bij Teeling Whiskey.

In vogelvlucht door de geschiedenis van Ierse whiskey

Terwijl we de ontvangsthal nog aan het bewonderen zijn, waar de receptie bekleed is met de duigen van oude whiskey vaten, worden we door Wall opgehaald. Hij neemt ons mee naar een ruimte vlakbij de ontvangsthal. De tour door de distilleerderij start: we staan namelijk midden in ruimte waarin we bijna letterlijk door de geschiedenis van Teeling Whiskey en Ierse whiskey in het algemeen lopen.
Zo leren we dat Teeling in 1782 al opgericht is door Walter Teeling op steenworp afstand van waar de distilleerderij tegenwoordig ligt. Op dat moment waren er 37 onafhankelijke distilleerderijen actief, waarvan de meesten in de ‘Golden Whiskey Triangle’ (in de Liberties) te vinden waren. Wall vertelt ons over over de ‘Great whiskey fire’ uit 1875, waarbij talloze gebouwen en het pakhuis van Teeling in vlammen op gingen. De brandplekken van die enorme brand zijn volgens Wall nog steeds te zien in de kelders van gebouwen zoals de John Fallon’s 'The Capstan Bar' bar, die enkele straten van de distilleerderij af ligt.
De tour bij Teeling gaat nog verder in op de gouden tijden van Ierse whiskey, met verhalen over de tijd dat Ierse whiskey schaars was (met slechts twee actieve distilleerderijen!), over de drooglegging, de onafhankelijkheid van Ierland en over de verrijzing van Teeling.

Als muren konden praten

Wall vertelt ons in geuren en kleuren over het verleden van Ierse whiskey, maar uiteindelijk komen we steeds dichter bij het heden en de De Teeling distilleerderij, zoals we die tegenwoordig zien. Deze komt voort uit de geschiedenis van het merk en de Teeling familie. Toch startte de whiskeyreis van de eigenaren Jack en Stephen Teeling niet bij dit merk.
In 1987 koopt John Teeling de Cooley Distillery, die eerder door de Irish Free State Government opgezet is. Hij verbouwt de stokerij die alcohol uit aardappelen stookt, tot een whiskey distilleerderij en opent de deuren in 1989. De zaken gaan goed, maar in 2012 besluit Teeling de distilleerderij aan Beam International (van Jim Beam) te verkopen. Jack en Stephen, de zoons van Teeling besluiten hierop hun eigen stokerij te beginnen: Teeling Whiskey Distillery. De eerste whiskey uit de nieuwe distilleerderij ziet het levenslicht in 2018. In dat jaar openen de deuren van de distilleerderij ook als de eerste nieuwe Ierse distilleerderij in ruim 125 jaar.
Hoewel dit hele verhaal duidelijk in beeld gebracht wordt in het eerste deel van de tour bij Teeling, wijst Wall ons op de muren. De reis die Teeling en Ierland als whiskeyland door de jaren heen hebben gemaakt, komt daarop namelijk terug. Niet alleen in het tourgedeelte, maar ook in de distilleerderij vertellen de muren het verhaal van Teeling, whiskey en Dublin in geuren en kleuren.

Van ketels met een naam naar vaten achter slot en grendel

De volgende ruimte die de goedlachse brand ambassador ons laat zien, verwelkomt ons met een heerlijk zoete geur. Het is alsof we een oud-Hollandse snoepwinkel in lopen, maar dan natuurlijk met de geur van whiskey. Het is tijd om de distilleerderij in actie te zien.
Het toffe van de distillery tour bij Teeling Whiskey is dat alles te zien is. Iets wat niet vaak het geval is bij distilleerderijen. Zo vertelt Wall ons trots dat we niet alleen de mash tuns, fermenters en de ketels kunnen bekijken, maar ook de mill kunnen bewonderen waarin het graan vermalen wordt. Vol passie weet Wall ons te vertellen hoe alles precies werkt bij Teeling. Leuk feitje: de drie koperen ketels van Teeling Whiskey Distillery hebben namen. Dit zijn Allison, Natalie en Rebecca, de namen van de dochters van Jack Teeling.
Verderop in de distilleerderij laat de brand ambassador ons de verschillende vaten van Teeling zien, waarin de whiskeys rijpen. Daaronder vallen onder andere rum, bourbon, port en madeiravaten, maar ons oog valt op een grote afgesloten poort met nog meer vaten. Wall vertelt ons dat dat de familiekluis is en het volgende weetje steekt zijn kop op.
Drie grote vaten met in het midden de eerste batch van Teeling Whiskey Pot Still. Aan weerszijden staan twee vaten met daarop de namen van de dochters van Stephen Teeling, Zoë en Holly. Gevuld op hun geboortedag wachten beide vaten op de 18e verjaardag van de dames om dan met een grote strik eromheen als cadeau gepresenteerd te worden.

Vijf drams en een whiskey sour

Het is het einde van de tour in de distilleerderij. Maar een tour bij Teeling betekent ook whiskey proeven en dat was dan ook de volgende stap. In de Bang Bang Bar kregen we van de brand ambassador een vijftal heerlijke whiskeys voorgeschoteld: de Teeling Core range. Het zijn vijf whiskey’s die behoorlijk uiteen lopen qua smaak.
De Teeling Core Range bestaat uit de volgende whiskeys:
We hadden de Teeling 15 Year Old Single Grain whiskey al geproefd, net als andere whiskeys van het merk. Om deze serie zo na elkaar te proeven is toch een ervaring op zich. Nadat we deze whiskeys geproefd hebben, vroegen we ons nog één ding af. Wall heeft namelijk niet alleen de rol van brand ambassador bij Teeling. Hij is ook een van de gezichten die je vaak op de sociale media kanalen van de Ierse distilleerderij voorbij ziet komen met een nieuwe cocktail.
Hij maakt een geweldige whiskey sour met Teeling Small Batch whiskey, citroensap, eiwit en honing van de bijen die het dak van de distilleerderij hun thuis mogen noemen. Die moesten we natuurlijk proeven. En geloof ons: hij viel niet tegen!
Verwacht binnenkort nog een interview met Adam Wall hier op de website. Stay tuned? Zelf een tour boeken als je in Dublin bent? Dat kan natuurlijk. Bezoek de officiële website.