WTF Utrecht 2023 bezorgt menigeen een onvergetelijke dag

Events
zondag, 17 september 2023 om 19:30
wtf utrecht 2023 1
WTF Utrecht is geen kwaad bedoelde kreet richting de supporters van FC Utrecht, maar staat voor het zeer geliefde Whisky Tasting Festival in Utrecht. Sinds 2020 is de werkspoorkathedraal in Utrecht het decor van dit jaarlijkse whisky evenement die dit jaar op 16 september plaatsvond.
De prachtige fabriekshal waar vroeger nog volop aan werktuigen en spoorwegmaterieel geklust werd, is omgetoverd tot marktplein met foodtrucks, tenten voor kleine colleges en vooral heel veel whisky. Wij waren erbij en brengen verslag uit van de geslaagde zevende editie van het Utrechtse whiskyfestival.

Een indrukwekkende locatie

Eenmaal aangekomen bij de werkspoorkathedraal zien we een rij met enthousiaste whiskyliefhebbers. Het is duidelijk dat iedereen zin heeft in het evenement. Terwijl de mensen langzaam binnendruppelen, horen we allerlei verhalen langskomen.
Zo spreken we onder andere Chris uit Zeist, die met de fiets naar het evenement is gekomen: 'Voor mij is dit de tweede keer dat ik naar WTF Utrecht ga. Vorig jaar was de sfeer echt te gek, wij hebben een hele leuke dag gehad. Er is genoeg ruimte en de standhouders nemen alle tijd om een gesprek aan te gaan.'
Bij de ingang worden we vriendelijk begroet en krijgen we een WTF proefglas in ontvangst. Het eerste wat opvalt als we de hal inlopen is de grootsheid en industriële charme. Het hoge plafond van de hal en de ruime opzet zorgen voor een indrukwekkende eerste indruk.

Op elk hoekje valt wat te beleven

In de oude fabriekshal vinden we een verzameling van stands waar ruim 60 partijen bestaande uit onder andere importeurs, bottelaars, producenten en slijterijen een imponerende verzameling whisky’s hebben uitgestald. Voor ieder is er wat wils. Zo zijn Bresser en Timmer, De Monnik Dranken en Salud Distribution aanwezig met verschillende merken van het levenselixir.
Daarnaast zijn er tal van Nederlandse distilleerderijen en bottelaars aanwezig. Denk aan The Chamberick uit Kamerik, Beek Spirits, Bus Whisky en Kalkwijck Distillers. Bij deze laatste is zelfs de nieuwe Eastmoor Oloroso Batch 2 te proeven.
Voor liefhebbers van whisky's uit andere landen is er ook genoeg lekkers te vinden. Diageo heeft bijvoorbeeld een whisky pairing met oesters van De Krakers en Talisker x Parley The Wilder Seas, terwijl Tony van Rooijen aanwezig is met de The Balvenie Morgan, een old timer die geheel met de hand gemaakt is in de stijl van het whiskymerk. Hij heeft speciaal voor WTF Utrecht The Balvenie 25 Years Old bij zich. Kortom, er is genoeg voor elke whiskyliefhebber om te proeven.

Van alles wat

Bij de stands is een selectie gemaakt van gratis te proberen whisky’s en meer exclusievere whisky’s die met een kleine bijdrage in de vorm van een muntje te proberen zijn. Deze munten zijn voor één euro per stuk te verkrijgen bij het verkooppunt in de hal.
Naast de fantastische whisky's die hier te vinden zijn, is het ook mogelijk om andere dranken zoals rum, cocktails, cognac, gin, whisky infused- en barrel aged bier en jenever te proeven. En dat is nog niet alles, want voor iedereen die zich ingeschreven heeft zijn er nog tal van activiteiten te beleven.
Net als eerder zijn er ook dit jaar weer meerdere silent tour-sessies georganiseerd, met ieder een eigen thema. Zo kan je als bezoeker aansluiten bij de Whisky 1.0 tour door Diageo, Alt. Tours door De Monnik Dranken, Waterford whisky tour, Mezcal San Cosme tour en de TSC/Scotch & Tattoo tour.

Silent tasting 

Wij sluiten aan bij de Silent tasting “Compare & Contrast spirits” van De Monnik Dranken, waar whisky met andere destillaten vergeleken wordt. Een Spaanse Brandy uit Jerez van Oloroso druif wordt naast Douglas Laing' Scallywag gelegd. Hierna volgt een exploration rum die heeft gerijpt in een whiskyvat waar voorheen Caol Ila in zat. Deze is verrassend lekker. Niet gek, want de naam Billy Walker (GlenAllachie) prijkt op het etiket.
Bij deze tasting zit een drietal mannen naast ons aan tafel. Twee komen uit Opmeer en één uit Sint Pancras. Het is hun eerste whiskyfestival en het bevalt heel goed. Ze hebben het over een goede sfeer en fantastische drams. Elke maand proeven ze samen whisky in the Irish Cottage in het Noord-Hollandse Verlaat. Ze zijn net in de zomer naar Islay geweest en hebben daar alle distilleerderijen bezocht. Als echte turfliefhebbers valt de Big Peat in de smaak, maar de rum op Caol Ila vat vinden ze ook verrassend lekker!

Even op adem komen

Wie de drukte rondom de stands even wil ontvluchten, kan rustig van zijn drankje genieten bij het lounge gedeelte waar op de achtergrond een dj muziek verzorgd. Ook is er de mogelijkheid om buiten te ontspannen bij de bar of bij een van de zitplekken. Het is fijn om even af te kunnen koelen.
Op meerdere locaties in de hal staan waterpunten opgesteld, handig om je flesje bij te vullen of je glas om te spoelen. De organisatie benadrukt dat het verstandig is om genoeg water te drinken tijdens het proeven van meerdere whisky’s. Gelukkig wordt hier dan ook gretig gebruik van gemaakt.
Naast de whisky moet er natuurlijk ook gegeten worden en dit kan bij de foodtrucs in de hal. Hier zijn onder andere nacho’s, hotdogs en hamburgers te halen. Het festival wordt afgesloten met het WTF diner, verzorgd door Daniël Lansbergen van restaurant Het Arsenaal. Een heerlijk afsluiting van een mooie dag.

Blije gezichten

Na afloop van het evenement polsen we nog even Norbert Tebarts, mede-organisator van het evenement. Hij is bescheiden en tevreden, zo blijkt. 'Mijn reactie? Eigenlijk doet mijn mening er niet toe, aangezien WTF Utrecht een feest is voor standhouders en bezoekers. Dus de mening van die standhouders en bezoekers is waar het om gaat. Tegelijk, die mening heb ik gezien in de vorm van heel veel blije gezichten, gehoord in de vorm van heel veel complimenten. En wat doet dat ongelooflijk goed zeg. We beloven dat het volgend jaar nóg beter wordt.'

Op naar volgend jaar!

WTF Utrecht is een hele fijne plek om naar toe te gaan. Het festival draait uiteraard om zijn prachtige whisky’s die te proeven zijn, maar ook de gespreken met de mensen op het evenement en de silent-tours. Het publiek is van alle leeftijden, hierbij valt het op dat het een jonger publiek trekt dan bij andere festivals in het land. De combinatie van de locatie, breed assortiment aan whisky’s en het samenzijn van whiskyliefhebbers maakt dit een onvergetelijke dag.
Benieuwd naar andere festivalverslagen? Bekijk dan ons overzicht.
Lanyard Whiskycord, Whisky Keycord 3 stuks Image
Lanyard Whiskycord, Whisky Keycord 3 stuks
EUR14.95
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties