Derde Redbreast Iberian whiskey vanaf nu te koop

Nieuws
maandag, 18 september 2023 om 9:00
redbreast tawny port 1
Het Ierse whiskeymerk Redbreast heeft de Iberian Series uitgebreid met een nieuwe expressie. Het is de derde whiskey in de serie en de eerste die zijn tijd in Tawny Port vaten doorgebracht heeft. De naam van de expressie is dan ook Redbreast Tawny Port Cask Edition. En het mooie is dat de whiskey vanaf nu te koop is.
Redbreast Tawny Port Cask Edition is een single pot still whiskey die eerst gerijpt heeft in bourbon en Oloroso sherryvaten. Een deel van de whiskey is vervolgens in delen overgegoten in Tawny Port vaten uit de Douro vallei in Portugal. Daarin heeft de whiskey nog een paar jaar gerijpt. Uiteindelijk is alles weer herenigd in een aantal Tawny Port hogsheads voor een laatste rijping van 14 tot 25 maanden.
Het idee om met Tawny Port vaten te gaan werken voor de expressie, komt niet uit de lucht vallen. Billy Leighton, meesterblender bij Redbreast Distillery, vertelt dat het idee ontstond tijdens een lunch met wijnmaker Joaquim Anacleto. Tijdens het eten werden verschillende wijnen en dranken besproken en zo kwam Tawny port ter sprake.
Daardoor werd er ineens nagedacht over wat dit met de Redbreast whiskey zou doen. Daar kon Leighton natuurlijk maar op één manier achter komen: door whiskey in deze vaten te maken. Dat is dan ook precies wat er gebeurd is.

Wat is de Redbreast Tawny Port Cask Edition?

Dave McCabe, blender bij Redbreast, vertelt dat de Redbreast Tawny Port Cask Edition een prima toevoeging is op de Iberian Series. De whiskey is op 46 procent gebotteld en biedt volgens hem een mooie en spannende twist die precies bij de serie past. De whiskey is voorzien van de volgende tasting notes:
Neus: Zoet en verwarmende banketbakkerstonen met aroma's van gekarameliseerde amandelen, praline en gedroogde kersen. Daarnaast zijn er aroma's van bloemenhoning met kruiden en wat eikenhout op de achtergrond aanwezig.
Smaak: Rijk en nootachtig met tonen van hazelnoot, chocolade en gezouten karamel. Dit wordt gevolgd door pruimen en vijgen, tannines en sinaasappelmarmalade met een romige textuur.
Afdronk: Lang met kruiden en fruit en aan het einde een vleugje eikenhout.
De Redbreast Iberian Series Tawny port Cask Edition whiskey is nu te koop, bijvoorbeeld via The Whisky Exchange. De adviesverkoopprijs van de drank is 100 dollar (omgerekend ongeveer 93 euro). Wanneer de whiskey in de Nederlandse schappen terecht komt is nog niet bekend.
Foto: Redbreast

POPULAIR NIEUWS